Ατλαντικός: Τεράστιο παγόβουνο σε τροχιά σύγκρουσης με το νησί της Νότιας Γεωργίας

Η γιγαντιαία παγωμένη μάζα πλέει ανεξέλεγκτη στον ωκεανό για περισσότερα από 2 χρόνια.
Gallo Images via Getty Images

Ενα τεράστιο παγόβουνο κατευθύνεται προς το νησί της Νότιας Γεωργίας στον νότιο Ατλαντικό, όπου οι επιστήμονες λένε ότι μια σύγκρουση θα μπορούσε να καταστρέψει την άγρια ζωή - πιγκουίνους, φώκιες και άλμπατρος μεταξύ άλλων - απειλώντας την τροφική αλυσίδα.

Οι επιστήμονες έχουν περάσει εβδομάδες παρατηρώντας αυτό το γεγονός, που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή, να ξεδιπλώνεται, καθώς το παγόβουνο - περίπου του ίδιου μεγέθους με το νησί - επιπλέει και κινείται στα ανοικτά για δύο ολόκληρα χρόνια αφότου αποκολλήθηκε από τη χερσόνησο της Ανταρκτικής τον Ιούλιο του 2017.

Η χερσόνησος είναι ένα από τα ταχύτερα θερμαινόμενα μέρη στη Γη, καταγράφοντας υψηλή θερμοκρασία -ρεκόρ 20,75 βαθμών Κελσίου στις 9 Φεβρουαρίου.

Το γιγαντιαίο παγόβουνο - που ονομάζεται A68a - βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με το νησί της Νότιας Γεωργίας, ένα απομακρυσμένο βρετανικό υπερπόντιο έδαφος, στα δυτικά του κατώτατου άκρου της Νότιας Αμερικής.

Το αν η σύγκρουση απέχει μέρες ή εβδομάδες από το να συμβεί είναι ασαφές, ωστόσο, καθώς το παγόβουνο επιταχύνει και επιβραδύνει ανάλογα με τα ρεύματα των ωκεανών, σύμφωνα με τον Γκέρεντ Τάρλινγκ, ωκεανογράφο της Βρετανικής Ανταρκτικής Ερευνας που παρακολουθεί την παγωμένη μάζα.

Μια σύγκρουση είναι ακόμα αβέβαιη, καθώς τα ρεύματα θα μπορούσαν να μεταφέρουν το παγόβουνο πέρα από το νησί, είπε ο Τάρλινγκ.

Οι επιστήμονες φοβούνται ότι το παγόβουνο, χτυπώντας το νησί, θα μπορούσε να συντρίψει τη θαλάσσια ζωή στον πυθμένα της θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων των κοραγελλιογενών υφάλων, των σφουγγαριών και του πλαγκτόν. Εάν, από την άλλη, προσαράξει στα πλαϊνά του νησιού, θα μπλοκάρει τη διαδρομή που ακολουθούν οι περίπου 2 εκατ. πιγκουίνοι που ζουν εκεί καθώς και τις φώκιες που αναζητούν τροφή.

(με πληροφορίες από Reuters)

Δημοφιλή