Λιβύη: Πραγματικά στοιχεία και μύθοι για το δυστύχημα - Πώς οργανώθηκε η αποστολή

Διερευνώνται οι συνθήκες του τροχαίου που κόστισε τη ζωή σε πέντε Έλληνες. Κανένα στοιχείο για επίθεση κατά της ελληνικής αποστολής. Οι κανόνες που ισχύουν για όλους στη Λιβύη.
Από την ανάρτηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, για την αποστολή στη Λιβύη.
Από την ανάρτηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, για την αποστολή στη Λιβύη.
ΓΕΕΘΑ

Να εξακριβωθούν τα αίτια του τροχαίου δυστυχήματος που κόστισε τη ζωή σε πέντε Έλληνες - τρεις στρατιωτικούς και δύο πολίτες - στη Λιβύη επιχειρείται με εισαγγελική έρευνα και ΕΔΕ από το ΓΕΕΘΑ, προκειμένου να μην υπάρξει καμία αμφιβολία για το τι συνέβη και να αποκλειστούν τα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες. Ο στόχος είναι να πέσει άπλετο φως και να εκλείψει η συνωμοσιολογία - παραφιλολογία, που βασίζονται σε εικασίες.

Διπλή εντολή για έρευνα

Εντολή για την διερεύνηση των συνθηκών του τροχαίου που κόστισε την ζωή στρατιωτικών και πολιτών που μετείχαν σε ανθρωπιστική αποστολή στην Λιβύη , έδωσε η Εισαγγελία Πρωτοδικών στην Αστυνομία, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη. Ειδικότερα, με παραγγελία προς την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, η Εισαγγελία ζητά να εξεταστεί στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας το τροχαίο, ώστε να εξακριβωθεί αν έχουν τελεστεί τυχόν αξιόποινες πράξεις.

Ταυτόχρονα, το ΓΕΕΘΑ, από πλευράς του, διέταξε ΕΔΕ για τις συνθήκες του τροχαίου εκπέμποντας προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα, ότι η διερεύνηση θα προχωρήσει βασιζόμενη αποκλειστικά στα πραγματικά στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί και θα φωτίσει κάθε πτυχή της υπόθεσης.

Στο μεταξύ, απέναντι στη σεναριολογία των τελευταίων ημερών σχετικά με το ατύχημα, τόσο η κυβέρνηση, δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, (o οποίος, μεταξύ άλλων, διέψευσε πως μετέβη κλιμάκιο της ΕΥΠ στη χώρα και ζήτησε να μην μπαίνουν στην πολιτική αντιπαράθεση οι Ένοπλες Δυνάμεις), όσο και στρατιωτικές πηγές, τονίζουν πως όλα δείχνουν ξεκάθαρα ότι επρόκειτο για δυστύχημα. Ως τώρα δεν υπάρχει κανένα απολύτως στοιχείο που να υποδεικνύει πως έλαβε χώρα κάποιου είδους επίθεση ή χρήση όπλων και εκρηκτικών (βάσει διαφόρων σεναρίων που είχαν κυκλοφορήσει αρχικά, λίγο μετά το δυστύχημα, τα οποία χαρακτηρίζονται εντελώς αβάσιμα και εκτός πραγματικότητας).

Κοινοί κανόνες για όλες τις ανθρωπιστικές αποστολές στη Λιβύη

Ο σχεδιασμός της αποστολής έγινε από το υπουργείο Εξωτερικών με μέσα και προσωπικό να διατίθενται από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ, όσον αφορά στον νέο γύρο «αντιπαράθεσης» που εκδηλώθηκε - σε μεγάλο βαθμό στα social media- ως προς το αν θα έπρεπε ή μπορούσε η ελληνική αποστολή να είχε πάει με οπλισμό ή και οπλισμένα τεθωρακισμένα οχήματα στη Λιβύη, πηγές με γνώση επί του θέματος υπογραμμίζουν πως ούτε οι άλλες χώρες που έχουν στείλει ανθρωπιστική βοήθεια δεν έστειλαν ένοπλες μονάδες, οπλισμένα τεθωρακισμένα κλπ, καθώς η λιβυκή πλευρά (οι δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ, της ανατολικής Λιβύης, τον οποίο έχει στηρίξει η Ελλάδα, δεδομένων και των ιδιαίτερα στενών σχέσεων της κυβέρνησης της Τρίπολης με την Τουρκία- υπενθυμίζεται η υπογραφή του παράνομου μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες) εγγυάται την ασφάλεια και ότι δεν πρόκειται για «εμπόλεμη ζώνη»- με τις εν λόγω πηγές να υπογραμμίζουν πως όλα έγιναν κανονικά, όπως και στις άλλες διεθνείς αποστολές, και η μόνη διαφορά ήταν το μοιραίο τροχαίο. Σε αυτό το πλαίσιο, στρατιωτικές πηγές τονίζουν πως δεν πήγε στη Λιβύη ειρηνευτική αποστολή, όπως πχ στο Κόσοβο ή στο Αφγανιστάν, μα ανθρωπιστικού χαρακτήρα- και τονίζεται πως η Ελλάδα δεν μπορεί να στείλει ένοπλες μονάδες, οπλισμένα τεθωρακισμένα οχήματα κλπ για ανθρωπιστικής φύσης αποστολή σε άλλη χώρα χωρίς να επιτραπεί κάτι τέτοιο από τις τοπικές αρχές.

Δημοφιλή