Διπλωματικές πηγές για τουρκικό διάβημα: Οι τουρκικές αιτιάσεις, δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο

Η Τουρκία ζήτησε εξηγήσεις από τον Έλληνα πρέσβη για την στρατιωτικοποίηση των νησιών. «Η Ελλάδα δεν είναι ισότιμη της Τουρκίας», προκαλεί εκ νέου ο Ερντογάν.
Eurokinissi

Απαντώντας σε σχετικό διάβημα, στο οποίο προέβη νωρίτερα τη Δευτέρα η τουρκική πλευρά προς τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα Χριστόδουλο Λάζαρη, η ελληνική πλευρά απέρριψε στο σύνολό τους τις τουρκικές αιτιάσεις, καθώς είναι παντελώς αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Σημειώνουν πως ο Έλληνας πρέσβης υπογράμμισε ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν αναπτυχθεί ενδελεχώς στις δύο επιστολές που εστάλησαν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Επίσης, καθιστούν σαφές πως η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο πρέσβης μας στην Άγκυρα επισήμανε ότι δεν είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της (casus belli), ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλια της, όπως έχει κάνει η Τουρκία. Προσέθεσε, ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς και τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους.

To Yπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας
To Yπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας
TWITTER

Η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε ενώπιον της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών για την ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων στη Λέσβο και τη Χίο

Στο Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κλήθηκε νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Έλληνας Πρέσβης στην Άγκυρα, καθώς σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, “ζητήθηκε από την Ελλάδα να βάλει τέλος στις παραβιάσεις της στα νησιά“.

Η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε ενώπιον της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών για την ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων στη Λέσβο και τη Χίο. “Ο Έλληνας Πρέσβης στην Άγκυρα κλήθηκε προκειμένου να μπει τέλος στις παραβιάσεις στα νησιά και να αποκατασταθεί το μη στρατιωτικό καθεστώς” τονίζει από πλευράς του και το CNN Turk.

Στη Hurriyet γίνεται λόγος για “σκανδαλώδη αποστολή” τεθωρακισμένων στρατιωτικών οχημάτων, που δώρησαν οι ΗΠΑ, στη Λέσβο και τη Σάμο, “τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς“.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSK), που πραγματοποίησαν αποστολές στο Αιγαίο, αποκάλυψαν τα τεθωρακισμένα στα εν λόγω νησιά.

“Αυτά τα γεγονότα στις 18 Σεπτεμβρίου και 21 Σεπτεμβρίου αποτελούν την πιο ξεκάθαρη ένδειξη ότι η Ελλάδα συνεχίζει να εξοπλίζει τα νησιά κοντά στην Τουρκία και να παραβιάζει το καθεστώς της GASA (Νησιά Μη Στρατικοποιημένου Καθεστώτος)” τονίζει η Hurriyet.

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν

Αναφερόμενος στο ζήτημα της στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, ο Ερντογάν προέβη σε νέο παραλήρημα μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο: «Ενώ ειλικρινά προσπαθούμε να τερματίσουμε τους πολέμους, τις εντάσεις και τις κρίσεις στον κόσμο, παρακολουθούμε τα βήματα της γειτονικής μας Ελλάδας που μυρίζουν πρόκληση. Η Ελλάδα δεν είναι ούτε στρατιωτικά ούτε πολιτικά ισάξιά μας ούτε μπορεί να γίνει. Γνωρίζουμε ότι οι πραγματικές προθέσεις εκείνων που προκάλεσαν τους Ελληνες πολιτικούς να μας επιτεθούν ήταν να εμποδίσουν το πρόγραμμά μας για την οικοδόμηση μιας μεγάλης και ισχυρής Τουρκίας».

Συνεχίζοντας την προκλητική ομιλία του είπε: «Αυτό είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι τόσο για τους Ελληνες πολιτικούς, το ελληνικό κράτος, τον ελληνικό λαό και όσους τους χρησιμοποιούν ως μαριονέτες. Παιδιά και αθώοι, που η ίδια νοοτροπία τους άφησε να πεθάνουν, βυθίζοντας τις βάρκες τους στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, σίγουρα θα λογοδοτήσουν κάποτε. Πολιτικές δεσμεύσεις που θα υποθηκεύσουν το επόμενο τέταρτο του αιώνα της Ελλάδας δεν πρέπει να ανησυχούν εμάς, αλλά τον ελληνικό λαό. Ούτε αυτές οι στρατιωτικές συγκεντρώσεις ούτε αυτές οι πολιτικές και οικονομικές στηρίξεις είναι αρκετές για να ανεβάσουν την Ελλάδα στο επίπεδό μας, αλλά αρκούν για να σύρουν την Ελλάδα στο βάλτο. Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας έναντι της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας».

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ, ERTNEWS

Πήγαινε στην αρχική σελίδα