Διαστημική συνεργασία Ρωσίας- Βόρειας Κορέας: Πώς ο Πούτιν μπορεί να βοηθήσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Ο Ρώσος πρόεδρος υποσχέθηκε να βοηθήσει την Πιονγκγιάνγκ να κατασκευάσει δορυφόρους.
SPUTNIK via Reuters

O ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, περιηγήθηκε την Τετάρτη στο πιο σύγχρονο κέντρο εκτόξευσης πυραύλων στο Διάστημα της Ρωσίας, όπου ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν υποσχέθηκε να βοηθήσει την Πιονγκγιάνγκ να κατασκευάσει δορυφόρους.

Η άνευ προηγουμένου επίσκεψη λαμβάνει χώρα καθώς η Βόρεια Κορέα επιχειρεί να θέσει σε τροχιά τον πρώτο της κατασκοπευτικό δορυφόρο- μια επιδίωξη στο πλαίσιο της οποίας έχουν γίνει ως τώρα δύο αποτυχημένες προσπάθειες φέτος.

Γιατί θέλει δορυφόρους η Βόρεια Κορέα

Από το 1998 η Βόρεια Κορέα έχει εκτοξεύσει έξι δορυφόρους, εκ των οποίων δύο φαίνονται να έχουν τεθεί επιτυχώς σε τροχιά. Το 2015 ανώτερος Βορειοκορεάτης αξιωματούχος είπε πως η χώρα ήθελε να αναπτύξει συνεργασία με τη Ρωσία για «ειρηνική» χρήση του εξώτερου Διαστήματος.

Η πιο πρόσφατη επιτυχής εκτόξευση δορυφόρου ήταν το 2016. Διεθνείς παρατηρητές είπαν ότι ο δορυφόρος εκείνος φαινόταν να είναι υπό έλεγχο, μα ήταν υπό συζήτηση το αν είχε προβεί σε εκπομπές.

Άλλος ένας ανώτερος αξιωματούχος της διαστημικής υπηρεσίας της Βόρειας Κορέας είπε μετά την εκτόξευση του 2016 ότι σχεδιάζονταν αποστολές πιο προηγμένων δορυφόρων σε τροχιά ως το 2020 και κάποια στιγμή να «μπει η σημαία (της Βόρειας Κορέας) στη Σελήνη).

Σε σύνοδο του κόμματος τον Ιανουάριο του 2021 ο Κιμ αποκάλυψε μια λίστα στόχων που περιελάμβανε στρατιωτικούς αναγνωριστικούς δορυφόρους.

Ο Chollima-1 φαίνεται να είναι νέο σχέδιο και πιθανώς χρησιμοποιεί κινητήρες που αναπτύχθηκαν για τον διηπειρωτικό πύραυλο Hwasong-15 της Πιονγκγιάνγκ, που έχει σοβιετικές ρίζες, σύμφωνα με αναλυτές.

Η Νότια Κορέα έχει ανασύρει κάποια από τα συντρίμμια του Chollima-1, περιλαμβανομένων, για πρώτη φορά, τμημάτων ενός δορυφόρου. Η Σεούλ είπε πως ο δορυφόρος είχε μικρή στρατιωτική αξία, αν και αναλυτές είπαν πως οποιοσδήποτε λειτουργικός δορυφόρος στο Διάστημα θα παρείχε στη Βόρεια Κορέα καλύτερες πληροφορίες για τους εχθρούς της. «Από όσο γνωρίζουμε η Βόρεια Κορέα έχει πολύ περιορισμένες δυνατότητες κατασκευής δορυφόρων» είπε ο Μπράιαν Γουΐντεν του Secure World Foundation. «Κανείς δεν φαίνεται να έχει σημαντικές δυνατότητες».

Γιατί είναι αμφιλεγόμενοι οι δορυφόροι της Βόρειας Κορέας

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους χαρακτήρισαν τις τελευταίες δοκιμές δορυφόρων της Βόρειας Κορέας ξεκάθαρες παραβιάσεις των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που απαγορεύουν την ανάπτυξη τεχνολογίας που μπορεί να εφαρμοστεί στα προγράμματα βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας.

Τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, που έχουν περαστεί με την υποστήριξη της Ρωσίας, απαγορεύουν επίσης οποιαδήποτε επιστημονική και τεχνική συνεργασία με τη Βόρεια Κορέα σε πυρηνική επιστήμη και τεχνολογία, αεροδιαστημική και αεροναυτική μηχανική και τεχνολογία ή σε προηγμένες τεχνικές και μεθόδους κατασκευής.

Η Βόρεια Κορέα έχει πει ότι το διαστημικό της πρόγραμμα και οι αμυντικές της δραστηριότητας αποτελούν κυριαρχικά της δικαιώματα.

Όταν έγινε η εκτόξευση του 2016 η Βόρεια Κορέα δεν είχε ακόμα εκτοξεύσει διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο. Η εκτόξευση δορυφόρου είχε καταδικαστεί από κυβερνήσεις στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα ως συγκαλυμμένη δοκιμή πυραυλικής τεχνολογίας ικανής να πλήξει τις ηπειρωτικές ΗΠΑ.

Από το 2016 η Βόρεια Κορέα έχει αναπτύξει και εκτοξεύσει τρεις τύπους ICBM και τώρα φαίνεται αποφασισμένη να στείλει λειτουργικούς δορυφόρους στο Διάστημα. Αυτό δεν παρείχε μόνο καλύτερες πληροφορίες για τους εχθρούς της, μα θα αποδείκνυε πως μπορεί να συμβαδίσει με άλλες ανερχόμενες διαστημικές δυνάμεις στην περιοχή, σύμφωνα με αναλυτές.

Τα σχόλια του Πούτιν πριν τη συνάντηση με τον Κιμ στο Κοσμοδρόμιο Βοστότσνι μπορεί να υποδεικνύουν ότι η Ρωσία θα επιδιώξει να δείξει στη Βόρεια Κορέα πώς να φτιάχνει δορυφόρους αντί να τους φτιάχνει αυτή για λογαριασμό της Βόρειας Κορέας, είπε ο Λι Τσουν Γκέουν του Ινστιτούτου Πολιτικής Επιστήμης και Τεχνολογίας της Νότιας Κορέας.

Είναι μάλλον απίθανο η Ρωσία να εκτοξεύσει δορυφόρο για τη Βόρεια Κορέα, μα αν το κάνει αυτό παραβιάζει τους περιορισμούς από πλευράς του ΟΗΕ, είπε ο Λι.

Με πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή