Αργεντινή: Μπορεί η Εβίτα Περόν να απειλήσει την προεδρία του Μιλέι 71χρόνια μετά το θάνατό της;

Η πρώην πρώτη κυρία της χώρας, παραμένει στις καρδιές των Αργεντίνων που προσεύχονται για καλύτερες μέρες.
picture alliance via Getty Images

Με την Αργεντινή να διανύει μια από τις δυσκολότερες περιόδους της, καθώς η φτώχεια πλήττει πάνω από τον μισό πληθυσμό, ο κόσμος στρέφεται στη θρησκεία και σε μια παλιά αγαπημένη.

Η Άντζελες Σέλεριερ, νωρίς κάθε πρωί, όταν φτάνει στην εργασία της σε ένα σωματείο εργαζομένων στο Μπουένος Άιρες, κατευθύνεται στο παρεκκλήσι και προσεύχεται στον Άγιο Κατζετάν, την Αγία Τερέζα και την... Εβίτα Περόν.

Η πρώην πρώτη κυρία της Αργεντινής την δεκαετία του 1950, σύζυγος του στρατηγού Χουάν Περόν δεν έχει αγιοποιηθεί από το Βατικανό, όμως αυτός δεν είναι λόγος για τους Αργεντίνους να μην την λατρεύουν ακόμη και σήμερα.

«Για μένα, είναι η αγία του λαού», λέει η 56χρονη που είναι μία από τους χιλιάδες Αργεντίνους που βλέπουν ακόμη την Εβίτα ως προστάτη τους, κοιτάζοντας τις φωτογραφίες της με νοσταλγία.

Christian Ender via Getty Images

Ο Αντι- Περονισμός έδωσε την εξουσία στον Μιλέι

Ο Περονισμός, το κίνημα που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1940 από τον Χουάν Περόν μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα κατά του εκλεγμένου τότε προέδρου Ραμόν Καστίγιο, έχει μείνει στη μνήμη πολλών Αργεντίνων ως αυτό που έφερε ευημερία στη χώρα, προασπίζοντας την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Το γεγονός, ότι μέχρι και σήμερα το κόμμα είναι ζωντανό στην πολιτική σκηνή της χώρας με ηγέτη του τον Σέρχιο Μάσα, ήταν για τους αντι Περονιστές ο λόγος που ψήφισαν τον δεξιό Χαβιέ Μιλέι στις πρόσφατες εκλογές.

via Associated Press

Όταν όμως λίγους μήνες αργότερα, ο Μιλέι εξέδωσε διάταγμα με σκοπό να ανακαλέσει ή να τροποποιήσει εκατοντάδες υφιστάμενους νόμους προκειμένου να περιορίσει την εξουσία των εργατικών συνδικάτων και να φέρει τα πάνω κάτω σε μια οικονομία που παραδοσιακά χαρακτηριζόταν από έντονη κρατική παρέμβαση, πολλοί αντέδρασαν και κατέβηκαν στους δρόμους.

Αυτό έχει προκαλέσει τεράστια πολιτική αναστάτωση και κοινωνική κατακραυγή στην τρίτη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, που βιώνει μία ακόμη οικονομική εξαθλίωση που την οδήγησε σε πρόγραμμα δανεισμού από το ΔΝΤ.

Ο κόσμος, στην απόγνωσή του φέρνει στη σκέψη του την Εβίτα, που ήταν ο σημαιοφόρος των συνδικάτων σε εποχές πόλωσης, και η μνήμη της φαίνεται πως έχει ακόμη την ικανότητα να υπερβαίνει την πολιτική. Αυτό οδήγησε χιλιάδες Αργεντίνους να διαδηλώνουν εδώ και βδομάδες κατά των μεταρρυθμίσεων που προωθεί ο νέος πρόεδρος.

«Για εμάς, ο περονισμός είναι η πνευματική δεξαμενή των ανθρώπων», δήλωσε ο Χούλιο Πιουμάτο, διευθυντής ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο μεγαλύτερο συνδικάτο στην Αργεντινή, που το 2019 υπέγραψε έγγραφο που ζητούσε την αγιοποίηση της Εβίτα.

Ο ίδιος, αμετανόητος Περονιστής, υποστηρίζει ότι μεταξύ 1946 και 1952, όταν η Εβίτα πέθανε από καρκίνο σε ηλικία 33 ετών και ο Περόν ολοκλήρωσε την πρώτη του θητεία, η εργατική τάξη ζούσε με αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη.

