ΔΙΕΘΝΕΣ
16/05/2020 19:06 EEST

Χονγκ Κονγκ: Παγωτό με γεύση δακρυγόνου για να θυμίζει τις περσινές διαδηλώσεις

Μια εναλλακτική γεύση πέρα από σοκολάτα, βανίλια και φράουλα.

ASSOCIATED PRESS

Οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Χονγκ Κονγκ τον τελευταίο χρόνο δεν είναι ρόδινες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι περσινές διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης του Πεκίνου τους τελευταίους μήνες, με αφορμή ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, βάσει του οποίου θα ήταν δυνατή η έκδοση υπόπτων από το Χονγκ Κονγκ στην ηπειρωτική Κίνα,  όπου το κομμουνιστικό κόμμα ελέγχει το δικαστικό σύστημα.

Οι πολίτες φοβήθηκαν πως ο νέος νόμος όχι μόνο θα χρησιμοποιείτο από τις αρχές για τη στοχοποίηση αντιφρονούντων και ακτιβιστών, αλλά θα σηματοδοτούσε το τέλος της πολιτικής της «μιας χώρας, δύο συστημάτων», διαβρώνοντας το καθεστώς πολιτικών δικαιωμάτων που απολάμβαναν οι πολίτες μετά την παράδοση της εθνικής κυριαρχίας από το Ηνωμένο Βασίλειο. 

ASSOCIATED PRESS

Οι περσινές διαδηλώσεις στιγματίστηκαν από θερμά επεισόδια, αστυνομική βία και πολλά δακρυγόνα. Για αυτό, ενας παγωτατζής σκέφτηκε ότι θα ήταν μια καλή (και καινοτόμα) ιδέα να δημιουργήσει ένα παγωτό με γεύση δακρυγόνου. Και το κατάφερε. 

Το νέο προϊόν αποτελείται κυρίως από καβουρδισμένο, αλεσμένο μαύρα πιπέρι, που θυμίζει έντονα την πικρή γεύση που πήραν οι διαδηλωτές τον περασμένο χρόνο. 

Η νέα γεύση αποτελεί σημάδι υποστήριξης του κινήματος διαμαρτυρίας που έχει σταματήσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού , είπε ο άνθρωπος πίσω από την ιδέα.

Ο 31χρονος μίλησε ανώνυμα, φοβούμενος κυρωσεις από την Κίνα. 

Ο ιδιοκτήτης δοκίμασε διάφορα συστατικά, συμπεριλαμβανομένου του γουασάμπι και της μουστάρδας, σε μια προσπάθεια να αναπαράγει τη γεύση του δακρυγόνου πριν βρει μαύρο πιπέρι, το οποίο, είπε, πλησίασε τις ερεθιστικές στο λαιμό επιπτώσεις του αερίου.

«Ψήνουμε και στη συνέχεια αλέθουμε το μαύρο πιπέρι και τα κάνουμε σε στιλ ιταλικού τζελάτο.  Είναι λίγο καυτερό, αλλά επισημαίνουμε τη γεύση του, η οποία προκαλεί μια αίσθηση ερεθισμού στο λαιμό. Αισθάνεσαι σαν να αναπνέεις δακρυγόνο», σημειώνει ο 31χρονος. 

Η κ. Wong, 32 ετών, που έζησε πέρυσι μια έντονη διαδήλωση με δακάδες δακρυγόνα, δοκίμασε το παγωτό και το χαρακτήρισε «μια αναδρομή που μου θυμίζει πόσο επώδυνη ήταν εκείνη η μέρα, κάτι που δεν πρέπει να ξεχάσω».

Κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών εκτοξεύθηκαν περισσότερα από 16.000 δακρυγόνα, σύμφωνα με τις αρχές του Χονγκ Κονγκ, πολλά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, γεμάτες με μικρά εστιατόρια και πολυκατοικίες.

 

Πηγή: SkyNews