Δύο έργα του Γκόγια στο Μουσείο Πράδο ο νέος στόχος ακτιβιστών για το κλίμα

Τα μέλη της οργάνωσης Futuro Vegetal κόλλησαν τα χέρια τους στις κορνίζες των δύο έργων. Η αστυνομία προχώρησε σε τέσσερις συλλήψεις.
Τα δύο έργα του Γκόγια «Η Ντυμένη Μάχα» και «Η Γυμνή Μάχα»
Τα δύο έργα του Γκόγια «Η Ντυμένη Μάχα» και «Η Γυμνή Μάχα»
Carlos Alvarez via Getty Images

Ακτιβιστές για το κλίμα κόλλησαν τα χέρια τους στις κορνίζες δύο έργων του κορυφαίου Ισπανού ζωγράφου Φρανσίσκο Γκόγια στο Μουσείο Πράδο της Μαδρίτης. Πρόκειται για την τελευταία μίας σειρά ανάλογων διαμαρτυριών με στόχο έργα τέχνης στην Ευρώπη.

Ένας άντρας και μια γυναίκα κόλλησαν το χέρι τους στο έργο «Η Ντυμένη Μάχα» του Γκόγια και στο έργο «Η Γυμνή Μάχα» του ιδίου και έγραψαν με μαρκαδόρο στον τοίχο μεταξύ των δύο πινάκων «+1,5 C» , όπως φαίνεται από βίντεο.

Η οργάνωση Futuro Vegetal ανακοίνωσε ότι πρόκειται για μέλη της.

«Την περασμένη εβδομάδα τα Ηνωμένα Έθνη αναγνώρισαν ότι είναι αδύνατο να παραμείνουμε κάτω από το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου (που συμφωνήθηκε στη Διάσκεψη του Παρισιού για το Κλίμα το 2016). Χρειαζόμαστε αλλαγή τώρα», έγραψε η οργάνωση στο Twitter.

Ομάδες ακτιβιστών για το κλίμα έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά από παρόμοιες διαμαρτυρίες τις τελευταίες εβδομάδες με αφορμή τη Διάσκεψη για το Κλίμα COP27 που θα πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο.

Ακτιβιστές προσπάθησαν να κολλήσουν στη γυάλινη προθήκη του έργου «Κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι» του Βερμέερ στη Χάγη και άλλοι πέταξαν σούπα πάνω στο έργο του Βαν Γκογκ «Ο Θεριστής», που εκτίθεται στη Ρώμη και στα «Ηλιοτρόπιά» του στο Λονδίνο.

«Καταδικάζουμε τη χρήση του μουσείου σαν τόπο για κάθε είδους πολιτική διαμαρτυρία», ανέφερε το Μουσείο Prado σε ανακοίνωσή του διευκρινίζοντας ότι οι πίνακες δεν καταστράφηκαν αλλά ότι οι υπάλληλοι του μουσείου χρειάστηκε να επισκευάσουν τον τοίχο ανάμεσα στα δύο έργα.

Η αστυνομία προχώρησε σε τέσσερις συλλήψεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, The Guardian

Πήγαινε στην αρχική σελίδα