ΔΙΕΘΝΕΣ
28/01/2020 14:16 EET | Updated 28/01/2020 14:37 EET

Ο συγγραφέας Φίλιπ Πούλμαν καλεί σε μποϊκοτάζ του νομίσματος για το Brexit αλλά για λόγους γραμματικής

Όλα γίνονται για ένα κόμμα που διχάζει ακόμη και τους ειδικούς και εξοργίζει τον συγγραφέα της σειράς βιβλίων «His Dark Materials».

Η Βρετανία πρόκειται να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου και το Υπουργείο Οικονομικών για να «σφραγίσει» αυτή τη μέρα αποφάσισε να κυκλοφορήσει ένα αναμνηστικό νόμισμα των 50 πενών. 

Το νόμισμα παρουσιάστηκε την περασμένη Κυριακή και πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά που σχεδιάζεται αφού τα άλλα δύο καταστράφηκαν μετά τον αντίστοιχο αριθμό αναβολών του Brexit. 

H παρουσίαση του νομίσματος όμως- που σίγουρα θα αποκτήσει συλλεκτική αξία- προκάλεσε και κάποιες αντιδράσεις και μάλιστα όχι μόνο μεταξύ εκείνων που τάσσονται κατά της εξόδου της χώρας από την ΕΕ. 

Για παράδειγμα, ο σερ Φίλιπ Πούλμαν - γνωστός Άγγλος συγγραφέας που έχει γράψει και τη σειρά βιβλίων «His Dark Materials» που έγινε και τηλεοπτική σειρά  - καλεί σε μποϊκοτάζ αλλά για λόγους που σχετίζονται καθαρά με την γραμματική. 

Συγκεκριμένα στην μία όψη του νομίσματος είναι χαραγμένη η φράση: «Peace, prosperity and friendship with all nations» δηλαδή «Ειρήνη, ευημερία και φιλία με όλα τα έθνη». 

Το πρόβλημα που εντοπίζει ο Πούλμαν είναι στην απουσία του σειριακού κόμματος (ή αλλιώς του oxford comma) μετά τη λέξη «prosperity» (ευημερία) και πριν το «και».

Το σειριακό κόμμα είναι αυτό που μπαίνει πριν το προτελευταίο στοιχείο σε μια σειρά τριών οι περισσότερων ουσιαστικών, επιθέτων κ.λπ. και πριν το «και» ή το διαζευκτικό «ή» (π.χ. Αγόρασα μήλα, πορτοκάλια, και σταφύλια). 

Η χρήση του βέβαια, όπως και στην ελληνική γραμματική, διχάζει πολλούς ειδικούς αλλά και λάτρεις των γραμματικών κανόνων. 

Για τον Πούλμαν όμως τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η χρήση του σειριακού κόμματος είναι επιβεβλημένη. Και όπως γράφει στο twitter: «Στο νόμισμα του 50 πενών του Brexit λείπει ένα κόμμα και πρέπει να το μποϊκοτάρουν όλοι οι εγγράμματοι άνθρωποι». 

 

Κάποιοι έσπευσαν να συμφωνήσουν μαζί του και κάποιοι διαφώνησαν. 

Στην πρώτη κατηγορία ανήκει ο υπεύθυνος του λογοτεχνικού ενθέτου των Τimes, Στιγκ Άμπελ ο οποίος όπως σχολίασε «η απουσία του κόμματος μετά την ”ευημερία” με σκοτώνει». Από την άλλη η λεξικογράφος, Σούσι Ντεντ υποστηρίζει πως το κόμμα πριν το «και» είναι προαιρετικό αλλά η ίδια δηλώνει πως επιλέγει να το βάζει. Από την άλλη ο δημοσιογράφος Τζόαν Μπέικγουέλ σχολίασε πως έχει διδαχθεί πως το κόμμα πριν το «και» είναι λάθος σε τέτοιες περιπτώσεις. 

Το νόμισμα θα κυκλοφορήσει στις 31 Ιανουαρίου. Αρχικά θα κυκλοφορήσουν 3εκατ. νομίσματα και εντός του 2020 άλλα 7εκατ ενώ θα είναι διαθέσιμα σε τράπεζες, ταχυδρομεία και καταστήματα σε όλη τη Βρετανία.

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost