Δημοπρασία για ένα τετ α τετ με την Μόνα Λίζα

Από το Μουσείο του Λούβρου και τον οίκο Christie’s.
Chesnot via Getty Images

Τους μήνες μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου, οι Παριζιάνοι και όχι μόνο, περίμεναν με ανυπομονησία την επαναλειτουργία του Λούβρου. Όταν άνοιξε ξανά τις πύλες του -έχοντας καταγράψει ζημίες που ξεπερνούσαν τα 50 εκατ. δολάρια- τα υγειονομικά πρωτόκολλα που τέθηκαν σε εφαρμογή για τους επισκέπτες, αφορούσαν βεβαίως και την Μόνα Λίζα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, highlight του Μουσείου και ένα από τα διασημότερα έργα στην ιστορία της Τέχνης, μπροστά από το οποίο την προ πανδημίας εποχή, σχηματίζονταν ουρές (ενώ η αναμονή έφτανε τις δυόμισι ώρες).

Με στόχο τη συγκέντρωση κεφαλαίων για τη δημιουργία ενός νέου χώρου, του «Louvre Studio», το Λούβρο -που παραμένει κλειστό έως τις 15 Δεκεμβρίου- διοργανώνει σε συνεργασία με τον οίκο δημοπρασιών Christie’s online δημοπρασία (1 - 15 Δεκεμβρίου), στην οποία προσφέρεται μεταξύ άλλων, στον τυχερό πλειοδότη, ένα προσωπικό τετ α τετ με την Μόνα Λίζα.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα έχει το μοναδικό προνόμιο να είναι παρών κατά την ετήσια επιθεώρηση του έργου, όταν ο πίνακας βγαίνει από την προθήκη και εξετάζεται από τους ειδικούς του τμήματος συντήρησης του Μουσείου.

Σημειώνεται ότι, μία ημέρα μετά την έναρξη υποβολής προσφορών, το ποσόν -ειδικά για την Μόνα Λίζα- είχε φτάσει στα 9.000 ευρώ, ενώ κατά τις εκτιμήσεις των διοργανωτών, αναμένεται να φτάσει τα 30.000 ευρώ.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του γαλλικού παραρτήματος του Christie’s, Σεσίλ Βερντιέ «οι δυσκολίες που έχει προκαλέσει η πανδημία στους πολιτιστικούς οργανισμούς είναι αυτονόητες και το Μουσείο του Λούβρου δεν αποτελεί εξαίρεση».

Μεταξύ των άλλων εμπειριών που προσφέρει η δημοπρασία είναι ιδιωτική ξενάγηση στις μοναδικές συλλογές του Μουσείου από τον πρόεδρο και διευθυντή Ζαν - Λικ Μαρτίνεζ, μία νυχτερινή ξενάγηση υπό το φως πυρσών, πριβέ συναυλία στην αίθουσα Caryatids Hall, η οποία φιλοξενεί αναγεννησιακά αντίγραφα των Καρυάτιδων της Ακρόπολης και πολυτελή προϊόντα των οίκων Dior, Cartier και Louis Vuitton.

Chesnot via Getty Images

Το «Louvre Studio» θα εγκαινιαστεί το φθινόπωρο του 2021 και θα είναι αφιερωμένο σε μαθητές, ευάλωτες ομάδες και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Με πληροφορίες από Observer, Forbes

Δημοφιλή