ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
07/04/2020 12:52 EEST | Updated 07/04/2020 12:53 EEST

Δεύτερη ημέρα ανόδου για τα χρηματιστήρια, λόγω διαφαινόμενης προόδου κατά του ιού

Θετικές ενδείξεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Pincio via Getty Images

Τα διεθνή χρηματιστήρια είχαν μια δεύτερη ημέρα μεγάλης ανόδου την Τρίτη, καθώς ενδείξεις προόδου κατά του ιού σε Ευρώπη και ΗΠΑ και αύξηση της βοήθειας μέσω πακέτων στήριξης ενθάρρυναν τους επενδυτές.

Ακόμη, υπήρξε περαιτέρω ενίσχυση από τις επενδύσεις σε εμπορεύματα, καθώς το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο περίπου 3% λόγω προσδοκιών για μείωση της παραγωγής, ενώ οι αγορές συναλλάγματος επίσης «ζωντάνεψαν», καθώς η πτώση του δολαρίου έκανε το ευρώ να παύσει την πτώση του.

Ωστόσο, η κύρια δραστηριότητα σημειώθηκε στις μετοχές: Ο Nikkei στην Ιαπωνία ακολούθησε την αύξηση 7% της Γουόλ Στριτ τη Δευτέρα, με 2% άνοδο, καθώς η κυβέρνηση της χώρας υποσχέθηκε ένα πακέτο στήριξης περίπου ενός τρισ. δολαρίων- που αντιστοιχεί στο 1/5 του ΑΕΠ της.

Στην Ευρώπη ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 σημείωσε άνοδο άνω του 3% καθώς οι αντίστοιχες αγορές σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο όλες σημείωναν άνοδο. Άνοδος πάνω από 3% σημειωνόταν και στο ΧΑ. 

Παγκοσμίως ο ιός έχει μολύνει πάνω από 1,3 εκατ. ανθρώπους και προκαλέσει τον θάνατο άνω των 74.000, και, αν και οι αριθμοί αυξάνονται ακόμα σε πολλές πυκνοκατοικημένες χώρες, κάποιες βελτιώσεις έχουν δημιουργήσει ελπίδες.

Στην Ιταλία και την Ισπανία οι αρχές έχουν αρχίσει να εξετάζουν το ενδεχόμενο χαλάρωσης των περιορισμών, μετά από σταθερές πτώσεις στους ρυθμούς θανάτων. Στις ΗΠΑ επίσης, ο ημερήσιος αριθμός θανάτων στην πλέον πληγείσα περιοχή της χώρας, τη Νέα Υόρκη, έχει δείξει επίσης ενδείξεις σταθεροποίησης.