ΔΙΕΘΝΕΣ
25/02/2021 10:46 EET | Updated 25/02/2021 14:25 EET

Αρμενία: Ο στρατός ζητά την παραίτηση του πρωθυπουργού

Απόπειρα πραξικοπήματος καταγγέλλει ο Πασινιάν.

Getty

Ε,Ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Νικόλ Πασινιάν, κατήγγειλε ότι εκτυλίσσεται απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στη χώρα, αναφερόμενος στην απαίτηση των ένοπλων δυνάμεων για παραίτηση του ιδίου και σύσσωμης της κυβέρνησής του.

Ο Πασινιάν, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, έπαυσε από τα καθήκοντά του τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των  ενόπλων δυνάμεων της χώρας και κάλεσε τους υποστηρικτές του να συγκεντρωθούν στο κέντρο της πρωτεύουσας Ερεβάν.

Αργότερα απευθύνθηκε μέσω τηλεβόα στους οπαδούς του δηλώνοντας ότι η κατάσταση στην χώρα του είναι «τεταμένη αλλά διαχειρίσιμη». 

«Η κατάσταση είναι τεταμένη, αλλά όλοι συμφωνούν ότι δεν πρέπει να υπάρξουν συγκρούσεις...η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη», είπε.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης κάλεσε τον πρωθυπουργό να εκμεταλλευθεί την «τελευταία του ευκαιρία» να αποχωρήσει από την εξουσία χωρίς βία και να αποφευχθεί ένας «εμφύλιος πόλεμος».

«Καλούμε τον Νικόλ Πασινιάν να μην οδηγήσει την χώρα προς τον εμφύλιο πόλεμο και την αιματοχυσία. Ο Πασινιάν έχει μία τελευταία ευκαιρία να αποχωρήσει χωρίς ταραχές», δήλωσε το κόμμα Ευημερούσα Αρμενία.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας δέχεται σφοδρές επικρίσεις για την διαχείριση της σύρραξης με το Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ και την ήττα των αρμενικών δυνάμεων.

«Πασινιάν, πρωθυπουργός», φώναζαν οι υποστηρικτές του στους δρόμους του Γερεβάν. «Πασινιάν, προδότης», αντέτειναν οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης όταν οι δύο πορείες διασταυρώθηκαν.

Δεν έχει γίνει σαφές αν ο στρατός προτίθεται να χρησιμοποιήσει βία για να υποστηρίξει την ανακοίνωση με την οποία ζητεί την παραίτησή του.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας βρίσκεται αντιμέτωπος με εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και εκκλήσεις να παραιτηθεί, κατηγορούμενος από τους επικριτές του για καταστροφική διαχείριση της σύρραξης με το Αζερμπαϊτζάν με διακύβευμα το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ο ίδιος, πάντως, έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο παραίτησης.

Το Κρεμλίνο εξέφρασε «ανησυχία» για την κατάσταση στην Αρμενία, απηύθυνε έκκληση για «ηρεμία» και επεσήμανε ότι η κρίση αποτελεί «εσωτερική υπόθεση» της χώρας.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters)