Η 5η Γαλλική Δημοκρατία και το πρίσμα των Γαλλικών προεδρικών εκλογών

Ο πρώτος αυτός γύρος των γαλλικών προεδρικών εκλογών έχει κρίσιμα στοιχεία, όχι μόνον για την Γαλλία, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.
picture alliance via Getty Images

Αναπόφευκτα η ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία πλησιάζει τις 50 ημέρες από την έναρξη της, χωρίς οι δυνάμεις εισβολής να έχουν επιτύχει στο ελάχιστο τους στόχους τους, χάριν της αντίστασης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και του λαού της Ουκρανίας, έχοντας την καθολική υποστήριξη του ελεύθερου και δημοκρατικού κόσμου, βρίσκεται στο προσκήνιο της ευρωπαϊκής και διεθνούς επικαιρότητας. Η ευρωπαϊκή και διεθνής ειδησεογραφία, έρχεται να καλύψει αυτή την πολεμική σύγκρουση, προσπάθεια κατοχής μιας ανεξάρτητης ευρωπαϊκής χώρας από μια άλλη, επηρεάζοντας ακόμα και κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις για την Ευρώπη, όπως οι Γαλλικές προεδρικές εκλογές της 10ης Μαρτίου.

Αυτή η πολεμική σύγκρουση στα ανατολικά ευρωπαϊκά σύνορα, έχει οδηγήσει τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν να δίνει περισσότερη βαρύτητα στο πως μπορεί να επιτευχθεί ο τερματισμός του πολέμου και η επικράτηση της ειρήνης, με την υποστήριξη της Ουκρανίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στο προεκλογικό περιβάλλον δεν προσδιορίζονται πολιτικές αναφορές για την αύξηση του κόστους ζωής για τις γαλλικές οικογένειες.

Η επιστροφή ενός αυξανόμενου πληθωρισμού εδώ και λίγους μήνες στην Ευρώπη, που ενισχύεται από την ενεργειακή κρίση και την πολεμική σύγκρουση, έχει μειώσει κατακόρυφα την αγοραστική δυνατότητα των γαλλικών νοικοκυριών.

Με τις δημοσκοπήσεις προς το τέλος του 2021 να δείχνουν τον έτερο ακροδεξιό υποψήφιο Έρικ Ζεμούρ να έχει υπερφαλαγγίσει την Λεπέν, η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου καθόρισε ως βασικό πολιτικό στοιχείο της πολιτικής της ατζέντας την ανησυχία των Γάλλων ως προς την ικανότητα τους να μπορούν να ανταποκρίνονται στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών, κυρίως στον κλάδο της ενέργειας και των τροφίμων. Το ότι η Λεπέν συνειδητοποίησε σχετικά σύντομα πού έπρεπε να επικεντρωθεί και πού έπρεπε να κινηθεί, τη βοήθησε σε μια κρίσιμη στιγμή να ξεπεράσει τον άλλο ακροδεξιό υποψήφιο Έρικ Ζεμούρ, ο οποίος τον περασμένο Δεκέμβριο είχε καταφέρει να πλησιάσει τα ποσοστά της Λεπέν.

Έχουμε από την μια την Λεπέν που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να περνάει στον 2ο γύρο των προεδρικών εκλογών, έχοντας καταφέρει να μειώσει την διαφορά της με τον Πρόεδρο Μακρόν που προηγείται, όμως στον 2ο γύρο, ο Μακρόν σύμφωνα με όλες τις έρευνες, θα εκλεγεί ξανά Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Παρά το γεγονός ότι για τον Μακρόν και τους συμβούλους του αναπόφευκτα έχει τεθεί ως προτεραιότητα στην πολιτική του ατζέντα το ζήτημα της ρωσικής εισβολής, με την γαλλική κοινωνία να υφίσταται και αυτή τις αβεβαιότητες από τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, στα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής και το πιο πιθανόν και σε αυτά της δεύτερης, θα φανεί πως τα μέτρα της ΕΕ κατά του επιθετικού απολυταρχισμού της Ρωσίας, τα οποία υιοθετεί και η Γαλλία, λειτουργούν υπέρ της ανανέωσης της θητείας Μακρόν.

Το ακροδεξιό κίνημα της Λεπέν προσπαθεί να προσεταιριστεί κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο από τις εξελίξεις στην οικονομία, στην αγορά, προσεγγίζει ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας επιδιώκοντας να φέρει κοντά της ψηφοφόρους που παραδοσιακά ψηφίζουν αριστερά ή αριστερίστικα κόμματα, την εργατική τάξη και όσους πλήττονται από τις ανισότητες.

Την ίδια ώρα που η γαλλική κυβέρνηση συνεχίζει να δαπανά δισεκατομμύρια ευρώ για να ενισχύσει τις πληττόμενες τάξεις κυρίως από την εκρηκτική άνοδο των ενεργειακών τιμών, η Λεπέν διαμορφώνει ένα περίγραμμα σοσιαλαϊκιστικό, χωρίς να απομακρύνεται από τις εθνικιστικές της περγαμηνές.

Παρά το ότι η ακροδεξιά υποψήφια έχει μειώσει την διαφορά της με τον Μακρόν, εν τούτοις δεν έχει καταφέρει να πείσει σημαντικά κομμάτια του Γαλλικού εκλογικού σώματος, που πλήττονται περισσότερο, να προσέλθουν στις κάλπες υιοθετώντας την ατζέντα της.

Η Λεπέν έχοντας καταφέρει από τον περασμένο Νοέμβριο να ανατρέψει την εις βάρος της εικόνα σε σχέση με την διεισδυτικότητα του ετέρου ακροδεξιού υποψήφιου Ερίκ Ζεμούρ και το ενδεχόμενο αποκλεισμού της από τον δεύτερο γύρο, δεν μπορεί λίγες ώρες πριν το άνοιγμα της κάλπης, παρά να σκέπτεται την ήττα της από τον Μακρόν στις εκλογές του 2017. Στα πέντε αυτά χρόνια προσπάθησε να δώσει μια διαφορετική πνοή στο κόμμα της, ακολούθησε λιγότερο ριζοσπαστική, επιθετική πολιτική, παρά το ότι δεν διστάζει να εμφανίζει τις πολιτικές της προτιμήσεις προς τον Ούγγρο πρωθυπουργό Όρμπαν και τον Ιταλό Ματέο Σαλβίνι και όσα αυτές υποδηλώνουν.

Με τις έρευνες να υποστηρίζουν ότι ο Μακρόν θα επανεκλεγεί στην θέση του Προέδρου, με τα ποσοστά του όμως να είναι μικρότερα από την προηγούμενη εκλογική διαδικασία, το επιτελείο του Γάλλου πολιτικού έχει ενισχύσει τα τελευταία 24ωρα στοχευμένες ενέργειες με σκοπό να μεγιστοποιηθεί η διαφορά με την Λεπέν. Όσο πιο σημαντική είναι η διαφορά και στους δυο γύρους, τόσο πιο ουσιαστικά στοχευμένες στην εφαρμογή τους θα είναι οι πολιτικές Μακρόν για τις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η Γαλλία.

Την Κυριακή 10η Απριλίου 2022, ο πρώτος αυτός γύρος των γαλλικών προεδρικών εκλογών έχει κρίσιμα στοιχεία, όχι μόνον για την Γαλλία, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Εκλογές στις οποίες παρεμβάλλεται η ανάγκη για σταθερότητα στο ευρωπαϊκή και στο διεθνές περιβάλλον, με παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις από την Κεντροδεξιά, και την Κεντροαριστερά να μην έχουν πλέον έντονη πολιτική παρουσία και παρεμβατικότητα.

Η 10η Απριλίου με τον Εμμανουέλ Μακρόν να προηγείται, ανοίγει μια νέα σελίδα στην 5η Γαλλική Δημοκρατία, με νέα διλήμματα, αλλαγές και μετατοπίσεις. Μια Γαλλία που αναζητεί αξιοπιστία στην άσκηση εξουσίας, από την εξωτερική πολιτική και την διπλωματία έως την οικονομία και την απασχόληση, την ίδια στιγμή που στην δημόσια σφαίρα αποτυπώνονται νέα κύματα ευρωσκεπτικισμού, ενός διαφορετικού εθνικολαϊκισμού, με ρηχές αναφορές από την ριζοσπαστική Αριστερά του Μελανσόν και την Δεξιά της Βαλερί Πεκρές.

Δημοφιλή