Bloomberg: Στροφή Σολτς για την έκδοση ευρωομολόγου απέναντι στην ενεργειακή κρίση

Η προϋπόθεση που θέτει η Γερμανία είναι τα χρήματα που θα αντληθούν να διανεμηθούν στα κράτη μέλη με τη μορφή δανείων και όχι επιχορηγήσεων.
JOE KLAMAR via Getty Images

Η ενεργειακή κρίση που θα χτυπήσει τη Γερμανία και οι φόβοι ότι το πακέτο των 200 δις ευρώ της κυβέρνησης για να στηρίξει τις αυξήσεις ίσως προκαλέσουν αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλη την Ευρωζώνη, οδηγούν τον Όλαφ Σολτς σε αλλαγή πολιτικής.

Όπως αναφέρει το Bloomberg μελετά να εγκαταλείψει την πάγια γερμανική θέση κατά των ευρωομολόγων, στηρίζοντας την έκδοση κοινού χρέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αντιμετωπιστεί το πλήγμα της ενεργειακής κρίσης, με την προϋπόθεση τα χρήματα που θα αντληθούν να διανεμηθούν στα κράτη μέλη με τη μορφή δανείων και όχι επιχορηγήσεων.

Ο Γερμανός καγκελάριος δείχνει ότι είναι ανοικτός στη χρήση κοινού δανεισμού στο περιθώριο της συνόδου της Ε.Ε. στην Πράγα την προηγούμενη εβδομάδα.

Η έκδοση κοινού χρέους θα αντιπροσώπευε μια δραματική αλλαγή πλεύσης για τη Γερμανία, η οποία μαζί με άλλες χώρες όπως η Ολλανδία, έχει απορρίψει στο παρελθόν τέτοια μέτρα.

Ωστόσο, οι εκκλήσεις για συντονισμένη δράση έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, αντανακλώντας την ανησυχία για τις μαζικές δαπάνες που θα πρέπει να γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο τον Χειμώνα χωρίς το φυσικό αέριο της Ρωσίας και ενώ συνεχίζεται η μετάβαση σε εναλλακτικές ενεργειακές πηγές.

Εργαλείο το SURE

Το πρόγραμμα της Ε.Ε. για την πανδημία, το SURE το οποίο προσφέρει στήριξη για την απασχόληση με δάνεια έως 100 δισ. ευρώ θα μπορούσε να προσφέρει έναν οδικό χάρτη για ένα νέο εργαλείο που θα στηρίζεται σε δανεισμό, αναφέρουν οι ίδιες πηγές στο πρακτορείο.

Εκείνο το ταμείο, το οποίο συνδύαζε τη διανομή μη επιστρεπτέων επιχορηγήσεων με χαμηλότοκα δάνεια, αποτελούσε ένα καινοτόμο εργαλείο για την Ε.Ε.

Οι λεπτομέρειες για ένα νέο πρόγραμμα δεν έχουν ακόμα καθοριστεί, αλλά πιθανότατα θα είναι μικρότερο από το ταμείο ανάκαμψης από την πανδημία της Covid-19 των 724 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκε το 2020 με τη συμμετοχή και του Σολτς από τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Ένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση σε ερώτηση του Bloomberg για τη θέση του Σολτς στο κοινό χρέος, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ακόμα σημαντικά κεφάλαια ή δρομολογούνται αυτή την περίοδο σε ευρωπαϊκά επίπεδο, χωρίς πάντως να αποκλείει μια τέτοια επιλογή.

Όροι και προυποθέσεις

Την Παρασκευή στην Πράγα, ο Σολτς επίσης απέφυγε να δώσει μια συγκεκριμένη απάντηση σε ερώτηση αν η Γερμανία θα στήριζε άλλο ένα πακέτο κοινής έκδοσης χρέους για να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Αντίθετα, ο Γερμανός καγκελάριος σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμα δάνεια και επιχορηγήσεις από το ταμείο ανάκαμψης της πανδημίας που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί. ”Έτσι, υπάρχουν ακόμα πολλοί διαθέσιμοι πόροι”, ανέφερε.

Σύμφωνα εξάλλου με μια από τις πηγές, ο Σολτς είναι διστακτικός να δώσει το πράσινο φως για άλλο ένα εργαλείο που θα προβλέπει επιχορηγήσεις προς τα κράτη μέλη καθώς πρέπει να υπολογίσει και την τελική απόφαση του ανώτατου γερμανικού δικαστηρίου όσον αφορά τη συνταγματικότητα του ταμείου ανάκαμψης της Ε.Ε.

Σε μια αρχική απόφαση, οι δικαστές ανέφεραν τον Απρίλιο του 2021 ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη πιθανή ζημιά από την απόρριψη του ταμείου, εν αναμονή της τελικής απόφασης, απ′ ό,τι από το να του επιτραπεί να προχωρήσει στο μεταξύ.

Οι δικαστές επισήμαναν παράλληλα ότι η κοινή έκδοση χρέους για να χρηματοδοτηθούν επιχορηγήσεις στα κράτη μέλη σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενδεχομένως να είναι συμβατή με το σύνταγμα, με την προϋπόθεση το μέτρο να μην επαναληφθεί.

Άλλος ένας λόγος για την επιφυλακτικότητα στο Βερολίνο είναι η αβεβαιότητα γύρω από τις προθέσεις τις νέας ιταλικής κυβέρνησης.

Ο Σολτς θέλει πρώτα να δει σε τι συμφωνίες θα καταλήξει ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός και να συζητήσει την ευρωπαϊκή ενοποίηση με την ιταλική κυβέρνηση, πριν δεσμευτεί για ένα νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, αναφέρει μια πηγή.

Πηγή: Bloomberg

Δημοφιλή