ΔΙΕΘΝΕΣ
24/05/2020 16:21 EEST | Updated 24/05/2020 16:22 EEST

Η ανοσία από τον κορονοϊό διαρκεί μόνο έξι μήνες, υποστηρίζει νέα έρευνα

Αν αυτό ισχύει θέτει πολλούς προβληματισμούς για τα αντισώματα που πιθανότατα κάποιοι αναπτύσσουν.

howtogoto via Getty Images

Ένα άτομο που έχει διαγνωστεί με τον κορονοϊό και έχει αποκτήσει αντισώματα θα μπορούσε να νοσήσει εκ νέου σε έξι μήνες, σύμφωνα με νέα έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας.

Για περισσότερα από 35 χρόνια, οι επιστήμονες του πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, εξέταζαν τακτικά δέκα άνδρες για τέσσερις τύπους κορονοϊού που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες – ηλικίας μεταξύ 27 και 66 ετών- μέσα σε τρία χρόνια κόλλησαν και πάλι τον ιό, με την μελέτη να καταλήγει στο συμπέρασμα πως η προστασία από τον Covid-19 είναι βραχύχρονη.

«Διαπιστώσαμε συχνή επανεμφάνιση μετά από 12 μήνες μετά την μόλυνση και σημαντική μείωση στα επίπεδα των αντισωμάτων έξι μήνες μετά», αναφέρεται στην έρευνα.

Μεταξύ του 1985 και του 2020, τα υποκείμενα δοκιμάστηκαν σε διαστήματα τριών ή έξι μηνών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα υψηλά επίπεδα αντισωμάτων «δεν διατηρήθηκαν ποτέ στην επόμενη φάση».

Οι επιστήμονες ως εκ τούτου εκφράζουν αμφιβολίες για τα λεγόμενα «διαβατήρια ασυλίας».

Στην μελέτη μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Πρόσφατα προτάθηκε τα άτομα που έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό να λαμβάνουν τα “διαβατήρια ασυλίας” προκειμένου να μπορούν να χαλαρώνουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης».

Ο επικεφαλής του αεροδρομίου Χίθροου, Τζον Χόλαντ Κέι, υποστήριξε ανοιχτά στο SkyNews την κυκλοφορία των διαβατηρίων λέγοντας πως είναι απαραίτητο μέτρο για να προγραμματίζουν τις διακοπές τους με ασφάλεια. Eίπε παράλληλα πως βρίσκεται σε επαφή με τους φορείς Δημόσιας Υγείας στην Βρετανία ώστε να διαπιστώσει πώς θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος ενός ολοκληρωμένου ελέγχου στα αεροδρόμια.

Παρόλα αυτά, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας προειδοποίησε τις κυβερνήσεις να μην χρησιμοποιούν τα διαβατήρια για την χαλάρωση των περιορισμών απλά και μόνο επειδή πιστεύουν πως κάποιοι άνθρωποι έχουν αντισώματα.

Ο Υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ, ανακοίνωσε τα σχέδια για τα πιστοποιητικά αντισωμάτων την Πέμπτη, ενώ τόνισε πως τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως τουλάχιστον το 5% των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πλέον αναπτύξει αντισώματα COVID-19.

Ωστόσο, οι ειδικοί εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι για το επίπεδο ανοσίας που ανακτά κανείς από την ασθένεια και πόσο αυτό διαρκεί.