Δολοφονία στη Ζάκυνθο: Ολα τα δεδομένα που εξετάζουν οι αστυνομικοί

Μετά τις 28 σφαίρες, οι δράστες οδήγησαν για περίπου έξι χιλιόμετρα και πυρπόλησαν το όχημα.
Eurokinissi

Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για πού βρίσκονται οι εκτελεστές του 54χρονου επιχειρηματία της Ζακύνθου αφήνουν τα στελέχη του Τμήματος Ανθρωποκτονιών, της Ασφάλειας Αττικής, που συμμετέχουν ενεργά στις έρευνες για την εξιχνίαση της δολοφονίας με κλιμάκιο, το οποίο βρίσκεται στο νησί.

Αμέσως μετά την επίθεση με τις 28 σφαίρες από καλάσνικοφ, οι τουλάχιστον δύο δράστες οδήγησαν για περίπου έξι χιλιόμετρα, μέχρι το σημείο όπου εγκατέλειψαν και πυρπόλησαν το όχημα. Μέσα σε αυτό οι αστυνομικοί εντόπισαν το πολεμικό όπλο της δολοφονίας, αλλά και ένα δεύτερο ίδιου τύπου, το οποίο δεν είχε χρησιμοποιηθεί και μάλλον το είχαν μαζί τους, σε περίπτωση που δέχονταν πυρά από τον σωματοφύλακα του θύματος ή έρχονταν αντιμέτωποι με αστυνομικούς.

Από εκείνο το σημείο, όμως, είναι άγνωστος ο τρόπος διαφυγής τους, καθώς πρόκειται για έναν ελαιώνα, χωρίς κατοικίες ή κάμερες ασφαλείας σε κοντινό σημείο. Άγνωστο είναι μέχρι αυτήν την ώρα εάν εγκατέλειψαν το νησί ή παραμένουν σε αυτό.

Πρακτικά, είχαν τον απαιτούμενο χρόνο –μέχρι να ενημερωθούν αστυνομικοί και λιμενικοί και να αποκλείσουν το νησί- να εγκαταλείψουν τη Ζάκυνθο με ένα φουσκωτό και σε είκοσι λεπτά να βρίσκονται στα παράλια της Ηλείας. Αν και είναι λιγότερο πιθανό, δεν αποκλείεται να μην έφυγαν, αλλά να άλλαξαν όχημα και ρούχα. Κάτι τέτοιο, όμως, προϋποθέτει ότι μπορούν να δικαιολογήσουν την παρουσία τους σε μία εποχή, χωρίς τουρισμό.

Η οργάνωση

Οι δράστες φαίνεται ότι είχαν σχεδιάσει προσεκτικά την ενέργειά τους. χρησιμοποίησαν κλεμμένο αυτοκίνητο, στο οποίο τοποθέτησαν πλαστές πινακίδες, που αντιστοιχούσαν σε ίδιου τύπου και χρώματος όχημα. Επέλεξαν ένα συνηθισμένο αμάξι, αλλά με φιμέ τζάμια, ώστε να μην είναι ορατοί, όταν βρίσκονται μέσα σε αυτό.

Γνώριζαν πολύ καλά ότι ο 54χρονος επιχειρηματίας είχε προστασία και για αυτό, πριν ο οπλοφόρος με το καλάσνικοφ ανοίξει πυρ προς το τεχνικό γραφείο, έριξε δύο βολές στον σωματοφύλακα, ο οποίος ήταν στο απέναντι πεζοδρόμιο, μπροστά από το θωρακισμένο τζιπ του θύματος.

Εγκατέλειψαν και τα δύο καλάσνικοφ στο φλεγόμενο αυτοκίνητο, ώστε να μην διακινδυνεύσουν να εντοπιστούν με όπλο σε κάποιον τυχαίο έλεγχο, καθώς ήδη είχαν επιτύχει τον στόχο τους.

Κατά ριπάς

Ο συνοδηγός βγήκε από το αυτοκίνητο στην οδό Φιλικών και πυροβόλησε κατά ριπάς προς το ισόγειο, όπου ήταν ο 54χρονος. Αδιαφόρησε για τους δύο συνομιλητές του επιχειρηματία, με τον έναν να τραυματίζεται ελαφρά στην κοιλιακή χώρα, και δεν πλησίασε τον 54χρονο για τη χαριστική βολή. Οι κινήσεις του ήταν γρήγορες, χωρίς δισταγμό και χωρίς να κάνει υποπέσει σε κάποιο σφάλμα εν τω πράττεσθαι.

Το πρώτο 48ωρο για τα στελέχη της Ασφάλειας είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη συγκέντρωση όλων των στοιχείων και όπως αναφέρουν έμπειροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, αφού οι δράστες δεν έκαναν το λάθος τα πρώτα λεπτά, μετά την επίθεση, είναι μία υπόθεση που απαιτεί χρόνο για να εξιχνιαστεί.