Citi: Η Γερμανία θα μπορούσε να οδηγήσει την Ευρωζώνη σε χάος παρόμοιο με της Βρετανίας

Το πακέτο μαμούθ που ανακοίνωσε ο Σολτς θα μπορύσε να οδηγησει την ΕΚΤ σε σκληρότερη πολιτική για να συγρατήσει πληθωρισμό και ύφεση
fhm via Getty Images

Σε αρνητική τροχιά κινδυνεύει να μπει η Ευρωζώνη και το ευρώ, εξαιτίας της ύφεσης αλλά και της απόφασης της Γερμανίας να ανακοινώσει πακέτο μέτρων 200 δισ. ευρώ για να καλύψει τις αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια.

Αναλυτές της Citi, εμφανίζονται ανήσυχοι ότι η Ευρωζώνη ακολουθεί την πορεία της Βρετανίας καθώς όπως τονίζουν στο CNBC «εμφανίζονται βίαιες κινήσεις στην αγορά ομολόγων και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που θέλουν να δανειστούν τεράστια χρηματικά ποσά».

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ένα πακέτο μέτρων αξίας 200 δισεκατομμυρίων ευρώ το οποίο αποκάλεσε «αμυντική ασπίδα» απέναντι στις αυξημένες τιμές της ενέργειας και περιλαμβάνει φρένο στην τιμή του φυσικού αερίου και μείωση του φόρου επί των πωλήσεων για τα καύσιμα.

Οι προτάσεις θα μπορούσαν να μειώσουν τον πληθωρισμό στη Γερμανία κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες το επόμενο έτος, σύμφωνα με τη Citi, αλλά είναι απίθανο να αποτρέψουν την ύφεση στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Citi, το πακέτο μέτρων εγκυμονεί κινδύνους για το πως θα χρηματοδοτηθεί, τι θα μπορούσε να επιφέρει στον πληθωρισμό, στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Γερμανίας, στο επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στα σχέδια δανεισμού άλλων χωρών της Ευρωζώνης που μπορεί να κάνουν το ίδιο.

«Ο κίνδυνος είναι να ακολουθήσουν και άλλες χώρες της ΕΕ το παράδειγμα της Γερμανίας», είπε ο Κρίστιαν Σουλτς, αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος της Citi, στο CNBC.

Η ΕΕ κινδυνεύει να γίνει Βρετανία

Ο Σουλτς συγκρίνει την πρόσφατη έκρηξη της αγοράς ομολόγων στη Βρετανία, μετά από μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές από τη βρετανική κυβέρνηση, με την πορεία της Γερμανίας.

«Τόσο τα επιτόκια όσο και οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν στη Βρετανία τον περασμένο μήνα μετά από μια σειρά φορολογικών ανακοινώσεων της κυβέρνησης. Αυτό ανάγκασε την Τράπεζα της Αγγλίας να εξαπολύσει ένα νέο σχέδιο αγοράς ομολόγων, καθώς προκλήθηκε χάος στην αγορά ενυπόθηκων δανείων και μια ορατή στεγαστική κρίση» τόνισε ο Σουλτς.

«Αν και η Γερμανία μπορεί να «αντέξει οικονομικά» οποιαδήποτε χρηματοδότηση χρέους χάρη στο χαμηλό χρέος της έναντι του ΑΕΠ και τις χαμηλότερες ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης, το πακέτο θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα σε λιγότερο συνετές -από δημοσιονομική άποψη - χώρες που θα ζητήσουν να δανειστούν μεγάλα ποσά και να εκδώσουν νέο χρέος» τονίζει.

Η Citi προβλέπει ότι η χρηματοδότηση του γερμανικού χρέους θα μπορούσε να αναγκάσει την ΕΚΤ να αυστηροποιήσει την πολιτική της γεγονός που θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στις χώρες της Ευρωζώνης.

«Ο κίνδυνος είναι ότι η ίδια δυναμική που φαίνεται στη Βρετανία, εξελίσσεται και στην ΕΕ τώρα», είπε ο Σουλτς.

Αντιδράσεις στο εσωτερικό αντιμετωπίζει ο Όλαφ Σολτς

Σύμφωνα με το Politico, το Ομοσπονδιακό Ελεγκτικό Συνέδριο επέκρινε την κυβέρνηση για το πρόγραμμα μαμούθ κατηγορώντας τον καγκελάριο ότι καταστρατηγεί τους φορολογικούς κανόνες για να χρηματοδοτήσει το πακέτο.

Η Berenberg Economics ανέφερε σε πρόσφατο σημείωμα ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία, και γενικότερα στην ευρωζώνη, έχει βυθιστεί σε ιστορικό χαμηλό, κάτι που είπε ότι είναι «προοίμιο της ύφεσης». Το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών προβλέπει ότι οι επενδύσεις θα πέσουν κατακόρυφα κατά 25% και αναμένει μια γερμανική ύφεση το 2023.

Οι αναλυτές της Deutsche Bank εκτιμούν ότι η «αμυντική ασπίδα» θα μπορούσε να ενισχύσει το εισόδημα των νοικοκυριών και να περιορίσει την προβλεπόμενη μείωση του ΑΕΠ το 2023 σε περίπου 2%. Αυτό είναι καλύτερο από την προηγούμενη πρόβλεψή τους για συρρίκνωση 3,5%.

Δημοφιλή