Η Δύση αδυνατεί να κατανοήσει το μεγάλο πάθος των Αργεντίνων στην Εβίτα. Εκτός από την ταινία του 1996 με πρωταγωνίστρια την Μαντόνα και το μιούζικαλ του 1978 του Άντριου Λόιντ Βέμπερ, ελάχιστοι γνωρίζουν πόσο κοντά στον λαό βρισκόταν η Εβίτα Περόν, που πέθανε πριν από 71 χρόνια.

Η ιστορία πίσω από το θρύλο

Στην Αργεντινή όμως η Εβίτα είναι μια σταθερή παρουσία. Το πρόσωπό της είναι άλλωστε τυπωμένο σε χαρτονομίσματα των 100 πέσος, διακοσμεί μια τοιχογραφία σε ένα βασικό κυβερνητικό κτίριο και δεσπόζει σε ένα εστιατόριο που ονομάζεται Saint Evita.

via Associated Press

«Το μυστικό πίσω από τη γοητεία της ίσως να κρύβεται στο όνομά της» αναφέρει το Associated Press. Πολύ πριν γίνει πρώτη κυρία της Αργεντινής, ήταν η Μαρία Εύα, ένα κορίτσι που έφυγε από την πόλη της Λος Τόλντος για να δοκιμάσει την τύχη της στην υποκριτική στο Μπουένος Άιρες.

Ως ηθοποιός έγινε γνωστή ως Eva Duarte για να μείνει στην ιστορία ως Eva Perón, σύζυγος ενός δικτάτορα και στις καρδιές των συμπατριωτών της ως Εβίτα.

«Η Εβίτα ήταν πάντα κοντά στους ανθρώπους», λέει ο Σαντιάγκο Ρεγόλο, ερευνητής στο Μουσείο Εβίτα. «Οι άνθρωποι άρχισαν να την αποκαλούν με το μικρό της όνομα κι αυτό την ξεχωρίζει από όλες τις άλλες πρώτες κυρίες της χώρας, όπως και το πολιτικό και κοινωνικό της έργο, που αποπτελεί παράδειγμα για κάθε νέα γυναίκα».

Η Εβίτα ήταν αυτή που έκανε επισκέψεις σε ηλικιωμένους και ανύπαντρες μητέρες. Μοίραζε παιχνίδια στα παιδιά και ψωμί στις οικογένειες. Προώθησε τις αμειβόμενες διακοπές για τους εργαζομένους και πέτυχε το δικαίωμα στην ψήφο για τις γυναίκες το 1947.

Η Αργεντινή προσπάθησε να την εξαφανίσει

Η διαγραφή της από την ιστορία ήταν κάποτε εντολή. Μετά το πραξικόπημα που ανέτρεψε την Περόν το 1955, απαγορευόταν στους Αργεντίνους να προφέρουν το όνομά της, να επιδείξουν την εικόνα της ή να κρατήσουν τα δώρα της.

Ο στρατός αφαίρεσε το ταριχευμένο σώμα της από την έδρα ενός συνδικάτου, όπου φυλασσόταν αρχικά, και το έστειλε στην Ευρώπη.

Javier Ghersi via Getty Images

Το πτώμα επέστρεψε στην πατρίδα μετά από 14 χρόνια, και όταν ο στρατός ανέλαβε ξανά την εξουσία τη δεκαετία του 1970, δόθηκε στην οικογένειά της υπό έναν όρο: ότι θα ήταν θαμμένη οκτώ μέτρα κάτω από τη γη και το μνήμα της θα σφραγιστεί σε μια μαρμάρινη κρύπτη για να μην την δει κανείς ποτέ ξανά.

Σήμερα, τα λείψανα της πρώην πρώτης κυρίας της Αργεντινής María Eva Duarte de Perón, της Εβίτας τους, βρίσκονται στο νεκροταφείο Recoleta στο Μπουένος Άιρες.

Ακόμη και σήμερα, 71 χρόνια μετά, η Εβίτα είναι παρούσα στην Αργεντινή και η μνήμη της μπορεί ακόμη να τρομάζει και να απειλεί τους προέδρους της χώρας.

Πληροφορίες από Associated Press

Δημοφιλή