Δίκη Πισπιρίγκου: «Υπάρχουν ελλείψεις στην τοξικολογική έκθεση της Τζωρτζίνας»

Τι ανέφερε μάρτυρας υπεράσπισης της κατηγορουμένης.
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Με τον καθηγητή τοξικολογίας Αριστείδη Τσατσάκη συνεχίστηκε η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, ο οποίος αναφέρθηκε στις εξετάσεις για κεταμίνη στη Τζωρτζίνα.

Ο καθηγητής κατάθεσε ως μάρτυρας από την πλευρά της κατηγορουμένης και υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα της τοξικολογικής έκθεσης που δόθηκαν στον ιατροδικαστή Μπουζιάνη ήταν ελλιπή.

«Υπάρχουν ελλείψεις. Η διερεύνηση ως προς το αποτέλεσμα που γράφτηκε είναι ελλιπής. Δεν πιστοποιεί το αποτέλεσμα ότι έχουμε θανατηφόρα δηλητηρίαση. Όλα τα πράγματα μπορούν να γίνουν δηλητήριο ανάλογα με την ποσότητα και τις συνθήκες. Όμως όταν ένας τοξικολόγος μιλάει για δηλητηρίαση και ξεχωρίζει ένα και μόνο αίτιο σημαίνει ότι αυτό προκάλεσε το θάνατο» είπε ο κ. Τσατσάκης και συμπλήρωσε πως «η κεταμίνη είναι νοσοκομειακό φάρμακο και όλα τα ευρωπαϊκά πρωτόκολλα έχουν κεταμίνη, μιδαζολάμη και ρουκουρόνιο. Ακόμα και μεγαλύτερες ποσότητες κεταμίνης θα ήταν ασφαλείς, αλλά ο τοξικολόγος δεν γνωρίζει εκείνη τη στιγμή τις συνθήκες που δόθηκε. Πρέπει να πει ”βρήκα αυτό”, εξετάστε το».

«Δεν προκύπτει δηλητηρίαση από κεταμίνη»

Ο κ. Τσατσάκης επέμεινε ότι από τις εξετάσεις που έγιναν δεν προκύπτει η δηλητηρίαση, λέγοντας πως «μεταγενέστερα βγήκαν κάποιες εξετάσεις, οι οποίες μου εστάλησαν από ένα δικηγόρο Οθωνα Παπαδόπουλο. Αυτές οι εξετάσεις δεν έδειξαν αυτό που περίμενα εγώ. Δεν πήραν τον εγκέφαλο ή το ήπαρ για να δουν αν πιστοποιείται μια δηλητηρίαση από κεταμίνη και ποιος τη χορήγησε. Σας θυμίζω ότι στο φύλλο νοσηλείας ούτε η μιδαζολαμη υπήρχε, αλλά βρέθηκε. Έτσι είναι το πρωτόκολλο. Αυτό που βρέθηκε είναι σύμφωνα με ένα πρωτόκολλο. Φαίνεται κάτι διαφορετικό… Φαίνεται ότι δόθηκε λίγο πριν τις 14.30. Τα χρωματογραφήματα που είδα δεν υπήρχε ένα που να φαίνονται όλα μαζί. Ήταν αποσπασματικά».

Τα πρόωρα αποτελέσματα που «δέσμευσαν» τον ιατροδικαστή

Ο μάρτυρας έκανε λόγο για πρόωρα αποτελέσματα που «δέσμευσαν» και τον ιατροδικαστή. «Πρόωρα μιλήσαμε για ένα αποτέλεσμα που δέσμευσε έναν ιατροδικαστή. Αν δεν είχε την πρόταση αυτή για την κεταμίνη, δεν θα έβγαζε αυτό το αποτέλεσμα. Αν η αιτία ήταν η κεταμίνη θα έπρεπε να έχει δοθεί 15-20 λεπτά από το περιστατικό (θάνατο). Αλλά δεν είδαμε τα επίπεδα. Αν είχε δοθεί λίγο πριν το θάνατο εξηγούνται τα επίπεδα που βρέθηκαν».

Υποστήριξη κατηγορίας: Ήταν λάθος η μεθοδολογία Ράικου ή είναι αναξιόπιστη;

Μάρτυρας: Ως προς αυτά που βρήκε δεν είναι πλήρης για να αποτελέσει πιστοποιημένο τελικό εύρημα όπως εδόθη.

Υποστήριξη κατηγορίας: Ο κ. Μπουζιάνης την υιοθετεί, οπότε λέτε ότι βιάστηκε να την υπογράψει και έπρεπε να κάνει και άλλες ενέργειες;

Μάρτυρας: Να κρίνω εγώ γιατί και πώς; Αν με ρωτούσε θα του έθετα κάποια θέματα. Θα του έλεγα, Σωτήρη, δεν μπορείς να προχωρήσεις έτσι, πρέπει να ψάξεις και άλλα θέματα. Υπάρχουν κάποια τεχνικά προβλήματα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης της κατηγορουμένης ο κ. Τσατσάκης επανέλαβε πως στην τοξικολογική έκθεση έπρεπε να καταγράφουν τα φάρμακα που βρέθηκαν και η αξιολόγηση να γίνει από τον ιατροδικαστή. «Επιστημονικά πάσχει» είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας και συμπλήρωσε πως ο ίδιος δεν γνωρίζει να έχει πιστοποιηθεί ποτέ θάνατος από κεταμίνη στον κόσμο.

Δημοφιλή