ΔΙΕΘΝΕΣ
09/04/2019 15:57 EEST

Δασμούς σε προϊόντα αξίας 11 δισ. από την ΕΕ εξήγγειλε ο Τραμπ

Η ΕΕ ετοιμάζει αντίποινα στις αμερικανικές εξαγγελίες περί δασμών.

ASSOCIATED PRESS

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τρίτη πως οι ΗΠΑ θα επιβάλουν δασμούς σε προϊόντα αξίας ύψους 11 δισ. δολαρίων από την ΕΕ, μία ημέρα αφού Αμερικανοί αξιωματούχοι πρότειναν μια λίστα προϊόντων που θα στοχοποιηθούν στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αντιπαράθεσης στον τομέα των αεροσκαφών.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου διαπιστώνει πως οι επιδοτήσεις της ΕΕ στην Airbus έχουν επηρεάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, που θα επιβάλουν τώρα δασμούς σε προϊόντα αξίας 11 δισ. δολαρίων από την ΕΕ! Η ΕΕ εκμεταλλεύεται τις ΗΠΑ στο εμπόριο εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό θα σταματήσει σύντομα!» έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Οι δύο πλευρές έχουν εμπλακεί σε μια μακρά αντιπαράθεση σχετικά με αλληλοκατηγορίες περί παράνομης βοήθειας σε κολοσσούς της αεροναυπηγικής- την Airbus και τη Boeing, προκειμένου να αποκτήσουν πλεονεκτήματα στη διεθνή «αρένα».

Ο Εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη Δευτέρα τα προϊόντα που σχεδιάζεται να στοχευθούν, σε αντίποινα στις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, με την τελική λίστα να αναμένεται αυτό το καλοκαίρι. Στο μεταξύ, η ΕΕ ετοιμάζεται και αυτή να προβεί σε αντίποινα για τις επιδοτήσεις στη Boeing, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ την Τρίτη.

Sponsored Post