Η αναγκαιότητα του ενάρετου πολιτικού κύκλου

Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες της 7ης Ιουλίου, δημιουργούν πολιτικά γεγονότα που έρχονται να διαμορφώσουν νέους προσδιορισμούς.
ARIS MESSINIS via Getty Images

Η εκλογική αναμέτρηση της 26ης Μαΐου, το αποτέλεσμα για την ανάδειξη των εκπροσώπων μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για τις νέες αρχές αυτοδιοίκησης σε επίπεδο Δήμων και Περιφερειών, με την επικράτηση της Κεντροδεξιάς, η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες της 7ης Ιουλίου, δημιουργούν πολιτικά γεγονότα που έρχονται να διαμορφώσουν νέους προσδιορισμούς.

Η 10ετής κρίση που βιώνει η χώρα και η κοινωνία, προκλήθηκε από την επικράτηση επι σειράς ετών πρακτικών ήσσονος προσπάθειας, ενός κρατικού μηχανισμού και μιας Δημόσιας Διοίκησης, με χαμηλούς δείκτες παραγωγικότητας, χωρίς κατεύθυνση, προσανατολισμό, δεξιότητες. Οι εθνικές καταστροφές στην Πελοπόννησο, στο Μάτι και στην Μάνδρα, μας θυμίζουν δυστυχώς τα διαχρονικά ελλείμματα που παράγουν άτολμη διαχείριση.

Απότοκο αυτής της κρίσης, η δημιουργία μέσα σε αυτή την 10ετία νέων πολιτικών κομμάτων, που όμως δεν μπόρεσαν να εκφράσουν τις αναγκαιότητες της χώρας. Για αυτό και τώρα, αφού κατέγραψαν την πορεία τους, στην επόμενη μέρα, ανεξάρτητα του εάν είχαν έναν πραγματιστικό και ρεαλιστικό σημείο αναφοράς, την πολιτική τους πρόταση, οδηγήθηκαν άλλα στην μη συμμετοχή τους στις εκλογές, στην αυτοδιάλυση τους.

Ο δημοκρατικός διάλογος αποδυναμώθηκε και αποσυντέθηκε από την ενίσχυση της πολιτικής ασάφειας, από το γεγονός ότι κομμάτια αυτής της Κοινωνίας, κάνοντας συγκεκριμένες επιλογές, έφεραν μέσα στο Κοινοβούλιο τα εθνικιστικά άκρα, φωνές ενός καταστροφικού λαϊκισμού.

Το πολιτικό στοιχείο των εύκολων οικονομικών και κοινωνικών εξαγγελιών, αφού εξέφρασε την κοινωνική διαμαρτυρία, σήμερα έχει αποσυντεθεί. Μετά την 7η Ιουλίου, η χώρα θα εισέλθει σε ένα άλλο δρόμο. Και αυτός ο δρόμος πρέπει να οδηγήσει σε μια διαφορετική κατεύθυνση, αυτήν την δημιουργίας, της προόδου, της σύνθεσης και της ευθύνης. Να ξεπεράσουμε την στασιμότητα των μικρών αντιλήψεων, των πολιτευόμενων γραφειοκρατών.

Η κάλπη της 7ης Ιουλίου αφορά την κατεύθυνση την οποία θα πάρει η χώρα, των πολιτικών της επιλογών, μέσα από την δημιουργία των αναγκαίων από την εξελικτική πορεία τομών στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ατζέντα.

Το στοίχημα της χώρας είναι να παράξει μια άλλη πολιτική, κυβερνητική πρόταση, που δεν θα εξαντλείται στην περιοριστική αναδιανομή ενός αποθέματος παροχών που δεν δημιουργούν πεδίο μόνιμης κοινωνικής ανάπτυξης.

Η επόμενη μέρα, τα επόμενα χρόνια, θα καθορισθούν από θετικές συγκροτήσεις, από επικράτηση προγραμματικών πολιτικών συνθηκών που θα αποτυπώνουν την έκφραση ενός ανανεωμένου εθνικού προσανατολισμού μέσα στην Ευρώπη. Την αρχή ενός πολιτικά ενάρετου κύκλου.

Δημοφιλή