Αργεντινή: Θα τιμωρούνται όσοι ξένοι οπαδοί καίνε ή σκίζουν πέσος για να πικάρουν τους Αργεντίνους

Το σκίσιμο και το κάψιμο χαρτονομισμάτων ως πρόκληση γίνεται συχνά από οπαδούς ποδοσφαιρικών συλλόγων από τη Βραζιλία και τη Χιλή.
Ένας οπαδός της Colo-Colo της Χιλής κρατάει αργεντίνικα χαρτονομίσματα και κοροϊδεύει τους οπαδούς της Boca Juniors της Αργεντινής, πριν από τον αγώνα ποδοσφαίρου Copa Libertadores Group F στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, 6 Ιουνίου 2023
Ένας οπαδός της Colo-Colo της Χιλής κρατάει αργεντίνικα χαρτονομίσματα και κοροϊδεύει τους οπαδούς της Boca Juniors της Αργεντινής, πριν από τον αγώνα ποδοσφαίρου Copa Libertadores Group F στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, 6 Ιουνίου 2023
via Associated Press

Οι αρχές της Αργεντινής ανακοίνωσε ότι θα τιμωρεί όσους ξένους οπαδούς του ποδοσφαίρου καίνε ή σκίζουν χαρτονομίσματα πέσος κατά την παρακολούθηση αγώνων στη χώρα.

Η πρακτική αυτή έχει γίνει... ”μόδα” για τους οπαδούς συλλόγων από άλλες χώρες της Νότιας Αμερικής για να πικάρουν τους Αργεντίνους οπαδούς εξαιτίας της υποβαθμισμένης αξίας του εγχώριου νομίσματος.

Η Αργεντινή αντιμετωπίζει τεράστιες οικονομικές δυσκολίες εδώ και χρόνια με τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται στα ύψη.

Οι οπαδοί που συλλαμβάνονται να σκίζουν ή να καίνε ένα χαρτονόμισμα πέσο θα αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και 30 ημέρες.

Το σκίσιμο χρημάτων ως πρόκληση έχει χρησιμοποιηθεί ιδιαίτερα από οπαδούς συλλόγων από τη Βραζιλία και τη Χιλή

Ο Οργανισμός για την Πρόληψη της Βίας στον Αθλητισμό της Αργεντινής δήλωσε ότι η πρακτική αυτή παραβιάζει τους ισχύοντες νόμους σχετικά με την ”υποκίνηση σε επεισόδια” σε αθλητική εκδήλωση και τις ”προκλήσεις που διαταράσσουν τη δημόσια τάξη”, όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι παραβάτες οπαδοί θα συλλαμβάνονται από τις τοπικές αρχές επιβολής του νόμου ενώ και οι σύλλογοί τους μπορεί επίσης να τιμωρηθούν εάν το φαινόμενο συνεχιστεί, αναφέρει ο οργανισμός.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Αργεντινής έχει αυξηθεί απότομα τα τελευταία χρόνια και στις αρχές του τρέχοντος έτους ξεπέρασε το 100% για πρώτη φορά από το τέλος του υπερπληθωρισμού στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Τον Ιούνιο έφτασε το 115,6%, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Η χώρα είδε επίσης μια δραματική πτώση της συναλλαγματικής της ισοτιμίας. Τον Φεβρουάριο, η κεντρική τράπεζα εισήγαγε ένα νέο χαρτονόμισμα των 2.000 πέσος, αφού η αξία του χαρτονομίσματος των 1.000 πέσος, που προηγουμένως ήταν το μεγαλύτερο χαρτονόμισμα, έπεσε σε μόλις 2,46 ευρώ στις εναλλακτικές αγορές.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή