Big Bang Festival στη Στέγη: Το μουσικό φεστιβάλ για παιδιά επιστρέφει με νέες περιπέτειες

Θέατρο, καραόκε, μουσικοί πειραματισμοί, παραμύθια, video art. Τα παιδιά γίνονται μέρος μιας συναυλίας, χορεύουν, τραγουδούν και ανακαλύπτουν τι σημαίνει Μουσική.
Φωτο: Σταύρος Πετρόπουλος

Μια φεστιβαλική ωδή σε περιπετειώδεις μουσικές εμπειρίες, παιχνίδια, διαδραστικές εγκαταστάσεις, ήχους από αντικείμενα και έργα. Μουσικοί και μουσική από όλο τον κόσμο, μαζί με παιδιά, γονείς και φίλους, συναντιούνται και γίνονται ένα στις σκηνές, στα ασανσέρ, στους διαδρόμους, αλλά και στους δρόμους έξω από τη Στέγη με το Big Bang Festival στις 27 και 28 Μαΐου.

Θέατρο, καραόκε, μουσικοί πειραματισμοί, παραμύθια, video art και άλλες μουσικές περιπέτειες μας περιμένουν και φέτος. Ακολουθούμε στις περιπέτειές του τον Κύριο Βι, μπαίνουμε στο νομαδικό εργαστήριο κατασκευής μουσικής και πειραματιζόμαστε με τους ήχους, ξυπνήστε τη φαντασία σας ακολουθώντας τα μυστικά του ύπνου των ζώων, κάνουμε φίλη μας «Ένα πολύ δυνατό κορίτσι», ελευθερώνουμε τον κόσμο από το σκοτάδι παρέα με τον Σαφίρ και τραγουδάμε σε όλες τις γλώσσες σε ένα πάρτι με 2 Djs που παίζουν για εμάς, μαζί με εμάς.

Μετά από 7 χρόνια, τα παιδιά για άλλη μια χρονιά γίνονται μέρος μιας συναυλίας, χορεύουν, τραγουδούν και ανακαλύπτουν τι σημαίνει Μουσική. Εξάλλου, στο Big Bang δεν υπάρχουν κανόνες και «μη», παρά μόνο μια ανοιχτή πρόσκληση: Να βρούμε όλοι τον ρυθμό μας.

Πρόγραμμα

Eugenia Demeglio, Κατερίνα Κωνσταντούρου
Ο Κύριος Βι

Ο Κύριος Βι σχόλασε από τη δουλειά και επιστρέφει στο σπίτι του. Ανυπομονεί να βάλει τις παντόφλες του και να απλωθεί φαρδύς πλατύς στην πολυθρόνα του, άνετος και ήσυχος. Έτσι σκέφτεται, αλλά με το που ανοίγει την… ΣΤΟΠ!!! Ο Κύριος Βι δεν είχε την παραμικρή υποψία γι’ αυτό που θα του τύχαινε. Ξαφνικά βρίσκεται μπλεγμένος σε μια απίθανη περιπέτεια μέσα στο ίδιο του το σπίτι. Αυτά που συνέβησαν στο διαμέρισμα του Κυρίου Βι μάς τα αποκαλύπτουν τέσσερις μουσικοί (φλάουτο, κιθάρα, πιάνο, ακορντεόν) και ένας ηθοποιός, σε μια μουσικοθεατρική παράσταση εμπνευσμένη από ένα παραμύθι του Τζάνι Ροντάρι.

Στο -1 της Στέγης (Χώρος Α) | Ώρες: 11:00, 13:30, 17:30 | Διάρκεια: 40 λεπτά
Ηλικίες: 5+
Κανονικό εισιτήριο 5 € | ΑμεΑ, Συνοδός ΑμεΑ, Ανεργίας & Φίλος 4 €

