ΔΙΕΘΝΕΣ
22/08/2018 11:49 EEST

Διαγραφές λογαριασμών που συνδέονται με Ρωσία και Ιράν σε Facebook και Twitter

Dado Ruvic / Reuters

Το Facebook και το Twitter ανακοίνωσαν ότι μπλόκαραν ή διέγραψαν λογαριασμούς που συνδέονταν με το Ιράν και τη Ρωσία λόγω «χειριστικών» ή «μη αυθεντικών» συμπεριφορών.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, πάνω από 650 σελίδες και γκρουπ στο Facebook φέρονται να έχουν αναγνωριστεί ως «παραπλανητικά», σύμφωνα με τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο, Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Επίσης, το Twitter ανέφερε πως μπλόκαρε 284 λογαριασμούς που φαίνονται να συνδέονται με το Ιράν.

Οι ανακοινώσεις αυτές λαμβάνουν χώρα μια ημέρα αφού η Microsoft ανακοίνωσε ότι είχε αποτρέψει ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις εναντίον αμερικανικών συντηρητικών οργανώσεων.

Την Τρίτη, το Facebook ανακοίνωσε πως είχε εντοπίσει πολλαπλούς λογαριασμούς που παρουσίαζαν «μη αυθεντική συμπεριφορά», και σχετίζονταν με το Ιράν και τη Ρωσία, μετά από πολύμηνες έρευνες.

«Απαγορεύουμε αυτού του είδους τη συμπεριφορά επειδή θέλουμε οι χρήστες να είναι σε θέση να εμπιστεύονται τις διασυνδέσεις που δημιουργούν» αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας.

Αν και η έρευνα ήταν ακόμα σε εξέλιξη, όπως πρόσθεσε το κοινωνικό δίκτυο, η συγκεκριμένη καμπάνια φαινόταν να στοχεύει χρήστες ανά τη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική, τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία.

Οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης έδρασαν κατόπιν ενημέρωσης από την εταιρεία κυβερνοασφαλείας FireEye, που αποκάλυψε την ύπαρξη ενός αριθμού λογαριασμών που προωθούσαν ιρανική προπαγάνδα. Μετά, το Facebook συνέδεσε τους λογαριασμούς- περιλαμβανομένων 76 σελίδων στο Instagram- με ιρανικά κρατικά ΜΜΕ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, όπου σημειώνεται πως περαιτέρω «παραπλανητικές συμπεριφορές» διαπιστώθηκε πως σχετίζονταν με τη Ρωσία, αν και δεν συνδέονταν με τις ιρανικές δραστηριότητες. Σημειώνεται πως το Twitter, από πλευράς του, ανέφερε ότι η ανάλυση πολλών λογαριασμών φάνηκε να υποδεικνύει «συντονισμένη χειραγώγηση».