Αρνήθηκαν να υποβληθεί ο 4χρονος γιος τους σε χημειοθεραπεία και έχασαν την επιμέλεια

Οι γονείς προτιμούσαν εναλλακτικές θεραπείες όπως ιατρική κάνναβη, οξυγονοθεραπεία, βότανα και αλκαλικό νερό.
Φωτογραφεία αρχείου.
Φωτογραφεία αρχείου.
FatCamera via Getty Images

Τον περασμένο Απρίλιο ένα 4χρονο αγόρι που ζούσε στη Φλόριντα των ΗΠΑ με τους γονείς του, διαγνώστηκε με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία. Οι γιατροί συνέστησαν την άμεση έναρξη χημειοθεραπειών αλλά η μητέρα και ο πατέρας, Τέιλορ Μπλαντ και Τζόσουα Μακ Άνταμς ήθελαν ο γιος τους να υποβληθεί σε εναλλακτικές θεραπείες. Αυτές περιελάμβαναν ιατρική κάνναβη, οξυγονοθεραπεία, βότανα και αλκαλικό νερό. Σημειώνεται πως η χρήση ιατρικής κάνναβης είναι νόμιμη στην Πολιτεία της Φλόριντα.

Τον Μάιο όμως, οι γονείς δεν εμφανίστηκαν στο προγραμματισμένο ραντεβού για την χημειοθεραπεία «αρνούμενοι», σύμφωνα με την αστυνομία και τις κατηγορίες σε βάρος τους «να υποβάλλουν το παιδί σε μια ιατρική θεραπεία που θα μπορούσε να σώσει τη ζωή του».

Οι αρχές, σύμφωνα με το BBC, τους αναζήτησαν και τους εντόπισαν τελικά στο Κεντάκι, αφού είχαν επιλέξει να εγκαταλείψουν την Πολιτεία της Φλόριντα. Σύμφωνα με την προσωρινή απόφαση, ο μικρός απομακρύνθηκε από τους γονείς και πήγε να ζήσει με τη γιαγιά του ενώ έκτοτε υποβάλλεται κανονικά σε χημειοθεραπεία.

Τελικά τη Δευτέρα ο δικαστής που είχε αναλάβει την υπόθεση ανακοίνωσε την απόφασή του. Κατά την κρίση του ο 4χρονος θα εκτίθετω σε σοβαρό κίνδυνο εξαιτίας της στάσης των γονιών τους στο θέμα της χημειοθεραπείας. Έτσι αποφάσισε να δώσει την επιμέλεια του παιδιού στη γιαγιά (από την πλευρά της μητέρας του) καθώς, όπως είπε, αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί «η υγεία, η ασφάλειας και ευημερία» του.

Η υπόθεση του 4χρονου είχε απασχολήσει πολύ τα αμερικανικά ΜΜΕ στις ΗΠΑ ενώ το όλο θέμα δίχασε την κοινωνία.

«Οι γονείς προφανώς είναι συντετριμμένοι», σχολίασε ο δικηγόρος των γονιών όταν τον προσέγγισαν τα ΜΜΕ τα οποία έλαβαν γνώση της απόφασης. Επίσης υποστήριξε ότι το 4χρονο αγοράκι βιώνει μια πολύ τραυματική εμπειρία χωρίς να έχει στο πλάι του τους γονείς του οι οποίοι φαίνεται πως θα καταθέσουν έφεση. «Πρέπει να είναι με τους γονείς τους» είπε χαρακτηριστικά. «Εκεί ανήκει».

Σημειώνεται πως η χημειοθεραπεία συνδέεται πολύ συχνά με σοβαρές παρενέργειες αλλά αρκετοί νέοι τύπο χημειοθεραπείας προκαλούν μικρότερα προβλήματα. Σύμφωνα με το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Άγιος Ιούδας, περίπου του 98% των παιδιών με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία περνούν σε φάση ύφεσης μερικές εβδομάδες μετά την έναρξη της θεραπείας και περίπου το 90% των παιδιών ασθενών τελικά θεραπεύονται.

Πηγή: BBC

Πήγαινε στην αρχική σελίδα