Χάρβεϊ Γουάινστιν: Καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλάκισης για σεξουαλικά εγκλήματα στο Λος Άντζελες

Στον κινηματογραφικό παραγωγό είχε επιβληθεί ήδη ποινή φυλάκισης 23 χρόνων για εγκλήματα σεξουαλικής φύσεως, στη Νέα Υόρκη.
POOL New via Reuters

Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν καταδικάστηκε την Πέμπτη σε 16 χρόνια φυλάκισης για το βιασμό μιας ηθοποιού στο Λος Αντζελες το 2103.

Ο άλλοτε πανίσχυρος παραγωγός του Χόλιγουντ που πυροδότησε το κίνημα #MeToo, καταδικάστηκε από δικαστήριο του Λος Αντζελες και για τις τρεις κατηγορίες που τον βάραιναν από τον Δεκέμβριο, για βιασμό, σεξουαλική κακοποίηση, καθώς και βίαιη σεξουαλική διείσδυση με ξένο αντικείμενο.

Και οι τρεις κατηγορίες προέρχονται από την ίδια ηθοποιό και πρώην μοντέλο, η οποία στο δικαστήριο συστήθηκε ως “Jane Doe 1” για να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Ο Γουάινστιν, συνιδρυτής της Miramax Films, θα εκτίσει την ποινή του μετά την ολοκλήρωση της ποινής 23 ετών για καταδίκη για σεξουαλική παρενόχληση στη Νέα Υόρκη.

Οι κατηγορίες εναντίον του Γουάινστιν «γέννησαν» το κίνημα #MeToo, το οποίο ενθάρρυνε τις γυναίκες να μιλήσουν για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση από ισχυρούς άνδρες στα μέσα ενημέρωσης, την πολιτική και άλλλους κλάδους.

Ο Γουάινστιν, παραγωγός ταινιών όπως το «Pulp Fiction» και «Ερωτευμένος Σαίξπηρ» μεταξύ άλλων, είπε ότι όλες οι σεξουαλικές του συναντήσεις ήταν συναινετικές και δήλωσε αθώος στην υπόθεση του Λος Άντζελες.

Οι εισαγγελείς ζήτησαν ποινή 24 ετών λόγω της προηγούμενης καταδίκης, αντί για την ποινή κάθειρξης 18 ετών που προβλέπει η νομοθεσία της Καλιφόρνια, χωρίς πρόσθετους «επιβαρυντικούς» παράγοντες.

Η ομάδα υπεράσπισης του Γουάινστιν αντιτάχθηκε στην πρόταση του εισαγγελέα για συνεχόμενη ποινή, δεδομένης της «προχωρημένης ηλικίας και της επιδείνωσης της υγείας του», δήλωσε ο δικηγόρος υπεράσπισης Μαρκ Βέρκσμαν στο Reuters.

O Χάρβεϊ Γουάινστιν με τον δικηγόρο του Μαρκ Βέρκσμαν.
O Χάρβεϊ Γουάινστιν με τον δικηγόρο του Μαρκ Βέρκσμαν.
POOL New via Reuters

Το δικαστήριο αθώωσε τον Γουάινστιν από τις κατηγορίες που αφορούσαν ένα δεύτερο φερόμενο θύμα ενώ απέτυχε να καταλήξει σε ομόφωνη ετυμηγορία για τις κατηγορίες που προέκυψαν από δύο άλλους κατηγόρους.

Μία από αυτές, η σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ Τζένιφερ Σίμπελ Νιούσομ, τώρα σύζυγος του κυβερνήτη της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ, είχε αποκαλύψει ότι ήταν το υποτιθέμενο θύμα βιασμού που αναφέρεται στα δικαστικά αρχεία ως «Jane Doe 4».

Ο Γουάινστιν καταδικάστηκε για σεξουαλική παρενόχληση στη Νέα Υόρκη τον Φεβρουάριο του 2020. Εκδόθηκε από τη Νέα Υόρκη στη φυλακή του Λος Άντζελες τον Ιούλιο του 2021. Ο Γουάινστιν έχει ασκήσει έφεση κατά της καταδίκης και της ποινής φυλάκισής του στη Νέα Υόρκη.