Cosmote History: Αφιέρωμα στην Επανάσταση του 1821 με 27 ντοκιμαντέρ

Μεταξύ αυτών και η πρεμιέρα του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ «Ο Μπάιρον στην Αττική». Ποιά θα προβληθούν ελεύθερα για το κοινό στο YouTube.
Πορτραίτο του Λόρδου Βύρωνα φιλοτεχνημένο από τον Τόμας Φίλιπς. Εθνική Πινακοθήκη Λονδίνου. (Photo by DeAgostini/Getty Images)
Πορτραίτο του Λόρδου Βύρωνα φιλοτεχνημένο από τον Τόμας Φίλιπς. Εθνική Πινακοθήκη Λονδίνου. (Photo by DeAgostini/Getty Images)
DEA PICTURE LIBRARY via Getty Images

Αφιερωμένο στην Επανάσταση του 1821 είναι το πρόγραμμα του Cosmote History HD το διήμερο 24 - 25 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια του οποίου, θα προβληθούν 27 ντοκιμαντέρ, μεταξύ των οποίων παραγωγές και συμπαραγωγές της Cosmote TV, με θέμα τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου. Οι προβολές ξεκινούν την Πέμπτη 24/3 στις 20.00 και θα συνεχιστούν όλη την Παρασκευή, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, μέχρι τα μεσάνυχτα.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος, οι τηλεθεατές θα παρακολουθήσουν μία «ξενάγηση» στην ιστορία του νεότερου ελληνισμού μέσα από τη νέα παραγωγή της Cosmote TV «Μουσείο Μπενάκη – Έκθεση ‘1821: Πριν και Μετά’», καθώς και δέκα άγνωστες ιστορίες από το 1821, μέσα από την ειδική έκδοση της «Μηχανής του Χρόνου».

«Μουσείο Μπενάκη – Έκθεση ‘1821 Πριν και Μετά’»

Χίλια διακόσια έγγραφα και αντικείμενα της επετειακής έκθεσης του Μουσείου Μπενάκη καταγράφονται από τον φακό της Cosmote TV και «αποκαλύπτουν» την ταραχώδη πορεία του Έθνους από την Άλωση έως την ίδρυση του ελληνικού κράτους.

Με απαρχή τα σκοτεινά χρόνια της Τουρκοκρατίας, η έκθεση παρουσιάζει την καθημερινή ζωή των ραγιάδων, τις πτυχές της οθωμανικής εξουσίας, τον ρόλο της Εκκλησίας, τη Φιλική Εταιρεία και την προετοιμασία για το ξέσπασμα της Επανάστασης. Τον κύριο κορμό της έκθεσης αποτελούν τα εκθέματα που συνδέονται με τα ιστορικά γεγονότα πριν και κατά τη διάρκεια του μεγάλου ξεσηκωμού των Ελλήνων, που οδήγησε στην ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους με πρώτο κυβερνήτη τον Ιωάννη Καποδίστρια. Από την έκθεση δεν λείπουν, ωστόσο, και εκθέματα που μαρτυρούν την πνευματική, οικονομική και αρχιτεκτονική ανάπτυξη της χώρας κατά τη διάρκεια της θητείας των πρώτων δύο βασιλιάδων της, του Όθωνα και του Γεωργίου Α΄, με αποκορύφωμα τη διάνοιξη της διώρυγας της Κορίνθου. Μια πορεία που ενώ μοιάζει με παραμύθι, αποτελεί τη νεότερη ιστορική αφετηρία της Ελλάδας.

Το ντοκιμαντέρ «Μουσείο Μπενάκη – Έκθεση ‘1821 Πριν και Μετά’», σε σκηνοθεσία Περικλή Κ. Ασπρούλια και Γιώργου Βαρζακάκου,κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 25η Μαρτίου στις 22.00, ταυτόχρονα στο Cosmote History HD και το επίσημο YouTube κανάλι της Cosmote TV.

«Μηχανή του Χρόνου»

Ανήμερα της 25ης Μαρτίου η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο θα παρουσιάσει, για πρώτη φορά μέσα από το στούντιο της Cosmote TV, δέκα άγνωστες ιστορίες για την ελληνική Επανάσταση. Για ποιο λόγο οι Φαναριώτες είχαν πρόσβαση στο παλάτι; Πώς ο Νικηταράς πήρε το προσωνύμιο «Τουρκοφάγος»; Τι απέγιναν οι Οθωμανοί στρατηγοί που πολέμησαν τους Έλληνες αγωνιστές;

Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα, γύρω από τη Φιλική Εταιρεία, τα δάνεια της Επανάστασης, την οχύρωση του Μεσολογγίου και τους ήρωες του 1821 θα απαντηθούν κατά τη διάρκεια της εκπομπής, που θα μεταδοθεί ελεύθερα για το κοινό μέσα από το επίσημο κανάλι της Cosmote TV στο YouTube.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει, επίσης, την πρεμιέρα του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ «Ο Μπάιρον στην Αττική» σε σκηνοθεσία Στάθη Ρέππα, που σκιαγραφεί το πορτραίτο του εμβληματικού φιλέλληνα Λόρδου Μπάιρον (Πρεμιέρα – Παρασκευή 25/3, 15.10), καθώς και το ντοκιμαντέρ, «Άμφισσα: Η αιματοβαμμένη «μάνα» των αγωνιστών της Ρούμελης». Μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Γιώργου Πελετίδη, πραγματοποιείται μια αναδρομή στην αιματοβαμμένη, μα ένδοξη ιστορία της Άμφισσας και της περιοχής της Ρούμελης (Πρεμιέρα – Παρασκευή 25/3, 16.00).

Επιπλέον, στο πλαίσιο του αφιερώματος της 25ης Μαρτίου, θα μεταδοθούν επεισόδια από δημοφιλείς ιστορικές σειρές του COSΜOTE HISTORY HD, όπως «Οι δρόμοι της ελευθερίας» (Πέμπτη 24/3, 00.45 - Παρασκευή 25/3, 06.45), «Μηχανή του Χρόνου» (Πέμπτη 24/3, 20.00-21.00 & Παρασκευή 25/3, 18.00), «Η ελευθερία ολόρθη» (Παρασκευή 25/3, 10.00-12.00), «Η γέννηση ενός έθνους-κράτους» (Παρασκευή 25/3, 19.00), καθώς και αρκετά αυτοτελή ντοκιμαντέρ. Μεταξύ αυτών, τα «Διονύσιος Σολωμός-Κλείσε στην ψυχή σου την Ελλάδα» (Πέμπτη 24/3, 22.10), «Η τελευταία νύχτα» (Πέμπτη 24/3, 23.20), «Σπέτσες ’21, στο σταυροδρόμι της Ιστορίας» (Παρασκευή 25/3, 08.40), και «Το Τάμα» (Παρασκευή 25/3, 20.00).

Δημοφιλή