«Χαραμάδα» για συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: «Δεν ξέρω αν θα συναντηθούν» είπε ο Ιμπραήμ Καλίν

Όπως είπε, δεν γνωρίζει αν θα υπάρχει συνάντηση στην Πράγα στις 6-7 Οκτωβρίου- «θα εξαρτηθεί από τα βήματα της ελληνικής πλευράς».
Marko Djurica via Reuters

«Ο πρόεδρος είναι ένας ηγέτης που ποτέ δεν κλείνει την πόρτα στην πολιτική. Είναι το ίδιο και στη διπλωματία. Αν δει ένα εποικοδομητικό βήμα από την άλλη πλευρά, κάνει ο ίδιος δύο. Δεν ξέρω αν θα υπάρξει συνάντηση στην Πράγα στις 6-7 Οκτωβρίου. Εξαρτάται από τα βήματα της ελληνικής πλευράς. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις με τον Μητσοτάκη» είπε ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του Ερντογάν, στο NTV, ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου.

Η εξέλιξη αυτή εκλαμβάνεται ως «χαραμάδα» για μια ενδεχόμενη συνάντηση. Σημειώνεται πως ο Καλίν το είπε αυτό πριν την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού από το βήμα του ΟΗΕ, όπου, μεταξύ άλλων, είπε, απευθυνόμενος στους Τούρκους πολίτες, πως «δεν είμαστε εχθροί σας», τονίζοντας πως ο ίδιος παραμένει ανοιχτός στον διάλογο, «αλλά ο κ. Ερντογάν δεν θέλει να μιλήσουμε». Υπενθυμίζεται πως ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι είναι ανοιχτός σε συνάντηση- ενώ ο Τούρκος πρόεδρος, από πλευράς του, έχει επανειλημμένα δηλώσει πως δεν θέλει να ξαναμιλήσει με τον κ. Μητσοτάκη, πως ο κ. Μητσοτάκης «δεν υπάρχει για αυτόν» κ.ο.κ.

Σημειώνεται πάντως πως η τουρκική αντιπροσωπεία επέκρινε αυτά που είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στον ΟΗΕ για τις τουρκικές απειλές, τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της γείτονος στην περιοχή και την αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας, κάνοντας από πλευράς της λόγο για «παραποίηση γεγονότων και εχθρικό αφήγημα κατά της Τουρκίας». Επίσης, η τουρκική αντιπροσωπεία ισχυρίστηκε πως η Άγκυρα δεν αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα ούτε την ενότητα της Ελλάδας, μιλώντας για «προπαγάνδα» και προσθέτοντας πως η Τουρκία «προκαλεί την Ελλάδα να μπει σε ειλικρινή και ουσιώδη διάλογο με βάση το διεθνές δίκαιο, για να διευθετήσουμε όχι μία μα όλες τις νομικώς διασυνδεόμενες διαφωνίες στο Αιγαίο». Ακόμη, κατηγόρησαν την Ελλάδα πως «απειλεί» την Τουρκία με τη «μονομερή» επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 ναυτικά μίλια, κάτι που «ενισχύθηκε πρόσφατα με την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, αντίθετα με τις διεθνείς συνθήκες».

«Η παρούσα αρνητική ατμόσφαιρα...είναι σκόπιμη επιλογή της Ελλάδας», υποστήριξε η τουρκική αντιπροσωπεία, η οποία κατηγόρησε την Ελλάδα για προκλητικές ενέργειες και ρητορική κλιμάκωσης, καθώς και για pushbacks μεταναστών στο Αιγαίο.

Eπίσης δεν απουσιάζουν οι επαναλαμβανόμενες προκλητικές δηλώσεις από πλευράς της Άγκυρας, με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, να δηλώνει μεταξύ άλλων πως «νομίζουμε πως ξέχασαν να κολυμπούν όταν είδαμε την προκλητική τους στάση τελευταία. Αν συνεχίσουν με αυτή τη νοοτροπία, το να ξέρουν να κολυμπούν θα τους φανεί χρήσιμο», ενώ, μεταξύ άλλων, ισχυρίζεται πως «παρά τις καλοπροαίρετες προσπάθειές μας, κάποιοι Έλληνες πολιτικοί συνεχίσουν τις προκλητικές τους ενέργειες και ρητορική» και πως «η κατάσταση μας δίνει το δικαίωμα της αυτοάμυνας και κάνει αμφιλεγόμενη την κυριαρχία των νησιών» - ενώ υπενθυμίζει «πόσο σοβαρές ήταν οι συνέπειες της περιπέτειας στην οποία μπήκαν βασιζόμενοι σε άλλους έναν αιώνα πριν».

Δημοφιλή