ΔΙΕΘΝΕΣ
10/09/2021 07:07 EEST | Updated 10/09/2021 07:07 EEST

Πρώτη λειτουργία στον Αγιο Νικόλαο της Ν. Υόρκης μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001

Εικόνες από τον ναό που ανοίγει τις πύλες του ξανά μετά από 20 χρόνια.

via Associated Press

Τις πύλες του σε πάσης φύσεως πιστούς και επισκέπτες, για πρώτη φορά μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, ανοίγει ξανά ο ελληνορθόδοξος ναός του Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη, ο οποίος στέκεται πάλι «όρθιος» και επιβλητικός όπως άλλοτε.

Επειτα από 20 χρόνια ατελείωτης αναμονής, σήμερα, Παρασκευή, θα τελεστεί ξανά ο Εσπερινός ενώ αύριο, Σάββατο - ανήμερα της «μαύρης» επετείου - ο ναός θα φωτιστεί, μαζί με άλλα κτίρια της περιοχής, με μπλε χρώμα για να τιμηθεί η μνήμη των θυμάτων της επίθεσης.

Ο ναός του Αγίου Νικολάου θάφτηκε μετά την κατάρρευση του νότιου πύργου του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου έπειτα από το τρομοκρατικό χτύπημα της Αλ Κάιντα στην «καρδιά» της Αμερικής.

Οι αρχές της Νέας Υόρκης είχαν δεσμευτεί άμεσα να ανοικοδομήσουν τον ναό, αλλά οι προσπάθειές τους συνάντησαν σημαντικές καθυστερήσεις καθώς έπρεπε να διευθετηθούν πολλά ζητήματα πολιτικής φύσης.

Περισσότεροι από 20 αρχιτέκτονες κατέθεσαν τα σχέδιά τους προτού επιλεγεί εκείνο του διακεκριμένου Ισπανού αρχιτέκτονα, Σαντιάγο Καλατράβα.

Η ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή εξουσιοδότησε τους «Φίλους του Αγίου Νικολάου» -  μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που ιδρύθηκε με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για την αποπεράτωση του ναού - να αναλάβουν την ανοικοδόμησή του.

Το νέο κτίσμα είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από το προηγούμενο και διαθέτει ένα ειδικό κέντρο όπου πιστοί άλλων θρησκειών και δογμάτων θα μπορούν να προσεύχονται και να τιμούν τη μνήμη αγαπημένων τους προσώπων που χάθηκαν στα τρομοκρατικά χτυπήματα.

Ωστόσο, η ανακατασκευή του δεν έχει ολοκληρωθεί, για αυτό δεν θα μπορούν να τελούνται καθημερινά λειτουργίες μέσα στους επόμενους μήνες. Η αποπεράτωση του εξωτερικού του ναού αναμένεται έως τις 2 Νοεμβρίου, οπότε θα τελεστούν τα Θυρανοίξια υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Επειτα θα συνεχιστεί το έργο για την αποπεράτωση του εσωτερικού του ναού μέχρι τον Απρίλιο του 2022, με την ελπίδα να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα της ίδιας χρονιάς.

Στόχος είναι ο ναός να εγκαινιαστεί στις 4 Ιουλίου 2022, για να συμπέσει με την 100η επέτειο από την ίδρυση της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αμερικής.

via Associated Press
Η εκκλησία του Αγ.Νικολάου τη στιγμή της τρομοκρατικής επίθεσης στους «Δίδυμους Πύργους» στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001.
via Associated Press
Στιγμιότυπο από τις εργασίες ανακατασκευής του ναού, που επιτέλους ολοκληρώνονται με καθυστέρηση αρκετών ετών.
via Associated Press
Ενα από τα μάρμαρα που θα κοσμούν το εξωτερικό της εκκλησίας. Πρόκειται για γνήσιο πεντελικό μάρμαρο, σαν κι αυτά που συναντά κανείς στον Παρθενώνα.
via Associated Press
Εικόνα που διασώθηκε από τον ναό που καταστράφηκε ολοσχερώς από το φονικό χτύπημα στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. 
via Associated Press
Καρβουνιασμένη Βίβλος που ανακτήθηκε από τα συντρίμμια της εκκλησίας.
via Associated Press
Μηνύματα, προσευχές και αφιερώσεις στα νέα υπό κατασκευή θεμέλια του Αγίου Νικολάου.
via Associated Press
Οι εργασίες στο εσωτερικό του ναού.
via Associated Press
Ο νέος τρούλος του ναού.
via Associated Press
Αποψη από το εσωτερικό του Αγίου Νικολάου πριν την ισοπέδωσή του.
via Associated Press
Ο Αγ.Νικόλαος, όπως δεσπόζει σήμερα, στο «σημείο μηδέν».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)