Δέκα παραστάσεις για παιδιά και εφήβους: Από τον «Όλιβερ Τουίστ» στο «Ξύπνημα της Άνοιξης»

Πηνελόπη Δέλτα, Ζορζ Σαρή, Τσαρλς Ντίκενς, Ξένια Καλογεροπούλου & Θωμάς Μοσχόπουλος, Γιοχάνα Σπίρι, Φρανκ Βέντεκιντ και παραδοσιακά παραμύθια.
«Το Ξύπνημα της Άνοιξης»
«Το Ξύπνημα της Άνοιξης»
Μυρτώ Αποστολίδου

Παραστάσεις για παιδιά από πέντε έως δέκα ετών, για προεφήβους και εφήβους, -αλλά και μία παράσταση για βρέφη από δώδεκα μηνών έως τριών ετών-, κλασικά και αγαπημένα έργα σε σύγχρονες αναγνώσεις, αγαπημένοι ηθοποιοί, αλλά και νέες ομάδες που έρχονται με ιστορίες σαν φρέσκο αεράκι.

Και επειδή μία καλή παράσταση που απευθύνεται σε παιδιά, είναι πρωτίστως μία καλή παράσταση, απολαυστική για όλους ανεξαρτήτως ηλικίας, όπως έχουν αποδείξει οι σκηνοθέτες που άνοιξαν δρόμους στο είδος -και όπως γνωρίζουμε από πρώτο χέρι όσοι έχουμε συνοδεύσει παιδιά στο θέατρο- η HuffPost προτείνει δέκα παραστάσεις για όλη την οικογένεια.

«Οικογένεια Νώε», Θέατρο Πόρτα

Στην οικογένεια Νώε, ο μόνος που δείχνει να αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο που έρχεται είναι ο ίδιος ο Νώε. Τα παιδιά του ενοχλούνται από την έξαψή του να ολοκληρώσει το παράξενο μηχάνημα που κατασκευάζει. Η νύφη του αγανακτεί με τα χτυπήματα που ακούγονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, λόγω των εργασιών που κάνει ο Νώε στην ταράτσα. Κι όταν αρχίσει να βρέχει, τα σχολεία κλείνουν, τα σπίτια πλημμυρίζουν και αντικείμενα από το σπίτι αρχίζουν να εξαφανίζονται, καθώς ο Νώε τα μεταφέρει στην ταράτσα, μαζί με όσα ζώα μπορεί. Μόνο όταν ο κατακλυσμός έρχεται καταλαβαίνει η οικογένεια την αξία της επιμονής του Νώε.

«Οικογένεια Νώε»
«Οικογένεια Νώε»
@PATROKLOS_SKAFIDAS

Η παράσταση που αγαπήθηκε και μεγάλωσε γενιές θεατών, ανεβαίνει φέτος στο Θέατρο Πόρτα σε νέα σκηνοθεσία των Θωμά Μοσχόπουλου και Σοφίας Πάσχου και μουσική Νίκου Κυπουργού πάνω σε θέματα του Μπετόβεν.

Το έργο της Ξένιας Καλογεροπούλου και του Θωμά Μοσχόπουλου, που ανέβηκε και δεύτερη φορά το 2004, μιλάει για την οικολογία και την προστασία των ζώων, για το πόσα μας συνδέουν με τη φύση και πόσο απαραίτητη μας είναι για την ευημερία μας. Παράλληλα, δεν διστάζει να θίξει τα ζητήματα των σχέσεων ανάμεσα σε γονείς και παιδιά, ανάμεσα σε αδέρφια, αλλά και τους προβληματισμούς των παιδιών για την αρχή και το τέλος της ζωής.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος, Σοφία Πάσχου

Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού

Κοστούμιια: Κλαιρ Μπρέισγουελ

Μουσική: Νίκος Κυπουργός (πάνω σε θέματα του Λ.Β. Μπετόβεν)

Φωτισμοί: Νίκος Βλασσόπουλος

Προβολές: Μαύρα Γίδια

Σχεδιασμός ήχου: Λευτέρης Δούρος

Βοηθοί σκηνοθετών: Ορέστης Σταυρόπουλος, Δημήτρης Σταυρόπουλος

Κατασκευή μασκών: Αλεξία Γκλόρια Σαπέρα

Κατασκευή «Χαχουνιού»: Εύα Τσαμπάση

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης):

Νώε: Παύλος Παυλίδης

Λία: Ελένη Δαφνή

Σίμος: Πολύκαρπος Φιλιππίδης

Ρούθ: Στέφη Ποuλοπούλου

Εύα: Μαρία Μοσχούρη

Χάμ: Άλκης Μπακογιάννης

Ζαχαρίας: Σπύρος Μαραγκουδάκης

Info

Θέατρο Πόρτα, Μεσογείων 59, 115 26, Αθήνα, Τηλ.: 210 77 11 333

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο 17:00, Κυριακή 11:30 & 15:00.

Εισιτήρια: 12€

Ανέργων, ΑΜΕΑ: 8€

Προσφορά έως τις 15/9 - 8€

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/oikogeneia-noe/

«Η Χάιντι και τα βουνά», Εθνικό Θέατρο

Μπορεί ένα μικρό παιδί να φέρει μια μεγάλη αλλαγή; Μπορεί ένα πλάσμα που δεν αποφασίζει για τίποτα το ίδιο, να μετασχηματίσει αποφασιστικά τους πάντες και τα πάντα γύρω του μόνο με τη δύναμη της ψυχής του; Μπορεί να μαλακώσει καρδιές απολιθωμένες από την απώλεια, να «ξεβολέψει» μικρούς και μεγάλους, κινητοποιώντας τους προς τη ζωή; Η απάντηση είναι ναι. Ένα ναι τόσο μεγάλο, τόσο ζεστό και φωτεινό όσο και το «ναι» που η ίδια η Χάιντι λέει στη ζωή. Το λέει φωνάζοντας και γελώντας και παίζοντας και κουτρουβαλώντας με τους φίλους της, το λέει στα όνειρά της και στα τραγούδια της, το λέει κλαίγοντας και αντέχοντας και χάνοντας και συνεχίζοντας κι ελπίζοντας και ανακαλύπτοντας.

«Μια ιστορία για παιδιά και για όσους αγαπούν τα παιδιά», αυτός ήταν ο υπότιτλος που η Γιοχάνα Σπίρι, διάλεξε για το μυθιστόρημά της, την Χάιντι. Σήμερα, σχεδόν 150 χρόνια αργότερα, η Χάιντι έχει γνωρίσει αμέτρητες διασκευές και έχει γίνει σύμβολο της θέλησης για ζωή, «αναγκαία, φωτεινή θύελλα», όπως τη χαρακτηρίζει η σκηνοθέτις Ιώ Βουλγαράκη.

«Η Χάιντι και τα βουνά»
«Η Χάιντι και τα βουνά»
Κική Παπαδοπούλου

Στην παράσταση, τρεις γενιές ηθοποιών και τρεις μουσικοί επί σκηνής ενώνονται για να ανιχνεύσουν το συναρπαστικό ταξίδι που ονομάζεται «μεγαλώνω». Μια μουσική παράσταση που μιλά για τα δώρα της ζωής, για τις διεξόδους από τη μοναξιά, για τις δυνάμεις που φυλάμε μέσα μας σαν φυλακτό και πυξίδα στο ταξίδι μας σε αυτόν τον κόσμο.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Ιώ Βουλγαράκη

Σκηνικά: Μαγδαληνή Αυγερινού

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα

Κινησιολογία-Χορογραφία: Κατερίνα Φώτη

Μουσική/Στίχοι: Δημήτρης Τάσαινας

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Δραματολόγος παράστασης: Μαρία Καρανάνου

Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου

Βοηθός σκηνοθέτριας Α’: Δέσποινα Σταυρίδη

Βοηθός σκηνοθέτριας Β΄: Βαρβάρα Νταλιάνη

Βοηθός σκηνογράφου: Ξένια Παπατριανταφύλλου

Βοηθός ενδυματολόγου: Μαρίνα Κουλούρη

Διανομή (αλφαβητικά)

Νοεμή Βασιλειάδου: Χάιντι

Τίτος Γρηγορόπουλος: Πέτερ

Βασίλης Καραμπούλας: Παππούς

Αλέξης Κωτσόπουλος : Πατέρας Χάιντι/Μουσικός

Λαέρτης Μαλκότσης: Κος Ζέσεμαν

Ιουστίνα Ματσιασέκ: Ντέτε/ Αδελαΐδα

Ντίνα Μιχαηλίδου: Γιαγιά Ντίνα

Χριστίνα Μπρέκου: Κλάρα

Δημήτρης Τάσαινας: Μουσικός

Γιώτα Φέστα: Κυρία Ζέσεμαν

Χριστίνα Χριστοδούλου: Δεσποινίς Ρότενμαγιερ

Info

Θέατρο REX, Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη»

Hμέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο στις 16:30 και Κυριακή στις 11:30 και 15:00

Προπώληση εισιτηρίων: ticketservices.gr και στο 210.7234567 (με χρήση πιστωτικής-χρεωστικής κάρτας)

«Όλιβερ Τουίστ», Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Αγγλία, 19ος αιώνας. Ο Όλιβερ Τουίστ (Κωνσταντίνος Τσουμπάρης) είναι ένα δεκάχρονο ορφανό αγόρι το οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε στο ορφανοτροφείο μιας επαρχιακής πόλης της Αγγλίας. Τα δέκα χρόνια παραμονής του εκεί, ο Όλιβερ ανέχεται τη βίαιη συμπεριφορά του επιστάτη, κύριου Μπαμπλ (Κωνσταντίνος Μουταφτσής) καταφέρνοντας όμως να κρατήσει αναμμένη μέσα του τη φλόγα της αγάπης και της ελπίδας. Μια μέρα ο Όλιβερ καταφέρνει να νικήσει τον φόβο του και να ζητήσει λίγο περισσότερο φαγητό για εκείνον και τα άλλα πεινασμένα ορφανά κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο κακός επιστάτης να τον πουλήσει στον κ. Σάουερμπερι ως βοηθό του στο γραφείο τελετών. Εκεί, ο Όλιβερ βιώνει ξανά σωματική και ψυχολογική βία κι ένα βράδυ το σκάει με προορισμό το μακρινό Λονδίνο. Φτάνοντας στη μεγαλούπολη γνωρίζει τον Ατσίδα (Ρίνο Τζάνι) ο οποίος τον σαγηνεύει με τη μαεστρία του και τον εντάσσει στη συμμορία του τρομερού Φάγκιν (Δημήτρης Πιατάς). Ο Όλιβερ, δίπλα στον Φάγκιν και τη συμμορία του, στον Μπιλ Σάικς (Κωνσταντίνος Κάππας) και στη Νάνσυ (Άννα Φιλιππάκη), γνωρίζει τον υπόκοσμο του Λονδίνου και μαθαίνει τα κόλπα και τους κώδικές του. Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, αυτό που σώζει τον Όλιβερ από το δυστοπικό μέλλον που γιγαντώνεται μπροστά του, είναι ο κύριος Μπράουνλοου (Αλμπέρτο Εσκενάζη) και η οικονόμος του η κυρία Μπέντγουικ (Νίκη Παλληκαράκη), οι οποίοι του προσφέρουν την δυνατότητα να γίνει μέρος μιας όμορφης οικογένειας. Κι αυτή την οικογένεια, ο Όλιβερ Τουίστ, τη λαχταρά.

Λίγα λόγια για τον Ντίκενς

Ο Τσαρλς Ντίκενς γεννήθηκε το 1812 στην Αγγλία και πέθανε σε ηλικία 58 ετών. Παιδί ακόμη αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο και να εργαστεί σε εργοστάσιο, γιατί ο πατέρας του φυλακίστηκε λόγω χρεών. Παρά την απουσία επίσημης εκπαίδευσης, εργάστηκε για 20 χρόνια ως επιστολογράφος και συντάκτης εβδομαδιαίων εκδόσεων, πρωτοπορώντας στο εκδοτικό σύστημα λογοτεχνίας της Αγγλίας. Έγραψε εκατοντάδες διηγήματα, μυθιστορήματα και νουβέλες κι έδινε συχνά διαλέξεις. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σχεδόν σε όλες τις γλώσσες συνεπαίρνοντας εκατομμύρια αναγνώστες και θεατές από όλο τον κόσμο. Σκηνοθέτες και κινηματογραφιστές εμπνέονται από τις σελίδες του «φωτισμένου» αυτού συγγραφέα και επικοινωνούν το έργο του μέσα από θεατρικές παραστάσεις και ταινίες. Σήμερα, σχεδόν δύο αιώνες μετά, ο Ντίκενς, από τους μεγαλύτερους συγγραφείς όλων των εποχών, συνεχίζει ακάθεκτος γεμίζοντας αγάπη τις καρδιές μικρών και μεγάλων γιατί όπως έχει πει κι ο ίδιος «Μια καρδιά που αγαπά είναι η μόνη αληθινή σοφία».

Δημήτρης Πιατάς, Κωνσταντίνος Κάππας
Δημήτρης Πιατάς, Κωνσταντίνος Κάππας

Η παράσταση της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη (διασκευή – σκηνοθεσία) με ανανεωμένο θίασο.

Info

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος

Τ. 212 254 0300

Παραστάσεις

Κάθε Σάββατο στις 14:30 & Κυριακή στις 11:30

Τιμές εισιτηρίων

Κανονικά εισιτήρια: €15, €13, €11 (θεωρείο)

Ισχύουν ειδικές τιμές για Α.Μ.Ε.Α., φοιτητές, νέους & ανέργους

Ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις (από 20 άτομα και πάνω) οικογενειακά εισιτήρια (4 ατόμων)

Προπώληση

Στα ταμεία του θεάτρου, Πειραιώς 254, Ταύρος

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://tickets.theatron254.gr/

Τηλεφωνικά, στο 212 254 0300

Κρατήσεις για σχολεία - ομάδες

Τμήμα Κρατήσεων και Εισιτηρίων «Ελληνικού Κόσμου», T. 212 254 0300 & K. 698 254 0300, e-mail: tameio@hellenic-cosmos.gr.

Το βιβλίο «Όλιβερ Τουίστ» σε μετάφραση της Φωτεινής Μεγαλούδη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

«Το Ξύπνημα της Άνοιξης», Εθνικό Θέατρο

Η εφηβεία είναι η εποχή της άνοιξης. Το σώμα και οι πόθοι ξυπνούν. Το μυαλό αναζητά τις μεγάλες αλήθειες της ζωής και οι έφηβοι βρίσκονται απέναντι στις επιλογές του κόσμου των ενηλίκων. Το Εθνικό Θέατρο ανεβάζει φέτος στην Εφηβική του σκηνή το αριστούργημα του Φρανκ Βέντεκιντ που μιλά με τόλμη για θέματα αφύπνισης, ταυτότητας, σεξουαλικότητας. Εκρηκτικό και σκοτεινό, αστείο και ανατρεπτικό, αυθάδες και προκλητικά ειλικρινές, το Ξύπνημα της άνοιξης είναι ένας ύμνος στην εφηβεία, στο δύσκολο αυτό ταξίδι του ανθρώπου προς την ενηλικίωση.

Γραμμένο το 1891, το έργο λογοκρίθηκε επί δεκαετίες γιατί τόλμησε να φέρει στη σκηνή τη συγκρουσιακή σχέση του νέου ανθρώπου με τον κόσμο. Έφηβοι εγκλωβισμένοι σε ένα στείρο εκπαιδευτικό περιβάλλον και σ’ έναν καταπιεστικό περίγυρο πασχίζουν να ανακαλύψουν το σώμα τους και την ψυχή τους.

Η σιωπή της οικογένειας γύρω από τις σχέσεις και το σεξ, η υποκρισία των ενηλίκων και η προβληματική σχέση με το διαδίκτυο αναγκάζουν τους νέους να στραφούν ο ένας στον άλλον για υποστήριξη –χωρίς να μπορούν πάντα να τη βρουν.

Ο Μόριτς συνθλίβεται υπό την πίεση της ηθικής και των ακαδημαϊκών και σεξουαλικών προσδοκιών. Ο Μελχιόρ δεν πιστεύει σε τίποτα, σε τίποτα απολύτως. Κι όσο για τη Βέντλα, εκλιπαρεί τη μητέρα της να της μιλήσει για το σεξ: «Μακάρι να μου μιλούσες κανονικά γι’ αυτό. Κανονικά κανονικά. Αν δεν μου πεις εσύ την αλήθεια, ποιος θα μου την πει;»

«Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσαμε ήταν να παραμείνουμε πιστοί στο πόσο προκλητικό, πόσο τολμηρό είναι το ίδιο το έργο» σημειώνει ο σκηνοθέτης Γιάννης Καραούλης. Μαζί με μια δυναμική ομάδα νέων ηθοποιών και συνεργατών, ο σκηνοθέτης καταπιάνεται με μια σύγχρονη εκδοχή του έργου της Άνια Ράις. Με έντονη σωματικότητα, η παράσταση επιχειρεί μια βουτιά στον κόσμο των ενστίκτων και των παρορμήσεων.

«Το Ξύπνημα της Άνοιξης»
«Το Ξύπνημα της Άνοιξης»
Μυρτώ Αποστολίδου

Σε αυτήν τη σκηνική εκδοχή, συναντάμε τους σημερινούς έφηβους το ίδιο αφυπνισμένους και το ίδιο μπερδεμένους, αντιμέτωπους με μια σειρά από πιεστικά ερωτήματα: Ποιος είμαι; Ποια είναι η ταυτότητά μου; Πώς ανακαλύπτω και εξερευνώ τη σεξουαλικότητά μου; Πώς αποτολμώ την έναρξη της ερωτικής μου ζωής; Πού ανήκω; Ποια η σχέση μου με τους άλλους; Πώς προσεγγίζω τον πραγματικό Άλλον, αυτόν που βρίσκεται απέναντί μου και όχι μέσα σε μια οθόνη; Ποιο θα είναι το αποτύπωμά μου στον κόσμο;

Ταυτότητα παράστασης

Διασκευή: Άνια Ράις

Μετάφραση: Σοφία Γρηγορίου

Σκηνοθεσία: Γιάννης Καραούλης

Σκηνική προσαρμογή-Στίχοι: Λητώ Τριανταφυλλίδου

Σύμβουλος δραματουργίας: Ειρήνη Μουντράκη

Σκηνικά-Κοστούμια: Εδουάρδος Γεωργίου

Κίνηση: Φρόσω Κορρού

Μουσική: Διαμαντής Αδαμαντίδης

Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος

Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου

Βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Αμπουμόγλι

Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Κωνστάντσια Σαραφιάνου

Διανομή (με αλφαβητική σειρά)

Ασημίνα Αναστασοπούλου: Φύλακας στο Μουσείο/Κυρία Γκαμπόρ

Αναστάσης Γεωργούλας: Μόριτς

Χρήστος Κραγιόπουλος: Έρνστ

Λάμπρος Κωνσταντέας: Μελχιόρ

Ευσταθία Λαγιόκαπα: Βέντλα

Φανή Ξενουδάκη: Τέα

Αλκιβιάδης Μαγγόνας: Χανς

Ελένη Μολέσκη: Κυρία Μπέργκμαν/Κυρία Τουίστερ

Διονυσία Μπαλαμώτη: Μάρθα

Νικόλας Παπαδομιχελάκης: Κύριος Σόνεστιτς

Γιώργος Πατεράκης: Ακουστική ξενάγηση στο Μουσείο/Κύριος Στίφελ/Κύριος Γκαμπόρ

Ανδρομάχη Φουντουλίδου: Ίλσε

Info

Μικρό Εθνικό, Θέατρο REX, Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη»

Από τις 24 Νοεμβρίου 2022

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή και Σάββατο στις 20:00 , Κυριακή στις 19:30

Γενική είσοδος: 3 ευρώ.

«Οι 5 του Αιγαίου», Θέατρο του Νέου Κόσμου

Οι Patari Project παρουσιάζουν μια παράσταση-ταξίδι με οδηγό τις ιστορίες και τους μύθους που έχουν συνδεθεί με το γνωστό μας πέλαγος.

Πέντε ηθοποιοί ανεβαίνουν στην πλατφόρμα-βάρκα και σαλπάρουν για την ανοιχτή θάλασσα. Ο Μένιος ο έμπειρος θαλασσινός κανονίζει την πορεία, η Αφρούλα η διαβασμένη κρατά το ημερολόγιο, ο Λέλος ο ενθουσιώδης ψάχνει τη θάλασσα με τα κιάλια του, ο Τσίφτης ο καλλίφωνος προσέχει να είναι όλοι καλά, κι η Κομπρέσα ο σίφουνας υπνοβατεί και θέλει να εξερευνήσει το βυθό…

Χαμένοι στο πέλαγος, συντονισμένοι όμως στο κουπί, πλέουν στη φουσκοθαλασσιά. Όταν ο αέρας πνέει δυνατός και το κύμα σηκώνεται, χρειάζεται σύμπνοια για να μείνει το καράβι στη σωστή πορεία του. Και φίλοι αλλά και συνεργάτες, οι πέντε τους είναι μια οικογένεια της θάλασσας.

«Οι 5 του Αιγαίου»
«Οι 5 του Αιγαίου»
Πάτροκλος Σκαφίδας

Πλάσματα, θεοί, ήρωες και ναύτες συναντιούνται στην ανοιχτή θάλασσα και ξετυλίγουν τις ιστορίες τους. Εκεί στα ανοιχτά ο Χρόνος είναι ασήμαντος και ο Μύθος ζωντανεύει.

Μια παράσταση, βασισμένη στην τεχνική της πλατφόρμας, σήμα κατατεθέν της ομάδας: Η επιλογή ενός μικρού σκηνικού χώρου που λειτουργεί ως περιορισμός, στην πραγματικότητα πυροδοτεί τη δημιουργικότητα. Η δομική δυσκολία απελευθερώνει τη φαντασία και το εμπόδιο μετατρέπεται σε πηγή έμπνευσης.

Συντελεστές

Ιδέα: Patari Project

Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου

Δραματουργική επιμέλεια: Κατερίνα Μαυρογεώργη - Patari Project

Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού

Μουσική: Νίκος Γαλενιανός

Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου

Κατασκευή σκηνικού: Άγγελος Καρύδης

βοηθός σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος

Τεχνικός παράστασης: Γιώργος Ψυχράμης

Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας

Creative Team at Visual Arts & Graphics: Linear Creative Content Company

Παίζουν: Γιάννης Γιαννούλης, Θεοδόσης Κώνστας, Ειρήνη Μακρή, Ειρήνη Μπούνταλη, Αποστόλης Ψυχράμης.

Info

Θέατρο του Νέου Κόσμου, Κεντρική Σκηνή

Παραστάσεις έως 9.04.2023

Διάρκεια: 65 λεπτά

Ημέρες και ώρες:

Κυριακή 15:00

Καθημερινές πρωινές παραστάσεις για σχολεία

Τιμές εισιτηρίων: Γενική Είσοδος 10€

Εισιτήρια για την παράσταση προπωλούνται:

«Παραμύθι χωρίς όνομα», Θέατρο Κιβωτός

Η παιδική σκηνή Κάρμεν Ρουγγέρη παρουσιάζει την παράσταση «Παραμύθι χωρίς όνομα» από το ομώνυμο μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα.

Όλα συμβαίνουν σε μια φανταστική χώρα, την χώρα των Μοιρολάτρων, μια πλούσια χώρα, όπου βασιλεύει ο βασιλιάς Συνετός. Τα ονόματα που δίνει στους ήρωες της η κορυφαία πεζογράφος, ξεδιπλώνουν εύκολα τον κάθε χαρακτήρα του έργου. Τον βασιλιά Συνετό θα διαδεχθεί στο θρόνο ο γιος του Αστόχαστος (Αυγουστίνος Ρεμούνδος) ο νέος αυτός βασιλιάς, θα βασιλέψει αστόχαστα. Μαζί με τη γυναίκα του Παλάβω (Χριστίνα Κουλουμπή) μια επιπόλαιη βασιλοπούλα κόρη του βασιλιά (Γιάννης Νικολάου) από το διπλανό βασίλειο, θα καταφέρουν μέσα σε λίγο χρόνο να οδηγήσουν την χώρα τους σε απόλυτη κατάρρευση και χρεοκοπία. Το ζευγάρι θα αποκτήσει 4 παιδιά, 3 κόρες, τη Ζήλιω (Ιωάννα Καλλιτσάντση), την Πικρόχολη (Μαριαλένα Ροζάκη), την Ρηνούλα (Μελίνα Σπετσιέρη) και τον Συνετό τον Β΄(Νεκτάριος Φαρμάκης). Τα ονόματά όλων των ηρώων δίνουν και σε αυτή την περίπτωση με πολλή έξυπνο τρόπο τον χαρακτήρα τους. Ο Συνετός ο Β΄, εγγονός του καλού βασιλιά, μαζί με την αδελφή του τη Ρηνούλα, θα φύγουν από το παλάτι, μη μπορώντας να αντέξουν την επιπολαιότητα των γονιών τους. Για καλή τους τύχη, στο δρόμο τους θα συναντήσουν την κυρά-Φρόνηση και τη Γνώση, θα ακολουθήσουν τις συμβουλές τους και θα μείνουν στον τόπο τους για να τον νοικοκυρέψουν με τη βοήθεια του λαού τους.

«Παραμύθι χωρίς όνομα»
«Παραμύθι χωρίς όνομα»
Πέτρος Γάλλιας

Το κείμενο υπογράφει η Κάρμεν Ρουγγέρη που συν-σκηνοθετεί την παράσταση με την Χριστίνα Κουλουμπή, η οποία ανέλαβε επίσης, το σκηνικό και τα κοστούμια. Στην κίνηση, τις χορογραφίες και τους φωτισμούς ο Πέτρος Γάλλιας.

Info

Θέατρο Κιβωτός: Πειραιώς 115 τκ 118 54 Αθήνα, τηλ: 210 34 17 000

Παραστάσεις: Κάθε Κυριακή στις 11:15 και στις 15:00

Διάρκεια έργου: 1:40 με διάλειμμα

Εισιτήρια:

12€ Γενική Είσοδος

10€ ομαδικό & group , οικογενειακό, φοιτητικό, ανεργίας

8€ ΑΜΕΑ

7€ Καθημερινές για σχολεία

και στο ταμείο του θεάτρου από Τετάρτη έως Κυριακή (17:00 – 21:00).

«Το μαγικό πινέλο της Νουρ», Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ

Ένα κορίτσι, η Νουρ, δραπετεύει από τη χώρα της που έχει πόλεμο, τη Γκουέρνικα. Τρυπώνει σε ένα τρένο μόνη της, με την ελπίδα ότι θα την οδηγήσει σε ένα μέρος όπου θα μπορεί να ζήσει ελεύθερη. Εξαντλημένη όπως είναι, την παίρνει ο ύπνος. Στο ίδιο τρένο ταξιδεύουν και δύο αδέρφια που, χωρίς να το καταλάβουν, βρίσκονται ξαφνικά μέσα στο όνειρο του κοριτσιού. Εκεί γνωρίζουν τον πολυλογά Μάγο, τον τετραπέρατο Γάτο και το μαγικό πινέλο μέσα σε έναν χρωματιστό «υπερρεαλιστικό» κόσμο από σπουδαίους πίνακες που ζωντανεύουν -αλλά για να καταφέρουν να βγουν από κάθε πίνακα, πρέπει να προσπεράσουν ολοένα και πιο περίπλοκα εμπόδια.

Μεταμορφώνονται στους μπλε Αρλεκίνους του Πικάσο, μπαίνουν στον εκτυφλωτικό κίτρινο κόσμο του Βίνσεντ βαν Γκογκ, συνομιλούν με τη Μόνα Λίζα και τελικά, καταφέρνουν να ανοίξουν τη μεγάλη κόκκινη πόρτα του Ρόθκο - και ποιος ξέρει τι θα αντικρύσουν μπροστά τους.

Συντελεστές

Σύλληψη/Κείμενο/Σκηνοθεσία Ομάδα ΒίΔα

Κίνηση Πέπη Ζαχαροπούλου

Πρωτότυπη μουσική Μάκης Παπαγαβριήλ

Σκηνικά-Κοστούμια Σμαράγδα Καφετζή

Αnimation/Γραφικά Νικολάια Γενηγεωργίου

Σχεδιασμός φωτισμού Βασίλης Κλωτσοτήρας.

Παίζουν: Βίκυ Καλπάκα, Δάφνη Καφετζή, Δημήτρης Τσιγκριμάνης.

Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 5 έως 10 ετών.

«Το μαγικό πινέλο της Νουρ»
«Το μαγικό πινέλο της Νουρ»

Info

Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ, τηλ. 6937604988 & 2105298922, καθημερινά (εκτός Δευτέρας) 10.00 - 14.00. Σιδηροδρομικός & Προαστιακός Σταθμός Ρουφ, επί της Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως

Παραστάσεις: κάθε Κυριακή στις 11.30 π.μ.

Γενική είσοδος 10 ευρώ

Προαγορά εισιτηρίων απαραίτητη:

- Τηλεφωνικά στο 11876 (viva)

- Φυσικά σημεία πώλησης viva (αφού προηγηθεί κράτηση ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά στο 11876)

«Tαξιδεύοντας με τα παραμύθια», Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Η ομάδα «Δρόμο παίρνει, Δρόμο αφήνει» έρχεται στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά έχοντας στις αποσκευές της παραδοσιακά παραμύθια από τις γειτονιές του κόσμου.

Μια μυρμήγκω και μια σκαθαρίνα ψάχνουν άντρα να τους τραγουδά. Ένας περήφανος πατέρας τον ήλιο θέλει για γαμπρό. Και ένα φίδι βασιλόπουλο την αγάπη ψάχνει, θα τη βρει;

Δύο αφηγητές ζωντανεύουν με τον λόγο τους και ένας μουσικός συνοδεύει με τις μελωδίες του. Τα παιδιά γίνονται κοινωνοί της σοφίας που εμπεριέχεται στην προφορική λαϊκή παράδοση, ταξιδεύουν σε κόσμους μαγικούς με την φαντασία τους.

Συντελεστές

Διασκευή – προσαρμογή κειμένων: ομάδα «Δρόμο παίρνει, Δρόμο αφήνει»

Αφήγηση: Άνθη Ευσταθοπούλου – Ταξιάρχης Μπεληγιάννης

Δραματουργική επεξεργασία: Τζωρτζίνα Κακουδάκη

Ενδυματολόγος: Γιώργος Κάλλας

Info

Ηλικίες: Από 5 έως 10 ετών

Κάθε Σάββατο στις 11:30

Φουαγιέ Δ.Θ.Π

Εισιτήρια: 8€ το παιδί, 6€ ο συνοδός. Ομαδικά 8€ το πρώτο παιδί και 6€ τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Μειωμένο 6€

«ΝτοΝτό!», Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

«...και ένα βράδυ,το παιδί στριφογυρίζει στο κρεβάτι του. Δεν βρίσκει το ΝτοΝτό! Ψάχνει από δω ψάχνει από κει, πουθενά! Τα κάνει όλα άνω κάτω, για να τον βρει. Γίνεται αστροναύτης και πάει στον πιο μακρινό άγνωστο πλανήτη. Δεν είναι εκεί.. Παίρνει την πιο βαθιά ανάσα και βουτάει μέσα στο βυθό! Ούτε εκεί... Ψάχνει ανάμεσα στα δέντρα και τα πουλιά, πάλι τίποτα. Και εκεί που νομίζει πως δεν θα τον ξαναβρεί ποτέ, τότε...!

Το δωμάτιο μου είναι ένας ολόκληρος κόσμος. Ήχοι, χρώματα και σχήματα με καλούν να τα ανακαλύψω. Το δωμάτιο μεταμορφώνεται και μαζί του κι εγώ! Γίνομαι αστέρι, ψάρι, λουλούδι, γίνομαι μουσική! Το δωμάτιο μου είναι η φαντασία μου. Είμαι εγώ».

«ΝτοΝτό!»
«ΝτοΝτό!»

Η ομάδα ΒίΔα δημιούργησε μια βιωματική παράσταση για βρέφη και γονείς, για τη σημαντική εκείνη φάση του παιδιού λίγο πριν κοιμηθεί. Μια παράσταση με διαδραστικά στοιχεία και την χρήση πολυαισθητικών ερεθισμάτων. Σε ένα απαλό, προστατευμένο περιβάλλον, σαν στο δωμάτιό μας, συνοδοί και βρέφη μοιράζονται μια ιστορία που διεγείρει τα συναισθήματα, γεμάτη όμορφες εκπλήξεις.

Ο ηθοποιός και μουσικός Θανάσης Βοϊδήλος μας ταξιδεύει με ήχους, χρώματα, μουσική και κίνηση σε κόσμους μαγικούς.

Η παράσταση απευθύνεται σε πολύ μικρούς θεατές, από 12 μηνών έως 3 ετών και είναι ειδικά προσαρμοσμένη στις πολλαπλές και σημαντικές φάσεις ανάπτυξης αυτής της ηλικιακής κατηγορίας.

Info

Κάθε Κυριακή στις 11:00
Διάρκεια παράστασης: 40 λεπτά

Παραστάσεις έως 16 Δεκεμβρίου.

Ταμείο ΔΘΠ: Ηρώων Πολυτεχνείου 32 (μέσα στο κτίριο του ΔΘΠ ) – Τ: 2104143310 ή online στο viva.gr.

Ώρες ταμείου: Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.00 -14.00 και 18.00- 21.00, Σάββατο 16.00-21.00, Κυριακή 18.00-21.00, Τρίτη κλειστό.

«Ο θησαυρός της Βαγίας», Alhambra Art Theatre

Ένα από τα πιο δημοφιλή μυθιστορήματα της Ζορζ Σαρή, «Ο θησαυρός της Βαγίας», που συντρόφευσε πολλές γενιές παιδιών από την πρώτη του έκδοση έως και σήμερα, ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θέατρο.

Μια παρέα παιδιών βρίσκονται στο νησί της Αίγινας για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Εκεί συναντούν μια οικογενειακή φίλη από το Παρίσι, όπου εργάζεται ως βοηθός ψυχιάτρου και έχει υπό τη φροντίδα της έναν Γερμανό ασθενή, τον Χανς, ο οποίος πάσχει από αμνησία μετά την έκρηξη μιας νάρκης που πάτησε στην Αίγινα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.Από τότε, ο ασθενής επαναλαμβάνει σκόρπιες λέξεις από τις οποίες τα παιδιά προσπαθούν να βγάλουν νόημα. Η αναζήτησή τους τα οδηγεί στη Βαγία και στο σπίτι της οικογένειας Χαλδαίου, όπου έμενε ο Χανς στη διάρκεια του πολέμου. Όταν μαθαίνουν πως ο Χανς έχει κλέψει από την οικογένεια χρυσές λίρες, ξεκινούν την αναζήτηση ενός χαμένου θησαυρού, που τα οδηγεί σε συναρπαστικές περιπέτειες.

Η Ζορζ Σαρή έγραψε τον Θησαυρό της Βαγίας, το πρώτο της μυθιστόρημα, με υλικό από την πραγματική ζωή το 1969. Ήρωες του έργου είναι τα παιδιά της και οι φίλοι τους, ενώ όλα τα μέρη που αναφέρει είναι υπαρκτά. Το μυθιστόρημα -που στο παρελθόν έγινε και τηλεοπτική σειρά (ΕΡΤ, 1984), -κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη, ενώ διδάσκεται και στα σχολεία (στο μάθημα της Φιλαναγνωσίας).

Ζωντανή μουσική επί σκηνής: Ζωή Τηγανούρια

Συντελεστές

Συγγραφέας: Ζορζ Σαρή

Σκηνοθέτης : Αθανασία Καλογιάννη

Θεατρική Διασκευή: Μαρία Σούμπερτ

Πρωτότυπη Μουσική -Συνθέτης-Σολίστ Ακορντεόν: Ζωή Τηγανούρια

Ενορχηστρώσεις, Ηχητικά εφέ: Στέλιος Γενεράλης

Β΄Σκηνοθέτης: Γιάννης Παναγόπουλος

Σκηνογράφος/Βίντεο-3D Mapping: Σάντυ Σιέμπου

Ενδυματολόγος: Ευγενία Βησσαρίου

Χορογραφίες: Βαγγέλης Πιτσιλός

Παίζουν (αλφαβητικά): Ευγενία Βησσαρίου, Αλεξάνδρα Κολαΐτη, Μέλανι Μαρχάινε, Νεφέλη Παπαδερού, Κωνσταντίνος Ρόδης, Γιάννης Φιλίππου.

«Ο θησαυρός της Βαγίας»
«Ο θησαυρός της Βαγίας»
Σωτηρία Ψαρού

Info

Alhambra Art Theater, Στουρνάρη 53, Αθήνα, Τηλέφωνο για πληροφορίες – ομαδικές κρατήσεις: 210 6616877 και 693 414 6156

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κυριακή: 12:00

Εισιτήρια:Γενική Είσοδος: 12€

Φοιτητικό-Ανέργων-Παιδικό: 10€, ΑΜΕΑ:5€, Ομαδικά: 7€

Προπώληση: https://www.ticketplus.gr/event/o-thisavros-tis-vagias/