ΔΙΕΘΝΕΣ
10/07/2018 14:53 EEST | Updated 10/07/2018 18:54 EEST

Αγωνία τέλος στην Ταϊλάνδη. Διασώθηκαν και τα δώδεκα παιδιά

Ασφαλής είναι και ο προπονητής της ομάδας

Tyrone Siu / Reuters

Μετά από ημέρες ταλαιπωρίας και όλο τον πλανήτη να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα, είχε αίσιο τέλος η περιπέτεια των 12 παιδιών και του προπονητή τους στην Ταϊλάνδη. Το Ναυτικό της χώρας ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης πως τόσο τα δώδεκα παιδιά όσο και ο προπονητής που είχαν εγκλωβιστεί μέσα στη σπηλιά Ταμ Λουάνγκ για περισσότερες από δύο εβδομάδες έχουν επιτέλους διασωθεί. Το γεγονός μετέδωσε με τη χρήση της λέξης «Hooyah.

Μέσα στη σπηλιά είχαν παραμείνει ο γιατρός που βρισκόταν δίπλα στα παιδιά όλες αυτές τις ημέρες, και οι δύτες της επίλεκτης μονάδας του Πολεμικού Ναυτικού SEAL, οι οποίοι και αυτοί είχαν εξέλθει από το σπήλαιο ασφαλείς. 

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊλάνδης έστειλαν περισσότερα από 1.000 στελέχη τους για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Η επιχείρηση που ξεκίνησε την Κυριακή ισοδυναμούσε για τις αρχές με έναν αγώνα ενάντια στον χρόνο, καθώς οι μετεωρολόγοι είχαν προβλέψει ισχυρές βροχοπτώσεις για αυτή την εβδομάδα, που θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν εκ νέου τις σήραγγες με ταχείς ρυθμούς.

Tyrone Siu / Reuters

Την Κυριακή μπόρεσαν να διασωθούν τέσσερα αγόρια και την Δευτέρα άλλα τέσσερα, τα οποία καθοδηγήθηκαν προς την ελευθερία τους μέσω πλημμυρισμένων καναλιών από το εσωτερικό του σπηλαίου, με τη βοήθεια δυτών και των ανδρών των ειδικών δυνάμεων του πολεμικού ναυτικού της Ταϊλάνδης.

Τις προηγούμενες ημέρες τα ονόματα των διασωθέντων παιδιών δεν δινόντουσαν στη δημοσιότητα «από σεβασμό για τις οικογένειες εκείνων που παρέμεναν στο σπήλαιο», σύμφωνα με το Reuters. Έτσι, δεν μπορούσαν να έχουν και επαφή με τους γονείς τους, ή εκείνοι να γνωρίζουν ότι τα παιδιά τους έχουν διασωθεί. 

Η επιχείρηση της Δευτέρας σε σύγκριση με αυτή της Κυριακής διεξήχθη ομαλότερα και διήρκεσε δύο ώρες λιγότερο, καθώς οι διασώστες είχαν εξασκηθεί στις απαιτούμενες ενέργειες, όπως εξήγησε αρμόδιος αξιωματούχος.

Ωστόσο, ο ίδιος είχε τονίσει εξαρχής πως οι ομάδες διάσωσης ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερες από 20 ώρες για το τρίτο στάδιο της επιχείρησης. Και όλα υπό τον φόβο του καιρού και το ενδεχόμενο νέων ισχυρών βροχοπτώσεων.

Το σχέδιο του απεγκλωβισμού

 • Κάθε παιδί έχει καλυμμένο το πρόσωπο με αναπνευστική μάσκα, φορούσε καταδυτική στολή, μπότες και κράνος στο κεφάλι.

 • Το κάθε παιδί συνοδευόταν από δύο δύτες, ενώ ένας τον τρίτο κρατούσε την μπουκάλα οξυγόνου και προηγείτο στη σειρά.

