Χαλκίδα: Ατελείωτη «στρατιά» από μέδουσες διασχίζει τα «τρελά νερά»

Σπάνιο φαινόμενο.

Ενα σπάνιο φαινόμενο παρατηρήθηκε την Τετάρτη στην Χαλκίδα.

Στη παλιά γέφυρα της πόλης, μια ατελείωτη «στρατιά» από μέδουσες διέσχισε τα στενά, του Ευρίπου, κινούμενη από τον Βόρειο στο Νότιο Ευβοϊκό, παρασυρόμενη από την παλίρροια με εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα, λόγω των ισχυρών ρευμάτων που επικρατούν στα «τρελλά νερά».

Η ροή τους ήταν συνεχής ενώ είναι άγνωστο για πόσο θα διαρκέσει το φαινόμενο. Ίσως έχει να κάνει με το γεγονός ότι φέτος υπάρχει μεγάλη έξαρση των μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες. Οι συγκεκριμένες ανήκουν στο είδος είναι «καφέ μέδουσα» ή «τηγανητό αυγό» ευρέως γνωστή ως σαλούφα, (επιστημονική ονομασία: Cotylorhiza tuberculata).

Είναι ένα είδος μέδουσας του φύλου Cnidaria. Συναντάται συχνά στη Μεσόγειο Θάλασσα, το Αιγαίο Πέλαγος και την Αδριατική Θάλασσα. Μπορεί να φτάσει τα 40 εκατοστά σε διάμετρο, αλλά το πλάτος της είναι συνήθως μικρότερο από 17 εκατοστά. Φαίνεται ότι το τσίμπημα αυτής της μέδουσας έχει πολύ μικρή ή καθόλου επίδραση στον άνθρωπο.

Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες στους πιο ευαίσθητους ανθρώπους, οι οποίες συνήθως συνεπάγονται κνησμό και ξύσιμο στην περιοχή του τσιμπήματος. Ο λείος, υπερυψωμένος κεντρικός θόλος του κνιδάριου περιβάλλεται από έναν δακτύλιο που μοιάζει με υδρορροή.

Τα περιθωριακά του πτερύγια είναι επιμήκη και υποορθογώνια. Κάθε στόμιο διχάζεται κοντά στη βάση του και διακλαδίζεται αρκετές φορές. Εκτός από ορισμένα μεγαλύτερα εξαρτήματα, υπάρχουν πολλά μικρά, σε σχήμα ρόπαλου, που φέρουν άκρα που μοιάζουν με δίσκους.

Πηγή: Ομάδα Drone Haanity