ΔΙΕΘΝΕΣ
14/07/2019 12:07 EEST | Updated 14/07/2019 13:15 EEST

Διπλωματικό σκάκι στην Κύπρο, εν μέσω των εντάσεων με την Τουρκία

Τους Ευρωπαίους υπουργούς θα ενημερώσει ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

ASSOCIATED PRESS

Τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών θα ενημερώσει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, στο πλαίσιο της συνόδου του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, αναφορικά με την κατάσταση πραγμάτων και τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε από το κυπριακό ΥΠΕΞ, ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχει μια πρώτη συνάντηση με τον νέο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, στο πλαίσιο της οποίας οι δύο υπουργοί θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως επίσης, για τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, νοουμένου ότι θα τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.

Σημειώνεται πως, όπως έγινε γνωστό το Σάββατο, ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, υπέβαλε στον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, πρόταση για δημιουργία κοινής επιτροπής για υδρογονάνθρακες. Η πρόταση περιλαμβάνει την δημιουργία επιτροπής υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών με ίσο αριθμό μελών από τις δύο κοινότητες και τη συμμετοχή της ΕΕ ως παρατηρητή. Tο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με γραπτή ανακοίνωσή του εξέφρασε την ικανοποίηση και στήριξή του στην τουρκοκυπριακή πρόταση, αναφέροντας πως σε αυτήν προβλέπεται η ταυτόχρονη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων από Τουρκοκυπρίους και Ελληνοκυπρίους ως ίσοι εταίροι που χαίρουν ίσων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυπριακής προεδρίας ο πρόεδρος Αναστασιάδης δέχθηκε την Κυριακή στη Λεμεσό τον επικεφαλής του Γραφείου του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Σεργκίι Ιλαριόνοφ, ο οποίος του επέδωσε την πρόταση. Ο Κύπριος πρόεδρος ζήτησε να συγκληθεί το Συμβούλιο Αρχηγών στις 16 Ιουλίου προκειμένου να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις και την εν λόγω πρόταση.

 Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε την Κυριακή δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου», το οποίο, επικαλούμενο έγκυρη κοινοτική πηγή στις Βρυξέλλες, κάνει λόγο για πληροφορίες της ΕΕ περί «επιτυχούς γεώτρησης» από το Φατίχ στην κυπριακή ΑΟΖ, στα ανοιχτά της Πάφου.