The Rabbit Company
Nomad Project 2023

Το φετινό Νομαδικό εργαστήριο είναι ένα ταξίδι μέσα από απρόσμενους ήχους που προσεγγίζονται ρυθμικά και μελωδικά, με περιέργεια και γέλιο – και ηλεκτρονικές σπίθες! Τα παιδιά θα μάθουν πώς να ασχολούνται ενεργά με τον ήχο χρησιμοποιώντας τα σώματα και τις φωνές τους, μικρόφωνα και ηλεκτρονικές συσκευές, για να δημιουργήσουν όλα μαζί μουσική.
Με την καθοδήγηση ενός συνθέτη, δύο μουσικών και ενός μηχανικού ήχου, τα παιδιά θα μάθουν πώς να προσεγγίζουν τον ήχο από διαφορετικές προοπτικές και πώς να χρησιμοποιούν την τεχνολογία για τη δημιουργία μουσικής. Θα φτιάξουν συνθέσεις για να τις παίξουν όλα μαζί και θα μοιραστούν τη χαρά της μουσικής δημιουργίας. Πρόκειται για μια εμπειρία που επιδιώκει να αλλάξει τις προοπτικές για το τι αποκαλούμε μουσική και πώς ακούμε. Κι επίσης, μια εμπειρία που μας καθιστά σαφές ότι τα πάντα μπορούν να είναι μουσική αν τους δώσουμε μια ευκαιρία και προκαλέσουμε και τον ίδιο μας τον εαυτό.

100ό Δημοτικό Σχολείο (Πύρρας) | Ώρες: 11:30, 17:00 | Διάρκεια: 30 λεπτά
Ηλικίες: 7+
Δωρεάν με Δελτία Εισόδου στον χώρο της εκδήλωσης

GNOUS!
Το όνειρο της Heidi

Ήξερες ότι τα ζώα ονειρεύονται; Με «Το όνειρο της Heidi», οι GNOUS! βυθίζονται στον μαγικό κόσμο του ύπνου και των ονείρων στο ζωικό βασίλειο. Τρεις μουσικοί και μία video artist δημιουργούν επί σκηνής μια πολυεπίπεδη οπτικοακουστική εμπειρία που θα μας φέρει πιο κοντά στα μη ανθρώπινα όντα αυτού του πλανήτη. Από τα δελφίνια που κοιμούνται με το ένα τους μάτι ανοιχτό έως τους σκύλους που μοιάζουν σαν να τρέχουν στον ύπνο τους, ταξιδεύουμε μέσα σε ένα φανταστικό περιβάλλον ήχων, εικόνων και γνώσεων για τον ύπνο στα ζώα. Άραγε, η Heidi, το δημοφιλές χταπόδι, όταν κοιμάται και αλλάζει τόσα χρώματα, πόσα όνειρα βλέπει συγχρόνως; Και τα καναρίνια, στην ησυχία του δάσους, τι ήχους ακούνε στον βαθύ τους ύπνο;

Στο -1 της Στέγης (Χώρος Β) | Ώρες: 12:00, 14:30, 19:15 | Διάρκεια: 40 λεπτά
Ηλικίες: 6+
Κανονικό εισιτήριο 5 € | ΑμεΑ, Συνοδός ΑμεΑ, Ανεργίας & Φίλος 4 €

Big Bang Festival
Big Bang Festival
Φωτο: Σταύρος Πετρόπουλος

The Bad Poetry Social Club
Ένα πολύ δυνατό κορίτσι

Το «Ένα πολύ δυνατό κορίτσι» είναι μια μουσικοθεατρική περφόρμανς για ένα κορίτσι που ζει μόνο του και δεν φοβάται τίποτα και κανέναν. Μέσα από τις αφηγήσεις για τις περιπέτειές της, τη μουσική που φτιάχνει επί σκηνής ο Τροβαδούρος και το σκηνικό που δημιουργείται κι αυτό ζωντανά, γνωρίζουμε ένα παιδί διαφορετικό από αυτά για τα οποία έχουμε συνηθίσει να ακούμε στα παραμύθια. Δεν έχει όμορφα ρούχα, παλάτια ή ανάγκη για έρωτες και πλούτη.

Το κορίτσι αυτό είναι γεμάτο φακίδες, φοράει αστεία ρούχα, μένει σε ένα ετοιμόρροπο σπίτι χωρίς γονείς, δεν πάει σχολείο, τα βάζει με μεγαλόσωμους άντρες (που τους νικάει εύκολα) και χαράζει τον δρόμο της παράλληλα με την καλύτερή της φίλη. Το δυνατό κορίτσι, από κοινού με την Αφηγήτρια, τον Σκηνοθέτη, τον Τροβαδούρο και την καλύτερή της φίλη στήνουν ένα παράλληλο σύμπαν, κάπου ανάμεσα σε ρεαλισμό και φαντασιακό, όπου μαζί θα τραγουδήσουν και θα μιλήσουν για τη φιλία, την ανεμελιά, τη δύναμη και την αγνότητα της παιδικής φαντασίας, τη σημασία του να ονειρευόμαστε και να καταφέρνουμε να κρατάμε το παιδί μέσα μας για πάντα ζωντανό.

