Crypto: Και δεύτερο ανταλλακτήριο στη δίνη της χρεοκοπίας - Σε κίνδυνο άλλες 130 εταιρείες

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της FTX, παρομοίασε την περίπτωση των κρυπτονομισμάτων με το σκάνδαλο της Enron.
via Associated Press

Μετά την κατάρρευση της FTX, στι δίνη της χρεοκοπίας μπήκε και το ανταλλακτήριο BlockFi, που κατέθεσε αίτηση για υποβολή στον πτωχευτικό κώδικα των ΗΠΑ στην Περιφέρεια του Νιου Τζέρσεϊ.

Σύμφωνα με το CNBC, το ανταλακτήριο ζήτησε την προστασία του από τους πάνω από 100.000 πιστωτές του, με υποχρεώσεις και περιουσιακά στοιχεία που κυμαίνονταν από 1 έως 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η εταιρεία αναφέρει, ότι ένα ανεξόφλητο δάνειο 275 εκατομμυρίων δολαρίων στην FTX US, τον αμερικανικό βραχίονα της χρεοκοπημένης πλέον αυτοκρατορίας του Sam Bankman-Fried, είναι αυτό που την οδήγησε στην χρεοκοπία.

Όπως η FTX και το BlockFi έχει επίσης θυγατρική στις Μπαχάμες όπου κατατέθηκε κι εκεί ταυτόχρονα αίτημα πτώχευσης.

Η πτώχευση του BlockFi δείχνει ότι ο μεγαλύτερος αποκαλούμενος πελάτης της εταιρείας έχει υπόλοιπο σχεδόν 28 εκατομμυρίων δολαρίων.

″Το BlockFi προσβλέπει σε μια διαφανή διαδικασία που επιτυγχάνει το καλύτερο αποτέλεσμα για όλους τους πελάτες και άλλους ενδιαφερόμενους”, δήλωσε ο Mark Renzi του Berkeley Research Group σε μια δήλωση τύπου. Η BRG λειτουργεί ως οικονομικός σύμβουλος του BlockFi.

Η εταιρεία κρυπτογράφησης, η οποία προσφέρει ανταλλαγή συναλλαγών και έντοκη υπηρεσία φύλαξης για κρυπτονομίσματα, ήταν μία από τις πολλές εταιρείες που αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας μετά την κατάρρευση της Three Arrows Capital.

Η εταιρεία με έδρα το Τζέρσεϊ Σίτι είχε ήδη σταματήσει τις αναλήψεις καταθέσεων πελατών και παραδέχτηκε ότι είχε «σημαντική έκθεση» στο χρεοκοπημένο πλέον χρηματιστήριο κρυπτογράφησης FTX και τον αδελφό εμπορικό οίκο της, Alameda Research.

Σε κίνδυνο άλλες 130 εταιρείες

«Έχουμε σημαντική έκθεση στην FTX και σε συνδεδεμένες εταιρικές οντότητες όπως η Alameda, περιουσιακά στοιχεία που διατηρούνται στο FTX.com και μη αντληθέντα ποσά από το πιστωτικό όριο μας με το FTX.US», δήλωσε προηγουμένως η BlockFi.

Το BlockFi - το οποίο αποτιμήθηκε τελευταία στα 4,8 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το PitchBook - είναι μεταξύ πολλών εταιρειών κρυπτογράφησης που αισθάνονται την πίεση της κατάρρευσης της FTX.

Τον Ιούλιο του 2022, η FTX προσπάθησε να βοηθήσει το BlockFi να αποτρέψει τη χρεοκοπία εξαγοράζοντάς το έναντι 400 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στις 11 Νοεμβρίου το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX του Sam Bankman-Fried υπέβαλε αίτηση για προστασία πτώχευσης στις ΗΠΑ γεγονός που προκάλεσε ένα ταχύτατο ντόμινο συνεπειών στον τομέα των κρυπτονομισμάτων..

Περίπου 130 επιπλέον συνδεδεμένες εταιρείες συμμετέχουν στη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της Alameda Research, της εταιρείας κρυπτογράφησης του Bankman-Fried και της FTX.us, της θυγατρικής της εταιρείας στις ΗΠΑ.

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο μετά την Enron;

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της FTX, John Ray, δήλωσε σε Δικαστήριο του Ντέλαγουερ ότι «στα 40 χρόνια νομικής εμπειρίας και αναδιάρθρωσης, δεν είχε δει ποτέ τόσο πλήρη αποτυχία των εταιρικών ελέγχων και τέτοια πλήρη απουσία αξιόπιστων οικονομικών πληροφοριών. εδώ.”

Ο Ρέι υπηρέτησε στο παρελθόν ως Διευθύνων Σύμβουλος της Enron μετά την παταγώδη κατάρρευση του ενεργειακού τιτάνα, που προκάλεσε χάος τότε στις χρηματιστηριακές αγορές και έχει μείνει στην ιστορία ω ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα.

Η FTX, που τη μία ημέρα είχε αξία 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων και την επόμενη χρεοκόπησε, βρέθηκε κάτω από μεγάλη πίεση καθώς η ρευστότητα εξαντλήθηκε και οι πελάτες ζήτησαν τα χρήματα τους.

Από την άλλη πλευρά, το ανταγωνιστικό ανταλλακτήριο Binance έσπασε τη μη δεσμευτική συμφωνία της για την αγορά της εταιρείας με τον Ρέι να εκφράζει φόβους ότι ένα «σημαντικό μέρος» των περιουσιακών στοιχείων που κατέχονται με την FTX μπορεί να «λείπει ή να έχει κλαπεί».

Δημοφιλή