ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
15/03/2019 08:30 EET | Updated 15/03/2019 08:33 EET

Αγώνας δρόμου για πέντε προαπαιτούμενα

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών έχουν πάρει «φωτιά».

Newsone

Ένα «καυτό» δεκαήμερο διαπραγματεύσεων έχει μπροστά του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ώστε να καταφέρει να κλείσει τα πέντε εκκρεμή προαπαιτούμενα που απομένουν από την λίστα των 16 μεταμνημονιακών υποχρεώσεων. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών έχουν πάρει «φωτιά», με τις τηλεδιασκέψεις να διαδέχονται η μία την άλλη. Η ελληνική πλευρά αποστέλλει διαρκώς στους θεσμούς τα επικαιροποιημένα στοιχεία προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία υλοποίησης των πέντε εκκρεμοτήτων, δέκα μόλις ημέρες πριν από το κρίσιμο EuroWorking Group της 25ης Μαρτίου, το οποίο θα παίξει καταλυτικό ρόλο ενόψει του Eurogroup στις 5 Απριλίου.

Τα μηνύματα που έρχονται από την πλευρά των θεσμών, είναι η Αθήνα να μην θεωρεί δεδομένη μια θετική απόφαση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης στις 5 Απριλίου. Αξιωματούχοι των Βρυξελλών διαμηνύουν πως ο μόνος τρόπος για να μην υπάρξουν νέες καθυστερήσεις στην εκταμίευση του σχεδόν 1 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, είναι η Ελλάδα να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της εντός του νέου χρονοδιαγράμματος που όρισε το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.

Θεωρείται δεδομένο ότι οι θεσμοί δεν επιθυμούν να υπάρξει και νέα καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης μετα-μνημονιακής αξιολόγησης και αυτό γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί η αίσθηση εμπλοκής για ακόμα μια φορά. Οι εντολές που έχουν έρθει από την πλευρά των Βρυξελλών είναι ξεκάθαρες καθώς με την υπόθεση του Brexit να προκαλεί ανησυχία, την Ιταλία να είναι μόνιμη πηγή κινδύνων και τις ευρωπαϊκές εκλογές να πλησιάζουν, το μόνο που δεν θέλουν αξιωματούχοι της Κομισιόν είναι να δημιουργήσουν ακόμα μία εστία έντασης εντός της Ευρωζώνης.

Στην Αθήνα οι θεσμοί

Προκειμένου να αποφευχθεί ένα διαπραγματευτικό θρίλερ με αφορμή τις νέες  ελληνικές καθυστερήσεις, οι θεσμοί σχεδιάζουν να έρθουν στις αρχές Απριλίου στην Αθήνα, δηλαδή πριν την συνεδρίαση του Eurogroup. Στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών αναμένεται να εξετάσουν την πρόοδο που θα έχει καταγραφεί σχετικά με την ολοκλήρωση των πέντε ανοικτών προαπαιτούμενων δράσεων, προκειμένου στη συνέχεια να ενημερώσουν οι ίδιοι τους υπουργούς οικονομικών κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup.

Στόχος όλων παραμένει οι εκκρεμότητες να έχουν κλείσει έως την συνεδρίαση του EuroWorking Group στις 25 Μαρτίου προκειμένου οι συνεργάτες των υπουργών οικονομικών στο πλαίσιο της προετοιμασίας της άτυπης υπουργικής συνόδου της 5ης Απριλίου, να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση των χρημάτων. Εφόσον οι συνεργάτες των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης δεν διαπιστώσουν νέες καθυστερήσεις τότε θα απομένει απλά η πολιτική έγκριση των υπουργών στο Eurogroup.

Οι καθυστερήσεις

Σε αντίθετη περίπτωση η Ελλάδα θα χρειαστεί να λάβει και νέα παράταση για την ολοκλήρωση των υπολοίπων προαπαιτούμενων δράσεων. Πιο πιθανό σενάριο σε αυτή την περίπτωση είναι ο χρόνος να παραταθεί έως τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Απριλίου και η πρόοδος να ελεγχθεί σε ένα έκτακτο EuroWorking Group πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών. 

Τα μέτωπα που παραμένουν σε εκκρεμότητα είναι πέντε με κορυφαίο τις αλλαγές στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, η Εγνατία Οδός, η στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, αλλά και η αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.