ΔΙΕΘΝΕΣ
09/10/2019 20:00 EEST | Updated 09/10/2019 22:31 EEST

Brexit: Ο Γιούνκερ δεν αποκλείει συμφωνία Βρετανίας-ΕΕ

«Ακόμα συγκρατημένα αισιόδοξος» δηλώνει ο Μπόρις Τζόνσον.

ASSOCIATED PRESS

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πως εργάζεται για μια συμφωνία για το Brexit, για την οποία υποστήριξε πως είναι ακόμη δυνατή.

«Δεν δέχομαι αυτό το παιγνίδι των κατηγοριών που άρχισε στο Λονδίνο. Προσωπικά δεν αποκλείω μια συμφωνία», δήλωσε ο Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι δήλωσε από την πλευρά του πως «δεν έχει γίνει πολλή πρόοδος» στις συνομιλίες για το Brexit και πως η Βρετανία πρέπει να ζητήσει να αναβληθεί η αποχώρησή της για μετά τις 31 Οκτωβρίου ή να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία διαζυγίου.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι φυσικά ανοιχτό στη δυνατότητα μιας παράτασης, αν υπάρχουν συγκεκριμένοι αντικειμενικοί λόγοι γι′ αυτή», είπε ο Σασόλι απευθυνόμενος στην ολομέλεια του σώματος. «Το αίτημα για παράταση αποτελεί δικαίωμα του Ηνωμένου Βασιλείου», πρόσθεσε.

Η Τίτι Τουπουράινεν, η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Φινλανδίας, της χώρας που προεδρεύει της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο, δήλωσε από την πλευρά της απευθυνόμενη στους ευρωβουλευτές πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «έτοιμη να αντιμετωπίσει» ένα Brexit χωρίς συμφωνία, κάτι που αποτελεί ένα «επικίνδυνα ρεαλιστικό σενάριο».

Τέλος ο διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε πως η επίτευξη μιας συμφωνίας για το Brexit με τη Βρετανία πριν από την προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου είναι «πολύ δύσκολη» και πως η Ένωση δεν μπορεί να δεχθεί την τελευταία πρόταση που έγινε από το Λονδίνο.

«Για να μιλήσουμε ειλικρινά, δεν είμαστε πραγματικά σε θέση να μπορέσουμε να βρούμε μια συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως τις ερχόμενες ημέρες θα είναι διαθέσιμος 24 ώρες το 24ωρο και επτά ημέρες την εβδομάδα για να προσπαθήσει να επιτύχει μια συμφωνία, κάτι που «εξακολουθεί να είναι δυνατό», εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση.

«Ακόμη αισιόδοξος» ο Τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε, από την πλευρά του ότι συνεχίζει να είναι συγκρατημένα αισιόδοξος για μια συμφωνία για το Brexit.

«Διαπραγματευόμαστε επίσης με τους φίλους και εταίρους μας στην ΕΕ για το Brexit και γνωρίζετε ότι είμαι ακόμα συγκρατημένα, συγκρατημένα αισιόδοξος», δήλωσε ο Τζόνσον, σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter.

Την Παρασκευή το τετ α τετ Μπαρνιέ-Μπάρκλεϊ

Η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί αύριο, Πέμπτη, στις Βρυξέλλες μεταξύ του επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ και του βρετανού υπουργού για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ αναβλήθηκε για την Παρασκευή το πρωί και θα είναι ένα πρόγευμα εργασίας, ανακοίνωσε ευρωπαϊκή πηγή καλά ενημερωμένη για τις συζητήσεις.

H EE έδωσε προθεσμία έως την Παρασκευή στη βρετανική κυβέρνηση για να της προτείνει έναν αποδεκτό συμβιβασμό και να αποχωριστούν φιλικά στις 31 Οκτωβρίου, τρία και πλέον χρόνια μετά τη νίκη του «leave» στο δημοψήφισμα. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, η Βρετανία ετοιμάζεται για μια έξοδο «χωρίς συμφωνία» που ενδεχομένως να πλήξει την οικονομία της, εκτός κι αν ο Τζόνσον αναγκαστεί από το βρετανικό κοινοβούλιο σε μια τρίτη αναβολή.

Οι εκπρόσωποι των 27 χωρών μελών της ΕΕ θα ενημερωθούν από τον Μπαρνιέ για τα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον Στιβ Μπάρκλεϊ που θα πραγματοποιηθεί τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν από την κρίσιμη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 17 και 18 Οκτωβρίου.

Συνάντηση του Μπόρις Τζόνσον με τον Ιρλανδό Λίο Βαράντκαρ

Παράλληλα, στο Λονδίνο, η Ντάουνγινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον θα συναντήσει τον ομόλογό του της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ αύριο, Πέμπτη για να συζητήσουν για το Brexit. Η συνάντηση που θα είναι ”ιδιωτική” για να ”επιτρέψει στους δυο ηγέτες και στις ομάδες τους να έχουν λεπτομερείς συνομιλίες” είναι προγραμματισμένη ”την ώρα του γεύματος” στη βορειοδυτική Αγγλία.

Πηγή: ΑΠΕ

Sponsored Post