ΚΟΙΝΩΝΙΑ
04/08/2018 09:28 EEST | Updated 04/08/2018 10:44 EEST

« Κανείς δεν μπορεί να λέει ότι τα κάναμε όλα τέλεια» λέει η Δούρου για τις φωτιές στην Ανατολική Αττική αποδίδει την ευθύνη της εκκένωσης στην Πυροσβεστική

SOOC

Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την εκδήλωση των καταστροφικών πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική η Περιφερειάρχης Αττικής, η οποία έχει δεχθεί σφοδρή κριτική για την έκταση της φωτιάς και την απώλεια ανθρώπινων ζωών μιλάει για πρώτη φορά, επιλέγοντας να δώσει συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

 «Κανείς δεν μπορεί να λέει ότι τα κάναμε όλα τέλεια όταν υπάρχουν νεκροί. Αυτό όμως συμβαίνει σε κάθε τραγωδία στον τόπο μας. Ισχυριζόμαστε ότι τα κάνουμε όλοι όλα τέλεια. Όμως ο αριθμός των νεκρών λέει άλλα», δηλώνει η Ρένα Δούρου.  Τονίζει δε πως η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει επιχειρησιασκές ευθύνες ενώ τονίζει πως δεν κρύβεται αφού έχει καταθέσει όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της για τις πυρκαγιές στην Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Η περιφερειάρχης Αττικής, τονίζει ότι «Δεν μπορούμε να περιοριζόμαστε σε μια συγγνώμη ή στην έκφραση συλλυπητηρίων για τα θύματα, γατί αυτά δεν αρκούν» και συμπληρώνει: «ο πρωθυπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και θα πράξει αναλόγως όταν έλθει η ώρα. Αν κάποιοι προσπάθησαν αν τον παραπλανήσουν ή να εξωραΐσουν καταστάσεις, είμαι σίγουρη ότι την ώρα που πρέπει θα πάρουν την απάντησή τους».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάτι που η Περιφέρεια Αττικής θα μπορούσε να είχε κάνει για να αποτρέψει την τραγωδία και δεν το έχει κάνει, τονίζει ότι η περιφέρεια ενήργησε «όπως ενεργεί πάντα στο πλαίσιο που επιβάλλουν οι αρμοδιότητες της». «Βοηθήσαμε την Πυροσβεστική σε ό,τι μας ζήτησε, καθώς οι Περιφέρειες και η Τοπική Αυτοδιοίκητη γενικότερα δεν έχουν επιχειρησιακές αρμοδιότητες στην κατάσβεση της φωτιάς. Δώσαμε υδροφόρες, μηχανήματα έργου και λεωφορεία. Κηρύξαμε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης την Ανατολική και Δυτική Αττική» αναφέρει, ενώ σημειώνει ότι με εντολή της συγκλήθηκε την Δευτέρα το απόγευμα το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Ανατολικής Αττικής για την αξιολόγηση της κατάστασης και περαιτέρω συντονισμό. Επισημαίνει ακόμη ότι ζητήθηκε η σύγκληση του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Γ.Γ. Πολίτικης Προστασίας. 

Σε ό,τια φορά το ζήτημα της εκκένωσης αναφέρει ότι είναι άλλο η οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση που είναι ένα προληπτικό μέτρο και λαμβάνεται πριν αρχίσει να καίγεται η περιοχή και άλλο η διαφυγή, διάσωση, όταν έχει αρχίσει ήδη να καίγεται η περιοχή και πρέπει να διασωθεί ο κόσμος. Όπως φαίνεται, λέει, στις 18.10 ήταν ήδη πολύ αργά και πρακτικά αδύνατο για την λήψη προληπτικών μέτρων. Στη δεύτερη περίπτωση, εξηγεί, «σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία αλλά και την κοινή λογική γενικός συντονιστής είναι ο επιχειρησιακά υπεύθυνος του Πυροσβεστικού Σώματος».

Αναφέρει πάντως πως «μελετώντας εκ των υστέρων με ηρεμία τα στοιχεία την πορεία και την ταχύτητα της φωτιάς, νομίζω ότι όντως ήταν πολύ δύσκολο να εκτιμηθούν από τους επιχειρησιακά αρμόδιους τα στοιχεία της». 

«Εμείς δεν κρυφτήκαμε, δεν κρυβόμαστε και δεν έχουμε μάθει να κρυβόμαστε» υπογραμμίζει, η κ. Δούρου και συνεχίζει: «Έθεσα ήδη με ενημερωτικό σημείωμά μου όλα τα στοιχεία στην διάθεση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου». 

Πηγή: H Εφημερίδα των Συντακτών