ΔΙΕΘΝΕΣ
22/09/2021 11:52 EEST

"Άσυλο" από τη Νορβηγία σε δέντρο του Αμαζονίου μετά από αίτημα αυτοχθόνων

Το Τζατόμπα, που αναγνωρίστηκε ως "πρόσφυγας" βρήκε γη στον κήπο της πρεσβείας στης Βραζιλία.

via Associated Press

Αυτόχθονες παρέδωσαν ένα δέντρο Jatoba (Τζατόμπα) στην πρεσβεία της Νορβηγίας στη Μπραζίλια ζητώντας να του εκχωρηθεί καθεστώς «πρόσφυγα» σε μια συμβολική διαμαρτυρία ενάντια στην καταστροφή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου στη Βραζιλία.

Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε από την οργάνωση Φωνή των Αυτοχθόνων Λαών της Βραζιλίας (APIB) ενώ η πρεσβεία της Νορβηγίας άνοιξε τις πύλες και υποδέχθηκε το φορτηγό που μετέφερε το δέντρο το οποίο αμέσως μεταφυτεύτηκε στον κήπο.

Το Τζατόμπα, μερικές φορές αναφέρεται και ως κερασιά της Βραζιλίας λόγω του σκληρού ξύλου του σε μπορντό απόχρωση. Φύεται στον Αμαζόνιο και σε άλλα οικοσυστήματα στη Νότια Αμερική. Ο χυμός του πανύψηλου δέντρου χρησιμοποιείται για ιατρικούς σκοπούς από τους αυτόχθονες.

Ueslei Marcelino via Reuters

 

Η ηγέτης της APIB, Σόνια Γκουατζατζαάρα ζήτησε βοήθεια για να σώσει το δέντρο και το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, λέγοντας ότι η Νορβηγία είναι η μόνη χώρα που απαγόρευσε την αποψίλωση των δασών.

«Σήμερα ο Αμαζόνιος έχει μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη. Το 90% της αποψίλωσης των δασών είναι παράνομη», ανέφερε, ζητώντας μποϊκοτάζ των προϊόντων που συμβάλλουν στην αποψίλωση των δασών στη Βραζιλία. 

Η διαμαρτυρία αυτή συνέπεσε με την ομιλία του πρόεδρο της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο στη ετήσια Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κατά την οποία υπεραμύνθηκε τον αγώνα της κυβέρνησής του ενάντια στην αποψίλωση του τροπικού δάσους. 

Παρά τα όσα όμως μπορεί να ανέφερε στην ομιλία του ο  Μπολσονάρο,  έχει λάβει αποφάσεις για άρση πολλών περιορισμών σε ό,τι αφορά τις εξορύξεις και την επέκταση των αγροτικών καλλιεργειών πιο βαθιά στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου και έχει κατ′ επανάληψη, και δικαίως,  επικριθεί για τα εξαιρετικά αυξημένα ποσοστά αποψίλωσης στον Αμαζόνιο κατά τη διακυβέρνησή του. 

Στον ΟΗΕ, βέβαια καυχιόταν ότι οι περιβαλλοντικοί νόμοι της Βραζιλίας αποτελούν πρότυπο για όλο τον τον κόσμο και υποσχέθηκε να τερματίσει την παράνομη αποψίλωση των δασών, αν και οι περιβαλλοντικές ομάδες αντιμετώπισαν την ομιλία του με σκεπτικισμό.

Ueslei Marcelino via Reuters
Ueslei Marcelino via Reuters