ΔΙΕΘΝΕΣ
15/05/2020 07:24 EEST

Atlantic: Οι συνωμοσιολόγοι κερδίζουν έδαφος ενώ η Αμερική χάνει την επαφή με την πραγματικότητα

Η ανοησία είναι ανοησία, εκτός αν σκοτώνει. Και η συνωμοσία, ειδικά όταν προωθείται από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι μια υπαρξιακή απειλή.

Sudowoodo via Getty Images

Σεπτέμβριος 2001. Στο τζαμί Μουσταφά Μαχμούντ στο Κάιρο γίνεται η προσευχή της Παρασκευής. Δύο χιλιάδες πιστοί, μερικοί αγχωμένοι, μερικοί θυμωμένοι και άλλοι αγνοούν την ζοφερή νέα πραγματικότητα.

Ο ιεροκήρυκας, Αχμέντ Γιουσέφ, έστρεψε τον θυμό του προς δύο κατευθύνσεις: στην Αλ Κάιντα (τους γκάνγκστερς όπως τους αποκάλεσε) και στις Ηνωμένες Πολιτείες ως παράδειγμα υποκρισίας. 

Ο ιδρυτής του τζαμιού, ο ίδιος ο Μουσταφά Μαχμούντ, δεν έδειξε τέτοια πολυπλοκότητα. Όπως γράφει ο Τζέφρι Γκόλντμπεργκ για το Atlantic, τον συνάντησε μια φορά μετά τις προσευχές. Ήταν γέρος, διάσημος γιατρός και φιλάνθρωπος. Την τηλεοπτική εκπομπή του, Science and Faith, την παρακολουθούσαν εκατομμύρια άνθρωποι.

«Καταλαβαίνω ότι θέλετε την απάντηση», είπε ο Μαχμούντ. Οι βοηθοί του είχαν ήδη μοιραστεί μαζί του μερικές από τις ερωτήσεις του, οι οποίες περιελάμβαναν: Γιατί η Αλ Κάιντα επιτέθηκε στην Αμερική; Ποια είναι η αιτία της οργής τους;

Είπε, ναι, θέλω την απάντηση.

«Το τμήμα Νταβίντιανς επιτέθηκε στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Η Μοσάντ τους βοήθησε. Γνωρίζατε ότι οι Ισραηλινοί που εργάζονταν στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου κλήθηκαν να μείνουν σπίτι εκείνη την ημέρα;» Αυτό, όπως είπε, το είχε μάθει από το ίντερνετ.

Μόλις 10 μέρες μετά τις επιθέσεις, οι πρώτες θεωρίες συνωμοσίας για τις 11 Σεπτεμβρίου κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο. Ο Μαχμούντ εξομολογήθηκε στον Γκόλντμπεργκ πως κανένας  Άραβας δεν θα μπορούσε να είχε εκτελέσει τις επιθέσεις, επειδή οι Άραβες «δεν είναι αρκετά συντονισμένοι για να το κάνουν αυτό». 

«Και τι ξέρει ο Μπιν Λάντεν για τα αμερικανικά αεροπορικά ταξίδια;» ρώτησε. «Ζει στο Αφγανιστάν».

Nosyrevy via Getty Images

Ο Μαχμούντ επέμενε στις θεωρίες συνωμωσίας του, αλλά για εκείνον μόνο θεωρίες δεν ήταν- αλλά αποδεδειγμένες, αξιόπιστες αλήθειες, κρυμμένες από έντιμους άνδρες.

 Σε μια στήλη που δημοσιεύθηκε πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στο Al-Ahram , τη μεγαλύτερη κρατική εφημερίδα στην Αίγυπτο, ο Μαχμούντ περιέγραψε τη φύση της βαθύτερης απειλής για τον πολιτισμό.

«Τι ακριβώς θέλουν οι Εβραίοι; Διαβάστε τι λέει το ένατο πρωτόκολλο των ”πρωτοκόλλων των πρεσβύτερων της Σιών”: «Έχουμε απεριόριστες φιλοδοξίες, ανεξάντλητη απληστία, ανελέητη εκδίκηση και μίσος πέρα ​​από τη φαντασία. Είμαστε ένας μυστικός στρατός του οποίου τα σχέδια είναι αδύνατο να καταλάβουμε χρησιμοποιώντας ειλικρινείς μεθόδους».

