Ρωσία: Πρώην κυβερνήτης υποβρυχίου δολοφονήθηκε ενώ έκανε τζόγκινγκ

Άγνωστος τον πυροβόλησε ενώ έτρεχε στο Κρασνοντάρ - Ηταν σε ουκρανική «μαύρη λίστα».
.
.
MURAD SEZER via Reuters

Ρώσος στρατιωτικός αξιωματούχος ο οποίος είχε διατελέσει κυβερνήτης υποβρυχίου στη Μαύρη Θάλασσα και εμφανίστηκε σε ουκρανική «μαύρη λίστα» με φερόμενους εγκληματίες πολέμου δολοφονήθηκε από άγνωστο εκτελεστή ενώ έκανε το πρωινό του τρέξιμο.

Οι ρωσικές αρχές είπαν πως ο Στανισλάβ Ρζίτσκι, 42 ετών, πυροβολήθηκε νωρίς τη Δευτέρα στο Κρασνοντάρ, στο νότιο τμήμα της Ρωσίας.

Η διεύθυνση και προσωπικά στοιχεία του Ρζίτσκι είχαν εμφανιστεί σε ουκρανική ιστοσελίδα με την ονομασία «ειρηνοποιός»- μια μεγάλη, ανεπίσημη βάση δεδομένων με άτομα που θεωρείται ότι είναι εχθροί της Ουκρανίας.

Την Τρίτη η λέξη «εξοντώθηκε», με κόκκινα γράμματα, ήταν γραμμένη πάνω από τη φωτογραφία του στην ιστοσελίδα.

Ο Αντόν Γκερατσένκο, σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, έγραψε στο Twitter πως τα ρωσικά ΜΜΕ υποδεικνύουν την Ουκρανία, μα δεν σχολίασε εάν η υποψία αυτή είναι δικαιολογημένη.

«Ως τώρα η ρωσική αστυνομία δεν μπορεί να βρει ούτε μία κάμερα που να δείχνει το έγκλημα να διαπράττεται. Η αναζήτηση συνεχίζεται» είπε ο Γκερατσένκο.

Το Baza, ρωσικό κανάλι στο Telegram με δεσμούς με τις υπηρεσίες ασφαλείας, είπε ότι ο φονιάς θα μπορούσε να είχε παρακολουθήσει τις κινήσεις του Ρζίτσκι στο Κρασνοντάρ σε μια εφαρμογή όπου ανέβαζε λεπτομέρειες για την τακτική του διαδρομή όταν έτρεχε και το πόσο χρόνο του έπαιρνε για να την ολοκληρώσει.

Ρωσικά κρατικά ΜΜΕ και bloggers είπαν ότι ο Ρζίτσκι ήταν αναπληρωτής επικεφαλής επιστράτευσης στην πόλη και πριν διοικούσε το υποβρύχιο «Κρασνοντάρ» στη Μαύρη Θάλασσα. Τον πυροβόλησαν τέσσερις φορές στην πλάτη και το στήθος και σκοτώθηκε επί τόπου, σύμφωνα με τις αναφορές.

Κατά το ρωσικό υπουργείο Άμυνας το «Κρασνοντάρ» είναι ένα συμβατικό (ντιζελοκίνητο-ηλεκτροκίνητο) υποβρύχιο του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, σχεδιασμένο για να μάχεται εναντίον σκαφών επιφανείας και υποβρυχίων, να ποντίζει νάρκες και να πραγματοποιεί αναγνωριστικές επιχειρήσεις.

Κανάλι στο Telegram που χρησιμοποιείται από φιλο-Ουκρανούς παρτιζάνους οι οποίοι έχουν αναλάβει την ευθύνη για εκατοντάδες δολιοφθορές εντός της Ρωσίας είπε- χωρίς να δώσει στοιχεία- πως ο Ρζίτσκι ήταν ύποπτος για εμπλοκή σε πλήγμα με πυραύλους cruise που εκτοξεύτηκαν από υποβρύχιο τον Ιούλιο του 2022, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 23 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένα τετράχρονο κορίτσι στη Βινίτσια της Ουκρανίας.

Τουλάχιστον δύο άλλα άτομα στη Ρωσία που τάσσονταν υπέρ του πολέμου και βρίσκονταν στη βάση δεδομένων έχουν δολοφονηθεί: Η δημοσιογράφος Ντάρια Ντούγκινα (Αύγουστος) και ο blogger Βλάντλεν Τατάρσκι (Απρίλιος) σκοτώθηκαν σε βομβιστικές επιθέσεις.

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία για τις επιθέσεις, ενώ το Κίεβο αρνείται κάθε ευθύνη, λέγοντας πως είναι αποτέλεσμα εσωτερικών διαμαχών στη Ρωσία.

Δημοφιλή