Διάσημη λίμνη που έχουν λατρέψει οι Instagrammers είναι μια τοξική βόμβα

«Μην κολυμπάτε! Είναι χωματερή για το εργοστάσιο» προειδοποιούν οι ειδικοί για τις «Μαλδίβες του Νοβοσιμπίρσκ».

Είναι μια υπέροχη τιρκουάζ λίμνη στη Σιβηρία. Ιδανικό σκηνικό για όμορφες φωτογραφίες. Άλλα και τόπος λατρείες για τους απανταχού Instagrammers. Όμως υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα.. Η λίμνη αυτή δεν είναι τίποτα άλλο από μια χωματερή για τα απόβλητα του διπλανού εργοστασίου.

Η λίμνη, που είναι γνωστή ως «οι Μαλδίβες του Νοβοσιμπίρσκ», στη Ρωσία, οφείλει το υπέροχο χρώμα της στο ασβέστιο και άλλα υπεροξείδια μετάλλων από το εργοστάσιο.

Βλέποντας τις πολλές selfies που βγαίνουν από εκεί, η ρωσική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που έχει το εργοστάσιο απηύθυνε προειδοποίηση τους τουρίστες να μην πηγαίνουν κοντά στο νερό.

Όμως, η αυστηρή προειδοποίηση φαίνεται πως έχει λειτουργήσει αντίστροφα και όλο και περισσότεροι επισκέπτονται την μολυσμένη λίμνη.

Κάνοντας πλάκα για τα τοξικά νερά, ένας χρήστης του instagram έγραψε: «Δεν είναι φυσικά Τσέρνομπιλ, αλλά είναι επικίνδυνο!».

Ένας άλλος έγραψε: «Δεν είναι επικίνδυνο το κολύμπι εδώ. Το επόμενο πρωί το πόδι μου έγινε ελαφρώς κόκκινο και με φαγούριζε για δύο ημέρες, αλλά μετά όλα έφυγαν. Τι δεν θα έκανε για να βγάλεις τέτοιες φωτογραφίες;». Και μετά πρόσθεσε: «Το νερό είναι στυφό στην γεύση».

Ο Leo Alexey, που έχει δημιουργήσει μια σελίδα στο instagram με φωτογραφίες από τη λίμνη, είπε στο BBC, ότι έχει πάει εκεί ήδη τέσσερις φορές. Ωστόσο δεν μπήκε στο νερό αφού «μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες».

Η εταιρεία του εργοστασίου έγραψε τον Ιούνιο: «ΜΗΝ κολυμπάτε στην χωματερή. Το νερό είναι εξαιρετικά αλκαλικό. Αυτό γιατί διαλύονται εκεί ασβέστιο και άλλα οξείδια μετάλλων. Η επαφή με το δέρμα με τέτοιο νερό μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση!».

Η εταιρεία προειδοποίησε επίσης ότι όποιος μπει, μπορεί να κολλήσει στην τέφρα που βρίσκεται στον πυθμένα και να μην μπορεί να βγει έξω.

«ΓΙ′ ΑΥΤΟ ΣΑΣ ΖΗΤΑΜΕ -ΜΗΝ ΜΠΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ», έγραφε η SGK -με κεφαλαία.

Ωστόσο το εργοστάσιο επιμένει ότι τα νερά «ΔΕΝ είναι δηλητηριώδη» και ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας ελέγχθηκαν από ανεξάρτητους ερευνητές.

View this post on Instagram

💙🏝🙌 @s_v_e_t_a_13_nsk

A post shared by @ sveta_city_n on