Αγκυρα: Ελληνικά αεροσκάφη παρενόχλησαν το Τσεσμέ στο Αιγαίο

Διαψεύδει η Αθήνα.
Reuters

Κάθε όριο θράσους έχει ξεπεράσει η τουρκική πλευρά η οποία ισχυρίστηκε την Τρίτη τέσσερα ελληνικά αεροσκάφη παρενόχλησαν ένα τουρκικό ερευνητικό σκάφος στο Αιγαίο.

Η Αθήνα διαψεύδει αυτή την κατηγορία από την πλευρά της Αγκυρας, η οποία έρχεται την ώρα που οι δύο χώρες προσπαθούν να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες τους για τις θαλάσσιες διαφορές.

Οι ισχυρισμοί των τουρκικών μέσων ενημέρωσης περί δήθεν παρενόχλησης του πλοίου «Τσεσμέ» από ελληνικά αεροσκάφη δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, τονίζουν πηγές του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας (ΓΕΕΘΑ).

Υπογραμμίζουν, δε, ότι στην ευρύτερη περιοχή του κεντρικού Αιγαίου διεξήχθη, σήμερα, άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας για την οποία είχε εκδοθεί ΝΟΤΑΜ (Α0350/21) από τις 9 Φεβρουαρίου 2021, δηλαδή πέντε ημέρες πριν την ημέρα έκδοσης της παράτυπης τουρκικής NAVTEX.

Στη συγκεκριμένη άσκηση συμμετείχαν 29 αεροσκάφη τα οποία απογειώθηκαν στις 13:30 και ολοκλήρωσαν τη δραστηριότητα στις 14:40.Τα ελληνικά αεροσκάφη δεν έφεραν CHAFF ή FLARES.

Η άσκηση διεξήχθη μεταξύ Αγίου Ευστρατίου- Κυρά Παναγιάς και νότια μέχρι τα Ψαρά ενώ καθ′ όλη τη διάρκεια της άσκησης το «Τσεσμέ» έπλεε στη βόρεια πλευρά της περιοχής του, δυτικά της Λήμνου.

Το πλησιέστερο ίχνος ελληνικού αεροσκάφους από το τουρκικό πλοίο απείχε 10 ν.μ. και το ύψος πτήσης του ήταν 19.000 πόδια.

Το ερευνητικό σκάφος Τσεσμέ ξεκίνησε την έρευνα την περασμένη εβδομάδα στη θάλασσα του Αιγαίου, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ελλάδας.

Το τουρκικό υπουργείο Αμυνας δήλωσε ότι τα τέσσερα ελληνικά F-16 πλησίασαν το Τσεσμέ τη Δευτέρα σε απόσταση αναπνοής και έριξαν chaff και flares (πυροτεχνικά μέσα όμοια με φωτοβολίδες) στα δύο ναυτικά μίλια από το πλοίο.

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, δήλωσε ότι η Τουρκία απάντησε με «τα απαραίτητα αντίποινα... σύμφωνα με τους κανόνες».

«Την ώρα που διεξάγουμε επιστημονικό έργο, η παρενόχληση δεν είναι κατάλληλη, δεν ταιριάζει σε σχέσεις καλής γειτονίας», είπε σε δημοσιογράφους στο κοινοβούλιο.

(με πληροφορίες από Reuters)

Δημοφιλή