 • Ο δύτης καθοδηγούσε το παιδί χρησιμοποιώντας ένα στατικό σκοινί 8 εκατοστών.

 • Κάθε παιδί ήταν δεμένο με το δύτη που καθοδηγούσε.

Πώς βρέθηκαν εκεί τα παιδιά

Τα αγόρια βρέθηκαν στην σπηλιά μετά από ημέρες ερευνών. Βρίσκονταν περίπου 4 χλμ από την είσοδο του σπηλαίου. Είναι μεταξύ 11 και 17 ετών και μέλη μίας ερασιτεχνικής ποδοσφαιρικής ομάδας η οποία ονομάζεται Wild Boars. Παγιδεύτηκαν στο σπήλαιο μετά από εκδρομή που έκαναν με τη συνοδεία του προπονητή τους. Βρέθηκαν σε αυτή μετά την προσπάθειά τους να γλιτώσουν από την άνοδο των υδάτων.

Ο φόβος των βροχών

Αρχικά οι αρχές έκριναν ότι τα παιδιά θα παρέμειναν εντός της σπηλιάς μέχρι να τελειώσει η περίοδος των βροχών. Αυτό - εάν συνέβαινε - θα σήμαινε πως θα πρέπει να παραμείνουν εκεί για πολλούς μήνες. Ωστόσο, γρήγορα έγινε αντιληπτό πως έτσι κινδύνευαν να πνιγούν.

Πώς ήταν μέσα στη σπηλιά

Δημοσιογράφος του BBC σε βίντεο αναφέρει πως στα πρώτα 20 μέτρα εντός της σπηλιάς μπορεί να αντιληφθεί πως είναι να είναι κανείς κάτω από τη γη. Το νερό είναι θολό, λασπωμένο και το μέρος κλειστοφοβικό, αναφέρει.

Η συγγνώμη του προπονητή

«Ευχαριστώ για όλη την ηθική υποστήριξη, ζητώ συγγνώμη απ′ όλους τους γονείς», έγραφε ο 25χρονος προπονητής Εκαπόλ Τσανταουόνγκ σε επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα από τους διασώστες.

Οι επιστολές των παιδιών

«Μην ανησυχείτε, μπαμπά και μαμά, πάνε δύο εβδομάδες που έφυγα, αλλά θα ξανάρθω να σας βοηθήσω στο μαγαζί», γράφει ο Μπιού, οι γονείς του οποίου έχουν ένα μικρό παντοπωλείο.

Ο Ντόμ γράφει στους γονείς του: «Είμαι καλά, αλλά κάνει λίγο κρύο εδώ. Μην ανησυχείτε και μην ξεχάσετε τα γενέθλιά μου».

Το νεότερο μέλος της ποδοσφαιρικής ομάδας, ο 11χρονος Τουν γράφει: «Μην ανησυχείτε, είμαι καλά. Πες το και στον Γιόρντ και ετοίμασε τηγανιτό κοτόπουλο για να μου φέρεις να φάω» ενώ το μεγαλύτερο μέλος ο Άκε απευθύνεται στη γιαγιά και τη θεία του: «Να φροντίζετε για την υγεία σας. Θεία σε παρακαλώ πες στη γιαγιά να μου ετοιμάσει το φαγητό που μου αρέσει. Εάν βγω από εδώ, θέλω να το φάω».

 • Soe Zeya Tun / Reuters
 • Soe Zeya Tun / Reuters
 • Soe Zeya Tun / Reuters
 • Athit Perawongmetha / Reuters
 • Athit Perawongmetha / Reuters
 • Athit Perawongmetha / Reuters
 • Tyrone Siu / Reuters
 • Tyrone Siu / Reuters
 • Athit Perawongmetha / Reuters
 • Tyrone Siu / Reuters
 • Lauren DeCicca via Getty Images
 • LILLIAN SUWANRUMPHA via Getty Images
 • YE AUNG THU via Getty Images
 • YE AUNG THU via Getty Images
Soe Zeya Tun / Reuters