ΔΙΕΘΝΕΣ
05/04/2019 11:39 EEST | Updated 05/04/2019 12:05 EEST

Brexit: Νέα παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου ζητάει η Βρετανία από την ΕΕ

Eνόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις 10 Απριλίου.

POOL New / Reuters

Επιστολή με την οποία ζητάει νέα παράταση στην αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαική Ενωση μέχρι τις 30 Ιουνίου απέστειλε η πρωθυπουργός της χώρας Τερέζα Μέι στον πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ.

Η επιστολή με το σχετικό αίτημα εστάλη ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το Brexit, στις 10 Απριλίου.

Η Μέι είχε ζητήσει μια μίνι παράταση μέχρι το τέλος του ερχόμενου Ιουνίου και στην Σύνοδο που είχε πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο - λίγες ημέρες πριν την αρχικά προγραμματισμένη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλελίου από την ΕΕ στις 29 Μαρίου - όμως το αίτημά της είχε απορριφθεί και της είχε δοθεί μικρότερη παράταση μέχρι τις 12 Απριλίου.

Στο μεταξύ, πληροφορίες από την ΕΕ θέλουν τον Τούσκ να ετοιμάζει αντιπρόταση για «ευέλικτη» παράταση 12 μηνών.

Στην επιστολή της, πάντως, λέει ότι το αδιέξοδο δεν μπορεί να συνεχίστει καθώς «δημιουργεί αβεβαιότητα και κάνει ζημιά στην πίστη στην πολιτική» στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οπως λέει, αν από τις συζητήσεις της κυβέρνησης με τους Εργατικούς δεν προκύψει λύση, τότε οι Βρετανοί βουλευτές θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ άλλων επιλογών.

Η Μέι έγραψε ακόμη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί την παράταση της διαδικασίας μέχρι τις 30 Ιουνίου και ότι συμφωνεί με την άποψη του Ευρωπαικού Συμβούλιου ότι εάν η Βρετανία είναι ακόμη μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 23 Μαΐου 2019, θα ήταν νομική της υποχρέωση να διεξάγει Ευρωεκλογές».

Αλλά διευκρίνισε πως αν επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit νωρίτερα, η κυβέρνησή της προτείνει η παράταση θα πρέπει να τερματιστεί εγκαίρως ώστε να ακυρώσει τις προετοιμασίες για τις Ευρωεκλογές.

(με πληροφορίες από BBC)