ΔΙΕΘΝΕΣ
14/10/2020 11:32 EEST | Updated 14/10/2020 12:10 EEST

Αγκυρα: Το Ορούτς Ρέις έφτασε στον προορισμό του και ξεκινά έρευνες

Ασταμάτητη προκλητικότητα από την τουρκική πλευρά.

Anadolu Agency via Getty Images

Το τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο Ορούτς Ρέις έφτασε στον προορισμό του και άρχισε να κάνει μετρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ.

«Το Ορούτς Ρέις έχει φτάσει στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου όπου θα πραγματοποιήσει τις δραστηριότητές του. Οι δοκιμές ξεκίνησαν χθες και αρχίζουμε να λαμβάνουμε τις πρώτες σεισμικές αναγνώσεις σήμερα», δήλωσε ο Ντονμέζ σε τηλεσυνεδρίαση.

Με κλειστό πομπό

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύστημα γεωγραφικού προσδιορισμού του τουρκικού ερευνητικού σκάφους παραμένει κλειστό εδώ και 24 ώρες 

Το σκάφος απέπλευσε τη Δευτέρα από το λιμάνι της Αττάλειας ενώ το τελευταίο στίγμα που εξέπεμψε με ανοιχτό πομπό ήταν σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας περί τα 35 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου.

Στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει παρουσία του ελληνικού στόλου.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είχε αποσύρει - προσωρινά όπως αποδείχθηκε - το πλοίο από τα ελληνικά ύδατα τον περασμένο μήνα για να «δώσει χώρο στη διπλωματία», πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην οποία συζητήθηκαν πιθανές κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Την Τρίτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέκριναν την απόφαση της Τουρκίας να επιστρέψει το πλοίο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, κατηγορώντας την Αγκυρα ότι προκαλεί μονομερώς εντάσεις και «σκόπιμα», περιπλέκοντας την επανάληψη των συνομιλιών με την Ελλάδα.

(με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ)