Δημιουργείται το Μορφωτικό Ίδρυμα του Δήμου Αθηναίων: Ένα θησαυροφυλάκιο μνήμης της πόλης

Επιδιώκεται να λειτουργήσει ως διαχειριστής της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης. Σχεδιάζεται ακόμα να δημιουργηθεί το Μουσείο Δήμου κι η δημιουργία εκδοτικής σειράς με την ονομασία Αθηναϊκή Βιβλιοθήκη.
Συνεργείο επισκευής μικροφθορών των οδών του Δήμου Αθηναίων (Μάιος 1952)
Συνεργείο επισκευής μικροφθορών των οδών του Δήμου Αθηναίων (Μάιος 1952)

Εκατόν ογδόντα έξι χρόνια από την επίσημη ανακήρυξή της ως πρωτεύουσας της Ελλάδας και την ίδρυση, την ίδια χρονιά, του δήμου Αθηναίων (1834), η πόλη της Αθήνας αποκτά, ένα αυτόνομο κέντρο μελέτης και ανάδειξης των υλικών και άυλων θησαυρών της. «Ένα θησαυροφυλάκιο μνήμης αντάξιο της ιστορίας της», όπως αναφέρουν οι άνθρωποι του δήμου Αθηναίων.

Αυτοκίνητο της καθαριότητας του Δ. Α.  για το πλύσιμο των δρόμων, τέλη 19ου αιώνα.
Αυτοκίνητο της καθαριότητας του Δ. Α. για το πλύσιμο των δρόμων, τέλη 19ου αιώνα.

Πρόκειται για το Μορφωτικό Ίδρυμα του Δήμου Αθηναίων, που δημιουργήθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Ελευθέριου Σκιαδά και έχει ως κύρια αποστολή του τον εντοπισμό, τη διάσωση, τη μελέτη, την προβολή και την ανάδειξη της ιστορίας, της κληρονομιάς και της ταυτότητας της πόλης και του Δήμου Αθηναίων. Το Ίδρυμα πρόκειται να αξιοποιήσει τον μεγάλο όγκο πάσης φύσεως γνωστών και άγνωστων, ως σήμερα, τεκμηρίων που καθόρισαν την ιστορική διαδρομή της πόλης.

Κειμήλια, λησμονημένα και στοιβαγμένα, ως τώρα, σε -κατά τεκμήριο- ακατάλληλους αποθηκευτικούς χώρους, θα αποδοθούν πλέον σταδιακά στον κόσμο της επιστημονικής έρευνας, σε ελληνικούς και διεθνείς ακαδημαϊκούς – ερευνητικούς οργανισμούς, αλλά και στους πολίτες και τους επισκέπτες της Αθήνας.

Το Δημαρχείο Αθηνών και η πλατεία Κοτζιά (1951).
Το Δημαρχείο Αθηνών και η πλατεία Κοτζιά (1951).

Σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, όπως τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, αλλά και το σύνολο των φορέων που δραστηριοποιούνται στην πρωτεύουσα, το Μορφωτικό Ιδρυμα επιδιώκει να λειτουργήσει ως θεματοφύλακας αλλά και διαχειριστής της αρχειακής και πνευματικής παρακαταθήκης της Αθήνας.

Τα παλαιά ανάκτορα (σημερινή Βουλή των Ελλήνων) και η πλατεία Συντάγματος, γύρω στα 1888.
Τα παλαιά ανάκτορα (σημερινή Βουλή των Ελλήνων) και η πλατεία Συντάγματος, γύρω στα 1888.

Έδρα του θα είναι το κτίριο του Δημαρχιακού Μεγάρου στην οδό Αθηνάς και με μεθοδικά βήματα σχεδιάζεται να δημιουργηθεί το Μουσείο Δήμου Αθηναίων. Βασικοί στόχοι του, σύμφωνα με τους εμνπνευστές του, είναι ακόμη, η επανίδρυση και λειτουργία του Ιστορικού Αρχείου καθώς και η συντήρηση και ο εμπλουτισμός των πάσης φύσεως αρχείων και ιστορικών τεκμηρίων του Δήμου. Η αξιοποίηση του υλικού και πνευματικού πλούτου της πόλης των Αθηνών θα ενισχύσει καθοριστικά την διεθνή εικόνα και την αναμφισβήτητη πνευματική επιρροή της πόλης στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Αποκαλυπτήρια της προτομής Δ. Καμπούρογλου από τον Δήμαρχο Αθηναίων Κ. Κοτζιά (19 Απριλίου 1936).
Αποκαλυπτήρια της προτομής Δ. Καμπούρογλου από τον Δήμαρχο Αθηναίων Κ. Κοτζιά (19 Απριλίου 1936).

Επιπλέον, με την έναρξη της λειτουργίας του, το Μορφωτικό Ίδρυμα του Δήμου Αθηναίων, θα επικεντρωθεί στην προστασία και ανάδειξη της δημόσιας γλυπτικής και των μνημείων της πόλης. Επίσης στους σκοπούς του περιλαμβάνονται η οργάνωση δικτύων ξεναγήσεων και η δημιουργία εκδοτικής σειράς με την ονομασία Αθηναϊκή Βιβλιοθήκη.

Είναι μια σύγχρονη και πολυεπίπεδη, πνευματική κυψέλη, με προοπτική να αναθερμάνει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας για την Αθήνα, να πυκνώσει τα δίκτυα συνεργασίας με φορείς του εσωτερικού και του εξωτερικού, ενισχύοντας αποφασιστικά την ταυτότητα, τη σύγχρονη εικόνα πρωτεύουσας της Ελλάδας, αναφέρουν ακόμα εκείνοι που οραματίστηκαν κι υλοποίησαν την δημιουργία του.