Δολοφόνησε την επί 40 χρόνια σύζυγό του και τώρα θα λάβει τεράστιο ποσό από την κληρονομιά της

Ο νόμος απαγορεύει σε έναν καταδικασθέντα για φόνο να επωφελείται της πράξης τους. Υπάρχει όμως ένα νομικό "παραθυράκι" σε έναν ξεχασμένο βρετανικό νόμο του 1982.
Muharrem huner via Getty Images

Ο Λέσλι Γουίνιστερ, στα μάτια το κόσμου ήταν ένας σοβαρός οικογενειάρχης και ευυπόληπτο στέλεχος επιχείρησης. Το απόγευμα της 8ης Σεπτεμβρίου, 2020 έπινε την μπίρα του σε μια παμπ στο ΝΑ Λονδίνο. Την ίδια στιγμή το άψυχο κορμί της 66χρονης Σουζάν και επί 40 χρόνια συζύγου του, βρισκόταν σε μια λίμνη αίματος στο σπίτι του ζευγαριού, αξίας 1,6 εκατομμυρίων λιρών, στο Μπέξλει.

Λίγη ώρα νωρίτερα ο Γουίνιστερ την είχε σκοτώσει με μια μαρμάρινη επιφάνεια κοπής.

Συνελήφθη και στο δικαστήριο ομολόγησε την πράξη του υποστηρίζοντας πως ο λόγος διάπραξης του ειδεχθούς εγκλήματος ήταν πως ήταν πεπεισμένος ότι η γυναίκα του τον απατούσε και προσπαθούσε να τον δηλητηριάσει.

Τώρα όμως, θα λάβει τουλάχιστον 200.000 λίρες από την περιουσία του θύματος αφού ένας δικαστής έκρινε πως η περίπτωση του είναι ”ειδική”.

″Το παραθυράκι”

Όπως γράφουν οι Times, o Γούινιστερ που σήμερα είναι 70 ετών, πέρυσι καταδικάστηκε για την πράξη του αφού παραδέχτηκε την ανθρωποκτονία.

Ο νόμος φυσικά εμποδίζει όσους καταδικάστηκαν για φόνο ή ανθρωποκτονία από αμέλεια να επωφεληθούν από τα εγκλήματά τους.

Υπάρχει όμως ένα ”παραθυράκι”, που αφορά τον νόμο περί κατάσχεσης του 1982 που προβλέπει μια εξαίρεση σε ειδικές περιπτώσεις.

Ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου ο δικηγόρος του Γούινιστερ, υποστήριξε ότι η περίπτωση του εμπίπτει σε αυτή την εξαίρεση του νόμου δεδομένου του ”σχετικά χαμηλό επίπεδο ενοχής” , δηλαδή ”μειωμένης ευθύνης”.

Η δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου που εξέτασε το αίτημα του δολοφόνου να κληρονομήσει την σύζυγό του αποφάνθηκε θετικά.

Αν και το ακριβές ποσό δεν έχει ακόμη υπολογιστεί, το σύνολο σε ακίνητα και τραπεζικούς λογαριασμούς θα ξεπεράσει τις 200.000 λίρες. Το υπόλοιπο της περιουσίας της συζύγου του θα μοιραστεί στους επτά κληρονόμους της μεταξύ των οποίων και η μητέρα της. Το ζευγάρι δεν είχε αποκτήσει παιδιά.

Ο ρόλος της καταδικαστικής απόφασης

Σημειώνεται πως ο Γούινιστερ έχει και δική του προσωπική περιουσία ύψους 1εκατ. λιρών.

Τον δρόμο για εκδοθεί αυτή η απόφαση είχε ανοίξει η ετυμηγορία του δικαστηρίου που τον έκρινε ένοχο για την δολοφονία της γυναίκας του αλλά αναγνώρισε πως βρισκόταν σε οξεία ψυχική διαταραχή όταν διέπραξε το αδίκημα.

Ένας ψυχίατρος-εμπειρογνώμονας της υπεράσπισης διαπίστωσε ότι ”έπασχε από σοβαρή κατάθλιψη με ψυχωτικά χαρακτηριστικά». Ωστόσο, ουδέποτε κρίθηκε νομικά πως είχε το ακαταλόγιστο.

Πηγή: The Times

Δημοφιλή