Μέχρι τη στιγμή των επιθέσεων, η Αίγυπτος δεν βρισκόταν σε σταθερή πολιτική κατάσταση. Οι άνθρωποι μισούσαν τους ηγέτες τους, και οι ηγέτες φοβόταν τους πολίτες τους. Οι απλοί Αιγύπτιοι ήταν ανίκανοι να πολεμήσουν την παγκόσμια διαφορά και τον κυνισμό, τις περιοδικές ελλείψεις τροφίμων, την πολιτική καταστολή και τη βαθιά οικονομική ανασφάλεια. Έτσι στράφηκαν στις θεωρίες συνωμοσίας για να βρουν μια κατανοητή εξήγηση για τη δυστυχία τους. 

Ο αντισημιτισμός, που συχνά εκδηλώνεται με τη μορφή των Πρωτοκόλλων, μια ρωσική πλαστογραφία ενός αιώνα παλιά που θέτει την ύπαρξη ενός εβραϊκού σχεδίου για παγκόσμια κυριαρχία, ήταν ένα εργαλείο που χρησιμοποίησαν οι ισχυροί για να απομακρύνουν τον θυμό από τις κυβερνήσεις που τους απογοήτευσαν. 

Η Μέση Ανατολή είναι ένα καζάνι συνωμοσίας, ένα μέρος όπου οι πιο περίεργες θεωρίες έχουν συχνά πραγματικές πολιτικές συνέπειες. Ο Σαούλ Λίμπερμαν είπε κάποτε: «Η ανοησία είναι ανοησία, αλλά η ιστορία της ανοησίας είναι σχολείο». Και ο Γκόλντμπεργκ προσθέτει πως η ανοησία, όταν δεν ελέγχεται από την επιστήμη, από την άμεση παρατήρηση και από μια κοινή επιστημολογική πραγματικότητα, μπορεί να είναι βαθιά καταστροφική.

Οκτώ χρόνια αργότερα, σε μια αποθήκη στο Όστιν του Τέξας, ο θεωρητικός συνωμοσίας Άλεξ Τζόουνς εξήγησε στον Γκόλντμπεργκ  γιατί ο Μουσταφά Μαχμούντ απέρριψε την αποδεδειγμένη αλήθεια για το τι συνέβη στις 9/11. Ο Τζόουνς είναι ένας κορυφαίος συνωμοσιολόγος.

Aquir via Getty Images

«Ζούμε υπό καθεστώς τυραννίας: οι τραπεζίτες και η Νέα Παγκόσμια Τάξη. Δεν έχουμε δημοκρατία. Και αν πεις ότι η 9/11 ήταν δουλειά εκ των έσω, θα σου καταστρέψουν την ζωή. Τόσο μοχθηροί είναι».

Ο Γκόλντμπεργκ  γράφει πως είχε περάσει χρόνια στη Μέση Ανατολή ακούγοντας περίπλοκες ανοησίες και ήμουν εξοικειωμένος με τη μακρά και θλιβερή ιστορία της ρωσικής συνωμοσίας.  Άνδρες όπως ο Τζόουνς ήταν συχνότερα πηγή ανησυχίας και όχι αιτία φόβου. Οι υγιείς κοινωνίες αναπτύσσουν αντισώματα κατά της φαντασίας και η Αμερική ήταν δημοκρατική και ελεύθερη. Μια υγιής κοινωνία.

Ή έτσι νόμιζε ο δημοσιογράφος. Το 2015 ο Ντόναλντ Τραμπ είπε στον Τζόουνς: «Η φήμη σου είναι καταπληκτική. Δεν θα σε απογοητεύσω».

Και δεν τον έχει απογοητεύσει. Ο Τραμπ δεν υπερασπίζεται τη δημοκρατία της Αμερικής, όπως γράφει ο Γκόλντμπεργκ, από τις καταστροφικές συνέπειες της συνωμοσίας. Αντιθέτως, τις ενστερνίζεται.

Η βιθερμία, μια θεωρία συνωμοσίας, ήταν ήταν η πορεία του προς την εξουσία και το γραφείο. Έχει ακόμη αρχίσει να αμφισβητεί και τον επίσημο αριθμό θανάτων από τον κορονοϊό, τον οποίο θεωρεί μια ακόμη ως απόδειξη μιας σκοτεινής συνωμοσίας εναντίον του. Πώς διαφέρει από τον Άλεξ Τζόουνς και τους συνωμοσιολόγους για την Ρωσία και την Μέση Ανατολή; 

Η μόνη διαφορά είναι ότι μένει στο Λευκό Οίκο.

Η απίθανη ερώτηση είναι πως κατάφερε  ένα άτομο με αδυναμία για κριτική σκέψη να φτάσει μέχρι εκεί; 

Η ανοησία είναι ανοησία, εκτός αν σκοτώνει. Και η συνωμοσία, ειδικά όταν προωθείται από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι μια υπαρξιακή απειλή.

πηγή: theatlantic