ΔΙΕΘΝΕΣ
01/12/2021 14:28 EET | Updated 01/12/2021 14:31 EET

Χουριέτ: Η Τουρκία παρακολουθεί τις αμερικανικές δυνάμεις στο «Δεδέαγατς» της Ελλάδας

Και δεκαπέντε αμερικανικά F-15E στην 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας για συνεργασία στο πλαίσιο νατοϊκής επιχείρησης.

Stringer . via Reuters
Ελληνικό F-16 απογειώνεται στην Ανδραβίδα στις 7 ΜαΪου 2009.  REUTERS/Dirk Jan de Ridder/Files (GREECE - Tags: DISASTER TRANSPORT)

Η Τουρκία παρακολουθεί στενά την κινητικότητα των αμερικανικών δυνάμεων στο λιμάνι «Δεδέαγατς» της Ελλάδας (η Αλεξανδρούπολη στα τουρκικά...), αλλά δεν πρόκειται για έντονη ανάπτυξη, ανέφεραν πηγές από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας που επικαλείται η Χουριέτ στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν αποστολή δυνάμεων στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Atlantic Resolve», ανέφεραν οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας ότι επρόκειτο για στρατηγικές δραστηριότητες μεταφοράς προσωπικού και υλικοτεχνικής υποστήριξης που πραγματοποιούνται από το 2014.

«Οι δραστηριότητες που πραγματοποιούνταν στο παρελθόν από την Βαλτική εκτελούνται το τελευταίο διάστημα μέσω της Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για δραστηριότητες εκ περιτροπής, που περιλαμβάνουν την εναλλαγή των υλικοτεχνικών υποδομών και του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ στην Ευρώπη για να συμβάλουν στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, εκπαιδεύοντάς τους για ορισμένο χρονικό διάστημα - ενώ στη συνέχεια επιστρέφοθν πίσω στην Αμερική», ανέφεραν.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν υπάρχει τεράστια συσσώρευση δυνάμεων στην περιοχή, πρόσθεσαν οι τουρκικές πηγές.

Υπό αξιολόγηση του τουρκικό αίτημα για αμερικανικά F-16

Παράλληλα, απάντησαν σε ερώτηση σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας για την προμήθεια F-16 από τις ΗΠΑ: «Παραδώσαμε το αίτημά μας για F-16 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι υπό αξιολόγηση. Θα δούμε μαζί πώς θα εξελιχθεί αυτό το θέμα όταν πάει στο Κογκρέσο».

Στο μεταξύ, δεκαπέντε αεροσκάφη F-15E της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ έφτασαν σε αεροπορική βάση στην Ελλάδα για την υποστήριξη μιας πολυεθνικής εκπαιδευτικής άσκησης την παραμονή της υπογραφής του επικαιροποιημένου νέου πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον.

Τα αεροσκάφη θα υποστηρίξουν την επιχείρηση Castle Forge, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Η άσκηση Castle Forge στοχεύει στην αύξηση της διαλειτουργικότητας με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ σε σχέση με τη στρατηγική συλλογικής άμυνας των ΗΠΑ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και στη βελτίωση της ικανότητας των κοινών δυνάμεων να ανταποκρίνονται ευέλικτα σε περιόδους κρίσης, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

πηγή: Hurriyet Daily News