ΠΟΛΙΤΙΚΗ
03/06/2019 07:49 EEST

Σαρωτική νίκη της ΝΔ στις αυτοδιοικητικές εκλογές: Τα πρώτα συμπεράσματα της Πειραιώς

“12 στις 13” Περιφέρειες για τη ΝΔ ήταν το σκορ στον β' γύρο - κάτι που προκάλεσε έντονη ικανοποίηση στην Πειραιώς.

Eurokinissi

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά τα αποτελέσματα των επαναληπτικών εκλογών εμφανίστηκε ενωτικός και έκανε λόγο για ακόμα πιο σκληρή δουλειά όλων στην Πειραιώς με φόντο την 7η Ιουλίου. Δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί στις επιδόσεις του κόμματος, καθώς επετεύχθη ο στόχος που είχε τεθεί και αυτός δεν ήταν άλλος από το να κερδηθούν οι 12 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Στελέχη της ΝΔ, λίγο πριν από τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, σημείωναν ότι είναι μήνυμα ηχηρό και καθολικό, καθώς ποτέ στο παρελθόν μία παράταξη δεν είχε κερδίσει τόσο μεγάλο ποσοστό Περιφερειών. Ενόψει όμως και των εθνικών εκλογών, οι ίδιες πηγές της Πειραιώς σημείωναν με νόημα ότι ποτέ στο παρελθόν ένα κυβερνών κόμμα δεν κατόρθωσε να εκλέξει παρά μόνο έναν από τους 13 περιφερειάρχες που στήριξε επίσημα.

Ταυτόχρονα, πηγές από τη ΝΔ τονίζουν την επικράτηση του κόμματος και στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης, δηλαδή στους μεγαλύτερους δήμους της χώρας. Εκεί όμως που στέκονται περισσότερο είναι στη νίκη -την οποία χαρακτηρίζουν ιστορική- που πέτυχε η ΝΔ στο λεκανοπέδιο Αττικής με τον Γιώργο Πατούλη και τονίζουν ότι αυτή η επικράτηση στην συγκεκριμένη Περιφέρεια μετά από 21 χρόνια, δείχνει την απόφαση των Ελλήνων να γυρίσει σελίδα η χώρα.

Eurokinissi

  

Ποιές νίκες χαρακτηρίζουν ως «στρατηγικές»

Ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας εκτιμούν ότι είναι η επικράτηση του Παναγιώτη Νίκα έναντι του Πέτρου Τατούλη στην Πελοπόννησο, ενώ χαρακτηρίζουν «κερδισμένο στοίχημα» του Κυριάκου Μητσοτάκη την εκλογή δύο νέων ανθρώπων σε Στερεά Ελλάδα και Δυτική Ελλάδα - τον 35χρονο Φάνη Σπανό και τον 38χρονο Νεκτάριο Φαρμάκη αντίστοιχα.

Η ικανοποίηση που επικρατεί στην Πειραιώς δεν είναι μόνο για την σχεδόν καθολική επικράτηση του κόμματος σε αυτές τις εκλογές, αλλά και γιατί εκτιμούν ότι εκπέμπεται ένα ακόμα ηχηρό μήνυμα νίκης ενόψει των εθνικών εκλογών, ενώ θεωρούν ότι η συνεργασία της νέας κυβέρνησης - εφόσον κερδίσει η ΝΔ τις εκλογές της 7ης Ιουλίου - θα είναι πιο αποδοτική με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης που προέρχονται από την ίδια παράταξη.