Bloomberg: Η Τουρκία ζητά από τη Ρωσία δεύτερο πυρηνικό σταθμό, αψηφώντας τις ΗΠΑ

Εν μέσω προσπαθειών των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για απομόνωση του Κρεμλίνου.
Anadolu Agency via Getty Images

Η Τουρκία ζήτησε από τη Ρωσία να της φτιάξει δεύτερο πυρηνικό σταθμό, σε μια νέα ένδειξη στενότερων οικονομικών δεσμών, σύμφωνα με το Bloomberg- και ενώ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προσπαθούν να απομονώσουν το Κρεμλίνο για την εισβολή του στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, που επικαλείται άτομα ενημερωμένα για το θέμα που μίλησαν υπό όρο ανωνυμίας, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν προέβη στο αίτημα αυτό στις συνομιλίες της προηγούμενης εβδομάδας στο Καζακστάν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η ρωσική Rosatom Corp είπε την Τετάρτη πως οι συνομιλίες ήταν σε εξέλιξη για μια πιθανή συμφωνία για την κατασκευή ενός νέου σταθμού με τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες στη Σινώπη, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Ο Αλεξέξι Λιχάτσεφ, διευθύνων σύμβουλος της Rosatom, είπε στην κρατική τηλεόραση πως το συγκεκριμένο project είναι «ελκυστική ευκαιρία».

Ο Ερντογάν καλλιεργεί τις σχέσεις με τον Πούτιν εδώ και χρόνια, ενώ παράλληλα επιδιώκει να έχει καλές σχέσεις με την Ουκρανία και να παραμένει σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

Η Rosatom κατασκευάζει ήδη τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας στο Ακουγιού, στις ακτές της Μεσογείου, και η πρώτη μονάδα θα μπορούσε να αρχίσει να λειτουργεί το επόμενο έτος. Η εταιρεία συμφώνησε το καλοκαίρι να μεταφέρει 15 δισ. δολάρια για το project σε μια θυγατρική που εδρεύει στην Τουρκία, παρέχοντας έτσι μια ζωτικής σημασίας ροή ρευστού καθώς ο Ερντογάν οδεύει προς εκλογές το επόμενο έτος.

Αν το project της Σινώπης προχωρήσει, οι δύο σταθμοί θα μπορούσαν να καλύπτουν περίπου το 1/5 των αναγκών της Τουρκίας σε ηλεκτρισμό, είπε ο Ερντογάν μετά τη συνάντηση με τον Πούτιν την προηγούμενη εβδομάδα. Υπενθυμίζεται πως ο Ερντογάν επίσης επιδοκίμασε την πρόταση Πούτιν για κόμβο αερίου στην Τουρκία, ώστε το αέριο να μεταφέρεται στην Ευρώπη. Αξιωματούχοι στην ήπειρο ωστόσο απορρίπτουν την ιδέα, κατηγορώντας τον Πούτιν ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο στο ευρύτερο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία και ενώ η Ρωσία αναζητεί νέες αγορές, εφόσον έχουν διακοπεί οι προμήθειες αερίου στο μεγαλύτερο τμήμα της δυτικής Ευρώπης, που ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής του ρωσικού αερίου.

Δημοφιλή