ΔΙΕΘΝΕΣ
20/11/2019 07:31 EET | Updated 20/11/2019 07:32 EET

Dr. Google: Όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι ψάχνουν απαντήσεις για θέματα υγείας στο internet

Και από την τάση αυτή δεν εξαιρούνται οι Έλληνες. Σε τι ποσοστά αναζητάμε ιατρική διάγνωση και συμβουλές στο internet

EUROSTAT/dr.Google
EUROSTAT/dr.Google

Πόσες φορές επιλέξατε να καταφύγετε στο Google αναζητώντας απάντηση σε κάποιο ιατρικής φύσεως σύμπτωμα; Για εκείνον τον πόνο στη μέση, εκείνο το εξάνθημα στο χέρι, την ενόχληση στο γόνατο. Και πόσες φορές δεν πήρατε στα χέρια σας ιατρικές εξετάσεις και αμέσως μπήκατε το διαδίκτυο για να δείτε τι μπορεί να σημαίνει η χαμηλή φεριτίνη ή το υψηλό κάλιο;

H Eurostat έθεσε το ερώτημα και τα στοιχεία δείχνουν σημαντική αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που αναζητούν τέτοιου είδους πληροφορίες στο Internet, εάν συγκρίνουμε με τα αντίστοιχα ποσοστά που είχαν καταγραφεί το 2006.

Για την ακρίβεια ο μέσος όρος το 2006 ήταν 16% και το 2018 στις χώρες της ΕΕ έφτασε το 52%, δηλαδή ένας στους δύο.

Αυτό βέβαια έχει να κάνει και με την αύξηση του ποσοστού των πολιτών που έχουν πρόσβαση το Internet αλλά και με την αύξηση του όγκου των σχετικών προσφερόμενων πληροφοριών τα τελευταία χρόνια. προσφερόμενης πληροφορίας και τις τάσεις που διαμορφώνονται από τα μέσα ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

EUROSTAT/dr.Google
EUROSTAT/dr.Google
 

Το ερώτημα που τέθηκε σε άτομα ηλικίας 16 έως 74 ετών ήταν εάν κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, είχαν καταφύγει στο διαδίκτυο αναζητώντας πληροφορίες για τραυματισμούς, ασθένειες, διατροφή, τρόπους βελτίωσης της σωματικής της σωματικής και ψυχικής υγείας κλπ.

Το υψηλότερο ποσοστό θετικών απαντήσεων για το 2018 παρουσιάζεται στην Ολλανδία σε ποσοστό 72% και ακολουθεί η Φινλανδία με 69%, Δανία και Νορβηγία με 66%.

Στην Ελλάδα δήλωσαν πως καταφεύγουν το διαδίκτυο το 47% των πολιτών.

Τα δε χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν σε Βουλγαρία (25%), Ρουμανία (31%) και Ιταλία (35%).

Ο μέσος όρος για τις χώρες της ΕΕ ήταν στο 52%, δηλαδή ένας στους δύο.

Eurostat/data1
Eurostat/data1
Eurostat/data2
Eurostat/data2