Blue Planet Live: Πέντε τρόποι για την προστασία της θάλασσας

Τα σκουπίδια παραμένουν ο βασικός εχθρός.Υπάρχουν όμως τρόποι να αντιμετωπιστεί.
HuffPost UK
HuffPost UK
LisaStrachan via Getty Images

Τα πλαστικά και η επίδραση που έχουν στο περιβάλλον, είναι κάτι που μας απασχολεί όλους μας το τελευταίο διάστημα, ιδίως μετά τις νέες έρευνες που έρχονται στο φως, αποδεικνύοντας, πόσο καταστροφικά μπορεί να γίνουν σε καθημερινή βάση.

Τα τηλεοπτικά προγράμματα έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στο να αυξηθεί κατακόρυφα η δημόσια συνείδηση, με το BBC και την σειρά ντοκιμαντέρ «Blue Planet Live», να αποτελεί βασικό πυλώνα αυτής της προσπάθειας.

Τα σκουπίδια παραμένουν ο μεγάλος εχθρός, που μπορεί να φαντάζει δύσκολο να αντιμετωπιστεί, παρ′ όλα αυτά υπάρχουν εύκολοι τρόποι για να κάνουμε όλοι την διαφορά.

Μείωση των πλαστικών μίας χρήσης

Τα πλαστικά μίας χρήσης βρίσκονται παντού στην καθημερινότητα μας, όπως καλαμάκια, κούπες του καφέ, σακουλάκι από πατατάκια, όπως και σακούλες των σούπερ μάρκετ.

Αποφεύγουμε την οποιαδήποτε μη αναγκαία αγορά τέτοιων πλαστικών ειδών εαν και εφόσον μπορούμε.

Περισσότερη ανακύκλωση

Τόσο στις παραλίες όσο και στις θάλασσες βλέπουμε πολύ μεγάλο όγκο πλαστικών. Βοηθάμε με το να ρίχνουμε τα σκουπίδια στους σωστούς κάδους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως δεν είναι ανακυκλώσιμα όλα τα είδη πλαστικών. Με το να τα καθαρίζουμε σωστά μετά από κάθε χρήση είναι αυτό που δίνει και την δυνατότητα να αναμορφωθούν και να χρησιμοποιηθούν ξανά.

Ερευνες έχουν δείξει, πως αν και υπάρχει οικολογική συνείδηση στο θέμα των πλαστικών που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα, δυστυχώς δεν συμβαίνει το ίδιο όταν έχουμε να κάνουμε με αυτά του μπάνιου. Μία καλή ιδέα είναι, τα άδεια σαμπουάν αλλά και αντίστοιχα προϊόντα, να ξεπλένονται πρώτα και στη συνέχεια να τοποθετούνται στους κάδους ανακύκλωσης.

HuffPost UK
HuffPost UK
Jairo Daz / EyeEm via Getty Images

Γινόμαστε μέρος της προσπάθειας «Καθαρές Θάλασσες»

Αν δεν υπάρχει χρόνος για να γίνουμε μέρος μία οργανωμένης εκστρατείας, μπορούμε πάντα να αφιερώσουμε λίγο από τον χρόνο μας στη συγκομιδή απορριμάτων, κάθε φορά που επισκεπτόμαστε μία παραλία.

Μειώνουμε τις περιττές αγορές ρούχων

Τα φτηνά υλικά που χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στα ρούχα, όπως πολυεστέρας, νάιλον, ακρυλικές ίνες αφήνουν μικρoσκοπικούς ρύπους στο νερό. Είναι βέβαιο πως, όλοι μας έχουμε υπέροχα - ξεχασμένα ρούχα στην ντουλάπα μας. Είναι προτιμότερο να βάλουμε σε χρήση αυτά, δημιουργώντας εξαιρετικούς συνδυασμούς,αποφεύγοντας έτσι να αγοράσουμε καινούργια.

Αν πάλι θέλουμε να ξεφορτωθούμε κάποια από τα παλιά μας ρούχα, ας το κάνουμε σωστά, είτε με το να τα δώσουμε σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς είτε με το να τα ανακυκλώσουμε.

Μείωση της σπατάλης πόρων

Οι εκπομπές ρύπων από τα καύσιμα, μπορεί να υπερθερμάνει την ατμόσφαιρα με συνέπεια την αύξηση της θερμοκρασίας στη θάλασσα. Με το να αποφεύγουμε τη χρήση των ιδιωτικών μέσων μεταφοράς και την προτίμηση μας σε αυτά των δημοσίων ή ενός ποδηλάτου ακόμα και του περπατήματος, σίγουρα βοηθάει να κάνουμε την διαφορά.

Πηγή: HuffPost UK

Δημοφιλή