Codex Sassoon: Η αρχαιότερη εβραϊκή βίβλος πωλήθηκε έναντι 38,1 εκατ. δολαρίων

«Το σφυρί έπεσε μετά από μάχη τεσσάρων λεπτών μεταξύ δύο αποφασισμένων αγοραστών». Αμέσως μετά ο νέος ιδιοκτήτης προχώρησε στη δωρεά του σπάνιου χειρογράφου.
Νέα Υόρκη, 17 Μαΐου 2023, δημοπρασία του Codex Sassoon στον Sotheby's. (Photo by Alexi Rosenfeld/Getty Images)
Νέα Υόρκη, 17 Μαΐου 2023, δημοπρασία του Codex Sassoon στον Sotheby's. (Photo by Alexi Rosenfeld/Getty Images)
Alexi Rosenfeld via Getty Images

Ο περίφημος Codex Sassoon, ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα βιβλικά χειρόγραφα, πωλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στην τιμή των 38,1 εκατ. δολαρίων, την Τετάρτη 17 Μαΐου, στη Νέα Υόρκη, καταγράφοντας μία από τις υψηλότερες τιμές για σπάνιο βιβλίο ή ιστορικό έγγραφο που έχουν σημειωθεί σε δημοπρασία.

Οι 792 σελίδες του Codex Sassoon αποτελούν το 92% της Εβραϊκής Βίβλου, καθώς περιλαμβάνει και τα 24 βιβλία μείον περίπου οκτώ σελίδες, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων 10 κεφαλαίων της Γένεσης. Χρονολογείται στα τέλη του ένατου, αρχές του 10ου αιώνα, γεγονός που την καθιστά την παλαιότερη σωζόμενη σχεδόν πλήρη Εβραϊκή Βίβλο. Από το 1989 ήταν στη συλλογή του Ελβετού τραπεζίτη και συλλέκτη Jacqui Safra και ήταν λίγοι οι ειδικοί που είχαν την ευκαιρία να την μελετήσουν.

Τον Codex Sassoon αγόρασε ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Ρουμανία και Αμερικανός φιλάνθρωπος Άλφρεντ Μόουζες, εκ μέρους των Αμερικανών Φίλων του ANU - Μουσείου Εβραϊκού Λαού, ο οποίος και προχώρησε στη δωρεά της Βίβλου στο Μουσείο, όπως ανακοίνωσε μετά τη δημοπρασία ο Sotheby’s.

Το Μουσείο, που βρίσκεται στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ και το οποίο είχε παρουσιάσει τον περασμένο Μάρτιο την πολύτιμη Βίβλο στο πλαίσιο παγκόσμιας περιοδείας η οποία διοργανώθηκε πριν από τη δημοπρασία, σε Βρετανία, Ισραήλ και ΗΠΑ, είχε εκφράσει την επιθυμία να αποκτήσει τον Codex Sassoon, αλλά δεν είχε την οικονομική δυνατότητα.

REUTERS/Nir Elias/File Photo
REUTERS/Nir Elias/File Photo
NIR ELIAS via Reuters

Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών «το σφυρί έπεσε μετά από μάχη τεσσάρων λεπτών μεταξύ δύο αποφασισμένων αγοραστών».

«Αυτή η Βίβλος γράφτηκε γύρω στο έτος 900, στο Ισραήλ ή τη Συρία», είχε εξηγήσει στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σάρον Μιντς, ειδική σε κείμενα του Ιουδαϊσμού στον οίκο Sotheby’s.

Μια απόδειξη πώλησης δείχνει ότι η Βίβλος πωλήθηκε το έτος 1000 και φυλάχτηκε στη συναγωγή της Μακισίν στη βορειοανατολική Συρία έως το 1400 περίπου.

Το χειρόγραφο εξαφανίζεται στη συνέχεια για περίπου 500 χρόνια και επανεμφανίζεται το 1929 όταν διατέθηκε προς πώληση στον Ντέιβιντ Σόλομον Σασούν -από τον οποίο η Βίβλος πήρε το όνομα της-, γιο ενός Ιρακινού Εβραίου επιχειρηματία, ο οποίος διατηρούσε στο σπίτι του στο Λονδίνο μια τεράστια συλλογή εβραϊκών χειρογράφων. Ο Σασούν είχε ταξιδέψει σε όλη την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική αγοράζοντας παλιά βιβλία και μέχρι τον θάνατό του το 1942, είχε συγκεντρώσει πάνω από 1.200 χειρόγραφα.

Ακόμη και στην εποχή του, το βιβλίο, που γράφτηκε από έναν και μόνο γραφέα, ήταν υψηλής αξίας, καθώς απαιτούσε το δέρμα περισσότερων από 100 ζώων για τα 400 φύλλα περγαμηνής από το οποίο αποτελείται.

Παρά την ελαφρά φθορά από λεκέδες και μικρά σκισίματα, τα οποία έχουν αποκατασταθεί, το κείμενο παραμένει εντυπωσιακά ευανάγνωστο, γραμμένο με τετράγωνα γράμματα παρόμοια με εκείνα στους κυλίνδρους της Τορά που υπάρχουν σήμερα στις συναγωγές.

Με πληροφορίες από New York Times

Δημοφιλή