Galaxy Corner (Γαλαξία 2) | Ώρες: 12:30, 14:00, 19:00 | Διάρκεια: 35 λεπτά
Ηλικίες: 5+
Κανονικό εισιτήριο 3 € | ΑμεΑ, Συνοδός ΑμεΑ, Ανεργίας & Φίλος 2 €

Αλέξης και Κυριάκος Ελευθεριάδης
Σαφίρ: Κελαηδώντας το Φως και την Ελευθερία

Με εργαλεία την προσωπική αφήγηση και τη μουσική συνοδεία μιας επταμελούς ορχήστρας, θα παρουσιαστεί το πρωτότυπο μουσικό παραμύθι «Σαφίρ: Κελαηδώντας το φως και την ελευθερία», που απευθύνεται τόσο σε μικρούς όσο και σε μεγάλους θεατές. Παράλληλα, με τη μορφή του scroll theater, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να δουν να ξετυλίγεται μπροστά τους η εικονογράφηση της ιστορίας του Σαφίρ.

Η αφηγήτρια θα μας μεταφέρει σε μια γωνιά της ερήμου για να μας συστήσει τον Σαφίρ, που με τη μαγική αηδονολαλιά του, αλλά και τη μεγάλη αγάπη που έτρεφε για τη μουσική και τους ανθρώπους, κατάφερε να σηκώσει το βαρύ σκούρο πέπλο που είχε καλύψει την πόλη απ’ άκρη σ’ άκρη. Με σύμμαχό του το μυθικό πουλί Σιμούργκ, που απαντάται τόσο στην περσική μυθολογία όσο και στην κουρδική, τη γεωργιανή, την αρμένικη αλλά και τη ρωμαϊκή παράδοση, έρχεται να μας θυμίσει πως η τέχνη δεν σταματά να ταξιδεύει στον χώρο και τον χρόνο. Ελπίζουμε το αγόρι να φωτίσει με τη μουσική και το τραγούδισμά του και το δικό μας σκοτάδι.

Μικρή Σκηνή της Στέγης | Ώρες: 13:00, 17:45 | Διάρκεια: 60 λεπτά
Ηλικίες: 6+
Κανονικό εισιτήριο 5 € | ΑμεΑ, Συνοδός ΑμεΑ, Ανεργίας & Φίλος 4 €

Γεωργία Καρύδη
Tiramisu Decks

Το «Tiramisu Decks» -από το ιταλικό “tirare mi su” που μεταφράζεται ως «σήκωσέ με ψηλά» ή «ανέβασέ με»– είναι ένα οπτικοακουστικό dj-set/θεατρικό έργο για παιδιά. Οι δύο ηρωίδες-dj απευθύνονται στη δημιουργική φαντασία, κάνοντας μια απλή εισαγωγή σε ψηφιακά μουσικά εργαλεία, με στόχο την ενδυνάμωση και την ανάπτυξη της εκτίμησης των παιδιών για τη μουσική. Το έργο περιλαμβάνει τραγούδια σε διάφορες γλώσσες και ευκαιρίες διάδρασης με στιγμές χορού και καραόκε, προωθώντας παράλληλα την κοινή εμπειρία της μουσικής.

Στο +5 της Στέγης | Ώρες: 13:30, 17:30, 19:30 | Διάρκεια: 30 λεπτά
Ηλικίες: 5+
Κανονικό εισιτήριο 3 € | ΑμεΑ, Συνοδός ΑμεΑ, Ανεργίας & Φίλος 2 €

Συνεργαζόμενοι Φορείς: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (Ελλάδα), Zonzo Compagnie (Βέλγιο), Centro Cultural De Belém (Πορτογαλία), Opéra De Rouen, Opéra De Lille (Γαλλία), Bozar (Βέλγιο), Insitituto De La Cultura Y De Las Artes Sevilla - Icas (Ισπανία), Childrens’ Cultural Centre Ltd - The Ark (Ιρλανδία), Wilminktheater & Muziekcentrum Enschede (Ολλανδία), Eesti Kontsert (Εσθονία), Δήμος του Ρεϊκιαβικ (Ισλανδία) και Aap-Media (Βέλγιο).